Κοσμος

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Οι αταίριαστοι Μακρόν και Μελανσόν θα δώσουν την απάντηση

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανηγυρισμοί για τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις γαλλικές εκλογές
Πανηγυρισμοί για τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις γαλλικές εκλογές ©Nathan Posner/Anadolu via Getty Images

Γαλλικές εκλογές: Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις 178 έδρες του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Ένα πρωτόγνωρο πολιτικό τοπίο έχει διαμορφωθεί μετά τις γαλλικές εκλογές· και το κυρίαρχο ερώτημα είναι: «Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας;»

Η νικήτρια των εκλογών αριστερή συμμαχία δήλωσε ότι θέλει να αναλάβει την κυβέρνηση, αλλά παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες και θα χρειαστούν χρόνο, αφού το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών απέτρεψε μεν την προσπάθεια της ακροδεξιάς να πάρει την εξουσία, αλλά δημιούργησε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και κατ' επέκταση πολιτική αστάθεια.

France faces hung parliament after election result | BBC News

Ο γρίφος που καλείται να λύσει ο Μακρόν με την Αριστερά για την κυβέρνηση

Πολλοί εκτός και εκτός Γαλλίας ανέπνευσαν με ανακούφιση μετά την αποτυχία της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Μαρίν Λεπέν να έρθει πρώτη σε έδρες στις πρόωρες γαλλικές εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά με την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), που συγκροτήθηκε εσπευσμένα πριν από τις εκλογές, να έρχεται απροσδόκητα πρώτη, αλλά μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία, μια περίοδος αστάθειας και ενδεχόμενου αδιεξόδου θεωρείται δεδομένη.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών -αν και οι κεντρώες και κεντροδεξιές δυνάμεις κατέχουν πλέον πάνω από 250 έδρες- ενώ οι τρεις βασικές πολιτικές ομάδες της Εθνοσυνέλευσης δεν έχουν κανένα κοινό για να επιθυμούν να συνεργαστούν.

«Δεν θα είναι απλό· όχι, δεν θα είναι εύκολο και όχι, δεν θα είναι άνετο», δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος».

Δεν είναι τυχαίο που ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, διατηρώντας τον έως ότου καταλήξουν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και με δεδομένο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αρχίζουν σε περίπου 15 ημέρες.

What the election results mean for Macron, France and the EU | DW News

Το θρίλερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις γαλλικές εκλογές

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γαλλία περιλαμβάνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από την Αριστερά - η οποία θα είναι στο έλεος μιας ψήφου δυσπιστίας από τους αντιπάλους της, εκτός αν επιτευχθούν συμφωνίες - και τη συγκρότηση ενός δυσκίνητου συνασπισμού κομμάτων από την παράταξη Μακρόν και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, με σχεδόν καθόλου κοινό έδαφος.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει έναν ηγέτη -ο Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι το κεντρικό πρόσωπο της αριστερής συμμαχίας, καθώς ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», αλλά δεν αναγνωρίζεται ως το καταλληλότερο πρόσωπο για πρωθυπουργός, ούτε καν από τους συμμάχους του. Για την ακρίβεια, θεωρείται πολύ συγκρουσιακός για να υπάρχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Ορισμένοι επιφανείς κεντρώοι που δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν για να σχηματισθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, τόνισαν ότι δεν επιθυμούν να περιλαμβάνει την «Ανυπότακτη Γαλλία» -κόμμα το οποίο πολλοί από αυτούς θεωρούν εξίσου ακραίο με το RN.

Από την άλλη, υπάρχει η επικεφαλής των Πράσινων, Μαρίν Τοντελιέ, η οποία πρωτοστάτησε για τη συγκρότηση της αριστερής συμμαχίας και αποτελεί ένα πολύ πιο αποδεκτό πρόσωπο συγκριτικά με τον Μελανσόν. Προς το παρόν, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει προτείνει πρωθυπουργό και οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές και η «Ανυπότακτη Γαλλία» είχαν συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας προκειμένου να αποφασίσουν ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η συμμαχία.

Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν φάνηκε να υπάρχει συναίνεση στην Αριστερά σε βασικά ζητήματα, όπως το αν το μπλοκ θα πρέπει να αναζητήσει υποστήριξη από άλλες δυνάμεις, όπως οι κεντρώοι του Μακρόν.

Ο Olivier Faure, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, δήλωσε στο ραδιόφωνο France Info ότι αναμένει τα κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο εντός της εβδομάδας, αλλά απέφυγε να απαντήσει αν το μέτωπο θα ήταν διατεθειμένο να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με το στρατόπεδο του Μακρόν.

Στο στρατόπεδο του Μακρόν οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις. Κάποιοι τού εισηγούνται κυβέρνηση μειοψηφίας για την Αριστερά, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ακυβερνησία, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ της άποψης να «ρίξει γέφυρες» για το σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού. Πίσω από αυτό το σενάριο υπάρχει η ιδέα ότι ο Μακρόν θα μπορεί να επιλέξει υποψήφιοι πρωθυπουργό της αρεσκείας του -ακόμη και μέσα από το κόμμα του. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει ακόμη κανένα από τα χαρτιά του.

Can France form coalition government after Macron's election gamble?

Περίοδος αστάθειας για τη Γαλλία;

Ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο θα καταστήσει δύσκολο για οποιονδήποτε να προωθήσει μια εσωτερική ατζέντα και είναι πιθανό να αποδυναμώσει τον ρόλο της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρύτερα, επισημαίνουν αναλυτές. «Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι μια χρηματοπιστωτική κρίση και η οικονομική παρακμή», δήλωσε ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ.

Το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το οποίο περιλαμβάνει την ανατροπή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν και τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών, εάν εφαρμοστεί θα ήταν πιθανό να επιβαρύνει περαιτέρω τα δημοσιονομικά της Γαλλίας. Ήδη, οι εξελίξεις αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα έως και 0,4%, καθώς οι επενδυτές αναλογίζονταν την αβεβαιότητα που προκύπτει για τη χώρα.

Ο Μακρόν, η θητεία του οποίου λήγει το 2027, φαίνεται απίθανο να καταφέρει να κινεί τα νήματα όπως στο παρελθόν, αν και είχε ήδη προωθήσει μεγάλο μέρος της ατζέντας του, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, μια κίνηση που προκάλεσε διαδηλώσεις, και ένα διχαστικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.

Σε όλα τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της Κυριακής, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι το όποιο σχήμα θα είναι βραχύβιο και αναποτελεσματικό. Η ακυβερνησία, δε, αναμένεται να διατηρηθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο, καθώς δεν μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές νωρίτερα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζέι Ντι Βανς: Αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου;
Τζέι Ντι Βανς: Αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου;

Στο βιβλίο του επιτυγχάνει, παρά την ταπεινή καταγωγή του, να αποκτήσει τα εφόδια για μια άνετη ζωή, όμως πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο για την πλειονότητα των φτωχών, λευκών Αμερικανών εργατικής τάξης;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.