Κοσμος

Νέα δημοσκόπηση ευνοεί τη Χίλαρι Κλίντον ως πιθανή αντικαταστάτρια του Προέδρου Τζο Μπαίντεν

Πόση πιθανή είναι μια συνεργασία με την Καμάλα Χάρις

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα δημοσκόπηση ευνοεί τη Χίλαρι Κλίντον ως πιθανή αντικαταστάτης του Προέδρου Τζο Μπαίντεν

Μια νέα δημοσκόπηση στους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ δείχνει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραμένει στενός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές, καθώς νέα ονόματα «ανεβαίνουν» στις δημοσκοπήσεις όπως αυτό της Χίλαρι Κλίντον.

Η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει στις δημοσκοπήσεις

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την «Bendixen & Amandi» μετά την αποτυχία του πρώτου ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, τοποθετεί τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο 42 τοις εκατό, ενώ ο Τραμπ στο 43 τοις εκατό αυτή τη στιγμή στην προεδρική κούρσα. Όπως μετέδωσε το «Politico», από αυτή την έρευνα προέκυψαν νέα ονόματα-έκπληξη και ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το όνομα της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, 76 ετών.

Από το 86 τοις εκατό των ερωτηθέντων που έχουν δει το σύνολο ή μέρος της συζήτησης, μόνο το 29 τοις εκατό πιστεύει ότι ο Μπάιντεν έχει την ψυχική και σωματική ικανότητα να υπηρετήσει άλλα τέσσερα χρόνια στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το 61 τοις εκατό πιστεύει ότι δεν έχει το δυναμικό να συνεχίσει. Μόνο το 33 τοις εκατό λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, ενώ το 52 τοις εκατό πιστεύει ότι πρέπει να αποσυρθεί. Μόνο οι μισοί από τους Δημοκρατικούς πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να διοριστεί ή ότι είναι σωματικά και ψυχικά έτοιμος να υπηρετήσει άλλη μια θητεία.

Πόσο πιθανός είναι ένας συνδυασμός Χίλαρι Κλίντον - Καμάλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις προηγείται στις δημοσκοπήσεις μπροστά από τον Τραμπ, 42% έναντι 41%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία προτάθηκε το 2016 και αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται σοβαρή υποψήφια, τα παέι ακόμα καλύτερη από την Χάρις. Προηγείται του Τραμπ 43-41 τοις εκατό.

Η δημοσκόπηση εξέτασε επίσης άλλους πιθανούς υποψηφίους - και διαπίστωσε ότι μια κοινή υποψηφιότητα Κλίντον-Χάρις θα ήταν καλύτερη από τους Μπάιντεν-Χάρις.

Ο Fernand Amandi, η εταιρεία του οποίου κάποτε συμβούλευε τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και διεξήγαγε τη νέα δημοσκόπηση για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, είπε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των Δημοκρατικών δεν βλέπουν τον πρόεδρο ως κατάλληλο να θέσει υποψηφιότητα. «Οι ψηφοφόροι έχουν σημαντικές ανησυχίες για την προχωρημένη ηλικία του Προέδρου Μπάιντεν και οι ανησυχίες τους αυξάνονται», είπε.

«Είμαι πολύ έκπληκτος από τη δυναμική της Χίλαρι. Ενώ ορισμένοι την έχουν διαγράψει όσων αφορά στην υποψηφιότητά της, οι ψηφοφόροι τουλάχιστον σε αυτή τη δημοσκόπηση δηλώνουν ανοιχτοί σε μια πιθανή επιστροφή της και ένας συνδυασμός με την Καμάλα Χάρις θα μπορούσε να είναι πολύ δυνατός», δήλωσε.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ υπολείπεται του Τραμπ, με ποσοστό 37% προς 40%, και η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ είναι λίγο πιο πίσω ακόμα, με 36% έως 40%.

Η Κλίντον, η οποία στα 76 της είναι νεότερη από τον Τραμπ και τον Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί δημοσίως να μην είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία και επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ στην Ατλάντα.