Κοσμος

Μοναδικό θέαμα με άνθη στην ξηρότερη έρημο του πλανήτη

H έρημος Ατακάμα είναι 100 φορές πιο ξηρή από την Κοιλάδα του Θανάτου στις ΗΠΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χιλή: Άνθισε η ξηρότερη έρημος του πλανήτη

Οι αμμόλοφοι της ερήμου Ατακάμα της Χιλής, της ξηρότερης στον πλανήτη, έχουν καλυφθεί από λευκά και μοβ άνθη τις τελευταίες ημέρες, αφού οι πρώτες βροχές προκάλεσαν την άνθηση λουλουδιών μέσα στο καταχείμωνο του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.

Δεν έχουν υπάρξει ακόμη αρκετές χειμερινές ανθοφορίες ώστε να θεωρηθεί επίσημα μια εμφάνιση της «ανθισμένης ερήμου», αναφέρει ο Cesar Pizarro, ο οποίος είναι επικεφαλής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Εθνική Δασική Εταιρεία (CONAF), έναν οργανισμό που διοικείται από την κυβέρνηση της Χιλής.

«Όμως αναμένονται περισσότερες βροχές τις επόμενες εβδομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την άνθιση των λουλουδιών σε μια ευρύτερη περιοχή» τόνισε. «Εν τω μεταξύ, πρέπει να περιμένουμε», είπε.

© EPA/DAVID MAXWELL

Η πρώιμη άνθιση της Ατακάμα σημειώθηκε για τελευταία φορά το 2015. «Η ευκαιρία να πατήσεις το πόδι σου σε αυτό το μέρος και να μπορέσεις να απολαύσεις την ομορφιά του, είναι υπέροχη», δήλωσε η επισκέπτρια Fernanda Ponce. «Είναι προνόμιο».

Η έρημος Ατακάμα (Desierto de Atacama) βρίσκεται στη βόρεια Χιλή αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, εκτεινόμενη από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει ηλικία 15 εκατομμυρίων ετών και είναι 100 φορές πιο ξηρή από την δεύτερη ξηρότερη περιοχή της Γης, την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από Reuters