Κοσμος

Γιατί τα McDonald's αφαίρεσαν τις σαλάτες και δεν θέλουν plant-based burgers στα μενού τους;

Η αλήθεια πίσω από τις αποφάσεις της διοίκησης του κολοσσού των fast food

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
McDonald's
McDonald's © Unsplash

McDonald's: Γιατί δεν θέλουν σαλάτες και plant-based burgers στα μενού τους - Η αλήθεια πίσω από τις αποφάσεις της διοίκησης του κολοσσού των fast food

Τα McDonald's κάποτε διέθεσαν πολλά δολάρια μάρκετινγκ για τις σαλάτες τους. Αλλά από το 2020, όλα τα λαχανικά έχουν βγει από το μενού τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η αλυσίδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στα McDonald's, θέλουν κυρίως ένα μπέργκερ και πατάτες τηγανιτές.

«Αν ο κόσμος θέλει πραγματικά σαλάτες από τα McDonald's, ευχαρίστως θα επαναφέρουμε τις σαλάτες», δήλωσε ο Joe Erlinger, πρόεδρος των McDonald's ΗΠΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Ιούνιο στο ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ Τροφίμων της Wall Street Journal.

«Ο κόσμος δεν θέλει σαλάτες από τα McDonald's»

«Αλλά αυτό που έχει αποδείξει η εμπειρία μας είναι ότι δεν είναι αυτό που ζητάει ο καταναλωτής από τα McDonald's», πρόσθεσε. «Ψάχνουν για εξαιρετικές τηγανητές πατάτες, ψάχνουν για ένα γεύμα αξίας 5 δολαρίων, ψάχνουν για ένα ζεστό φρέσκο σάντουιτς. Και έτσι, αυτό θα συνεχίσουμε να τους παρέχουμε».

Το σερβίρισμα ενός υγιεινού γεύματος - ή ενός γεύματος που είναι κατάλληλο για χορτοφάγους, vegans ή παιδιά - μπορεί να βοηθήσει τις αλυσίδες fast food να αποφύγουν τη λεγόμενη "ψήφο βέτο", η οποία περιλαμβάνει μια ομάδα ή οικογένεια που παραλείπει ένα εστιατόριο που δεν έχει επιλογές για όλους ή άτομα με διατροφικούς περιορισμούς. Για τα McDonald's, η προσθήκη σαλατών στο μενού ήταν πιθανότατα ένας τρόπος να αποφύγουν την ψήφο βέτο και να παραμείνουν στην κορυφή των πρόσφατων τάσεων υγιεινής διατροφής.

Τα McDonald's σέρβιραν σαλάτες για δεκαετίες πριν από την πανδημία του Covid. Οι σαλάτες έδιναν τη δυνατότητα σε ορισμένους να τρώνε στην αλυσίδα, ενώ παράλληλα πρόσεχαν τη δίαιτά τους. Για άλλους, μπορεί να ήταν περισσότερο ένας τρόπος να αισθάνονται ότι τρώνε υγιεινά, ακόμη και αν δεν τρώνε.

Αλλά το 2018, οι σαλάτες έγιναν περισσότερο βάρος παρά πλεονέκτημα. Εκείνη τη χρονιά, εκατοντάδες άνθρωποι αρρώστησαν από εντερική ασθένεια που προκλήθηκε από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Οι σαλάτες McDonald's ήταν «μια πιθανή πηγή αυτών των λοιμώξεων», ανέφερε τότε το CDC. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, η αλυσίδα σταμάτησε την πώληση των σαλατών της σε 3.000 εστιατόρια ως προληπτικό μέτρο.

Και τότε, δύο χρόνια αργότερα, χτύπησε ο Covid και τα εστιατόρια που αντιμετώπιζαν ελλείψεις εργατικού δυναμικού και μπερδεμένες αλυσίδες εφοδιασμού, μείωσαν τα μενού τους για να επικεντρωθούν στα πιο δημοφιλή προϊόντα τους.

Το τέλος της σαλάτας και η άρνηση για κάποιο plant-based burger

Έτσι, τα McDonald's αφαίρεσαν τις σαλάτες από τα μενού τους το 2020 για να βοηθήσουν στην απλούστευση των λειτουργιών των εστιατορίων. Το 2022, η αλυσίδα έδωσε στους επιχειρηματίες franchise την επιλογή να σερβίρουν προπαρασκευασμένες σαλάτες, αλλά πολλοί αποφάσισαν να μην το κάνουν, ανέφερε η Wall Street Journal.

Η στρατηγική απέδωσε καρπούς. Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν, καθώς η αλυσίδα βρήκε τρόπους να ανανεώσει και να προωθήσει τα βασικά της προϊόντα. Και τώρα, η αλυσίδα εστιάζει τις προσπάθειές της στο να πείσει τους πελάτες να επιλέξουν το γεύμα των 5 δολαρίων που προσφέρει και όχι αυτό ενός ανταγωνιστή, ενώ η σαλάτα έχει μείνει πίσω.

Ένα άλλο στοιχείο του μενού που δεν πρόκειται να έρθει στα McDonald's σύντομα; Ένα plant-based burger, το οποίο η McDonald's δοκίμασε πριν από μερικά χρόνια.

«Δεν νομίζω ότι ο Αμερικανός καταναλωτής ... ψάχνει για McPlant ή άλλες φυτικές πρωτεΐνες από τα McDonald's τώρα», δήλωσε ο Erlinger στο συνέδριο του Ιουνίου, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι μια τάση που θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.