Κοσμος

«Η μητέρα μου γνώριζε και αδιαφορούσε»: Η κόρη της Άλις Μονρό είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον πατριό της

Αποκάλυψη λιγο μετα τον θάνατο της βραβευμένης με Νόμπελ συγγραφέα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Άλις Μονρό: Αδιαφορούσε για την σεξουαλική κακοποίηση στην κόρη της από τον σύντροφο της 

Η κόρη της Καναδής συγγραφέα Αλις Μονρό αποκάλυψε χθες, Κυριακή, σε μια συγκλονιστική μαρτυρία της μετά τον θάνατο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτέχνιδας ότι ο πατριός της την κακοποιούσε σεξουαλικά όταν ήταν παιδί, κάτι το οποίο είχε πληροφορηθεί η μητέρα της, η οποία όμως επέλεξε να μείνει μαζί του.

Η Αντρεα Ρόμπιν Σκίνερ έγραψε στην εφημερίδα Toronto Star ότι ήταν 9 ετών, το 1976, όταν «ένα βράδυ που εκείνη (η Άλις Μονρό) έλειπε, ο σύζυγός της, ο πατριός μου Τζέραλντ Φρέμλιν, τρύπωσε στο κρεβάτι μου την ώρα που κοιμόμουν και μου επιτέθηκε σεξουαλικά».

Η Σκίνερ έγραψε ότι, όταν βρισκόταν μόνη της με τον Φρέμλιν--ο οποίος πέθανε το 2013--,«μου έδειχνε τα γεννητικά του όργανα στις βόλτες μας με το αυτοκίνητο, μου μίλαγε για τα κοριτσάκια που του άρεσαν στη γειτονιά και μου περιέγραφε τις σεξουαλικές ανάγκες της μητέρας μου».

Οπως λέει η Σκίνερ, όταν έφθασε 25 ετών, εξομολογήθηκε τα πάντα στη μητέρα της, αλλά η διακεκριμένη συγγραφέας επέλεξε να μείνει με τον Φρέμλιν.

«Εκείνη αντέδρασε ακριβώς όπως φοβόμουν ότι θα αντιδρούσε, σα να είχε πληροφορηθεί για μια απιστία. Συνεχίσαμε να προσποιούμαστε ότι δεν είχε συμβεί τίποτα. Αυτό κάναμε πάντα», λέει η Σκίνερ.

Στα 38 της, όπως περιγράφει η ίδια, αφού διάβασε τα εγκωμιαστικά σχόλια για τον πατριό της σε συνέντευξη της μητέρας της στους New York Times, τον κατήγγειλε στην αστυνομία. Ο Φρέμλιν δήλωσε ένοχος για σεξουαλική παρενόχληση το 2005.

Η Μονρό, η οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013, πέθανε τον Μάιο στα 92 της χρόνια. Ο θάνατός της προκάλεσε διθυραμβικούς φόρους τιμής, μεταξύ των οποίων και από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Το βιβλιοπωλείο που είχε ιδρύσει η ίδια η συγγραφέας, το Munro's Books που εδρεύει στη Βικτόρια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «στηρίζει απόλυτα» την Σκίνερ σε ό,τι αφορά την εμπειρία της που αποκάλυψε.

«Μαζί με τόσους άλλους αναγνώστες και συγγραφείς, θα χρειαστούμε χρόνο για να χωνέψουμε αυτή την είδηση και τον αντίκτυπο που πιθανόν να έχει στην υστεροφημία της Αλις Μονρό, της οποίας το έργο έχουμε στο παρελθόν στηρίξει εδώ», ανακοίνωσε το βιβλιοπωλείο προσθέτοντας ότι το κατάστημα έχει ανεξαρτητοποιήθηκε από την Μονρό το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ