Κοσμος

29 νεκροί στο Κίεβο μετά τη ρωσική πυραυλική επίθεση σε παιδιατρικό νοσοκομείο

Αντίποινα υποσχέθηκε ο Ζελένσκι - Διεθνής κατακραυγή

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29 νεκροί στο Κίεβο μετά από τη ρωσική πυραυλική επίθεση σε παιδιατρικό νοσοκομείο
29 νεκροί στο Κίεβο μετά από τη ρωσική πυραυλική επίθεση σε παιδιατρικό νοσοκομείο © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ουκρανία: 29 οι νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση - Αντίποινα υποσχέθηκε ο Ζελένσκι - Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση

Άγνωστος αριθμός ανθρώπων έχει παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια μετά το χτύπημα του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια επιδρομής ρωσικών πυραύλων που σημειώθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα και σύμφωνα με τις αρχές σκότωσε τουλάχιστον 29 ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα.

Video shows moment Ukrainian children’s hospital struck by missile

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε αντίποινα καθώς δήλωσε ότι το νοσοκομείο Okhmatdyt του Κιέβου, το κύριο κέντρο θεραπείας στη χώρα για παιδιά με καρκίνο, έχει δεχθεί επίθεση. Η επίθεση αυτή αποτελεί από τις πιο σφοδρές επιθέσεις στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Άνθρωποι είναι εγκλωνισμένοι κάτω από τα συντρίμμια στην Ουκρανία

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοεί πού προσγειώνονται οι πύραυλοί της και πρέπει να λογοδοτήσει πλήρως για όλα τα εγκλήματά της: κατά ατόμων, κατά παιδιών και κατά της ανθρωπότητας στο σύνολό της», έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ukraine children's hospital hit by Russian attack | REUTERS

Το χτύπημα κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τον τοξικολογικό θάλαμο του νοσοκομείου. Εκατοντάδες διασώστες και εθελοντές συμμετείχαν στην προσπάθεια να καθαρίσουν τα συντρίμμια και να αναζητήσουν επιζώντες. Αξιωματούχοι και προσωπικό έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι δεν ήταν άμεσα σαφές πόσοι γιατροί και ασθενείς παρέμεναν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

29 οι νεκροί στην Ουκρανία

«Ανασύρουμε όποιον μπορούμε. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί εκεί», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βίκτορ Λιάσκο, έξω από το νοσοκομείο.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι η επίθεση στην πρωτεύουσα ήταν μία από τις πιο σφοδρές από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Ukraine: people dig through rubble after Russian strike on Kyiv children's hospital

Συνολικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 29 άνθρωποι σε όλη τη χώρα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν 40 πύραυλοι.

Η Ρωσία αρνήθηκε την ευθύνη για τους θανάτους τη Δευτέρα. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας απέδωσε το περιστατικό, χωρίς να αναφέρεται άμεσα στην έκρηξη του νοσοκομείου, σε ουκρανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Τα χτυπήματα της Δευτέρας σημειώθηκαν μία ημέρα πριν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντηθούν στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο κορυφής τους, όπου αναμένεται να ανακοινώσουν νέα μέτρα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας.

Διεθνής κατακραυγή

«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τις σημερινές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας και ιδιαιτέρως στο νοσοκομείο παίδων Okhmatdyt του Κιέβου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Οι επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα πολυάριθμους νεκρούς και τραυματίες αμάχους συνιστούν άλλη μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και να στέκεται στο πλευρό του λαού της».

Η Γαλλία χαρακτήρισε «βάρβαρες ενέργειες» που προκάλεσαν τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, κυρίως σε νοσοκομείο παίδων.

«Αυτές οι βάρβαρες ενέργειες, στοχοποιώντας άμεσα και σκοπίμως νοσοκομείο για παιδιά, ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο εγκλημάτων πολέμου για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία», δήλωσε σε ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Τα πλήγματα αυτά «μας θυμίζουν με τραγικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους η στήριξή μας για την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί».

Η Βρετανία, από την πλευρά της, καταδίκασε το πλήγμα που αποδίδεται στη Ρωσία και το οποίο έπληξε νοσοκομείο για παιδιά στο Κίεβο, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι να καταγγέλλει «μια φρικτή επίθεση κατά Ουκρανών αμάχων».

«Το ρωσικό πλήγμα στο νοσοκομείο παίδων Okhmatdyt του Κιέβου είναι μια φρικτή επίθεση κατά Ουκρανών αμάχων», έγραψε ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στην πλατφόρμα Χ. «Η στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία είναι ακλόνητη. Πρέπει να κάνουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τον παράνομο πόλεμο του Πούτιν να λογοδοτήσουν».

Η Γαλλία χαρακτήρισε «βάρβαρες ενέργειες».

«Είμαι συγκλονισμένος από τις εικόνες των βομβαρδισμών στο Κίεβο οι οποίοι έπληξαν επίσης ένα νοσοκομείο παίδων. Εγκλήματα πολέμου που πρέπει να καταδικαστούν από σύσσωμη την διεθνή κοινότητα» έγραψε ο Ταγιάνι σε ανάρτηση του στο Χ, προσθέτοντας: «Η (ιταλική) κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ουκρανίας και του λαού της».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.