Κοσμος

Σαν Σήμερα, η διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου βρέθηκε στο εδώλιο

Έμεινε στην ιστορία ως «η Δίκη των Μαϊμούδων»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σαν Σήμερα: 10 Ιουλίου 1925 ξεκινά στις ΗΠΑ η δίκη για την διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου 

Σαν Σήμερα πριν 99 χρόνια ξεκινά στο Ντέιτον του Τενεσί, η λεγόμενη Δίκη των Μαϊμούδων του Scope με τον John Thomas Scopes, έναν νεαρό καθηγητή φυσικών επιστημών στο λύκειο, να κατηγορείται ότι δίδασκε την εξέλιξη κατά παράβαση του νόμου της πολιτείας του Τενεσί.

Το ιστορικό ξεκινά στις 21 Μαρτίου 1925, όταν η Βουλή της Πολιτείας του Tennessee στις ΗΠΑ ψηφίζει την Butler Act, μια νομοθετική ρύθμιση και παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1967. Η ρύθμιση προέβλεπε ότι είναι παράνομο για οποιονδήποτε καθηγητή που διδάσκει σε σχολεία και πανεπιστήμια -τα οποία υποστηρίζονται από τα δημόσια ταμεία- να παραδίδει οποιαδήποτε άλλη θεωρία, πέραν της ιστορίας της Θείας Δημιουργίας του ανθρώπου, όπως αυτή αναφέρεται στη Βίβλο.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο διδάσκων θα μπορούσε να παρέχει γνώση για την εξέλιξη της ζωής αλλά σε σχέση με όλα τα άλλα πλάσματα εκτός του ανθρώπινου είδους. Υπογράμμιζε δε, πως αν ένας δάσκαλος κρίνονταν ένοχος θα τιμωρούνταν με επιβολή προστίμου από 100$ έως 500$, για κάθε παράβαση.

Μια οργάνωση λοιπόν αναζητούσε εθελοντές δασκάλους οι οποίοι θα ήταν διατεθειμένοι να δεχθούν αγωγές από την Πολιτεία για παραβίαση της Butler Act. Ο Scopes αποδέχτηκε την πρόκληση και αψηφώντας τον νόμο συνέχισε να διδάσκει στους μαθητές του τη θεωρία του Δαρβίνου, δηλαδή «την καταγωγή του ανθρώπου από τον πίθηκο», με αποτέλεσμα η Εισαγγελία της Πολιτείας να κινηθεί δικαστικά εναντίον του, ασκώντας του δίωξη.

Τα δικαστικά έξοδα του ανέλαβε η Αμερικανική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ACLU) και την υπεράσπισή του ο κορυφαίος ποινικολόγος των ΗΠΑ, υπερασπιστής των φτωχών και των αδικημένων, Clarence Darrow.

Η ιστορική δίκη και το...1967

Στις 10 Ιουλίου 1925 η μικρή -και άγνωστη σε πολλούς- πόλη συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας! Οι δρόμοι πλημμύρισαν με κάθε λογής ανθρώπους. Η εισαγγελία πέρασε σε ανάκριση του επιθεωρητή του σχολείου που δίδασκε ο Scopes και δύο μαθητές του, οι οποίοι ανέφεραν ότι καθηγητής είχε αναφερθεί στα μαθήματα βιολογίας που παρέδιδε στην θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου. Εν τέλει ο Scopes ανακυρήχθηκε ένοχος ώστοσο δήλωσε την πρόθεσή του να αντιταχθεί σε αυτόν τον νόμο με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα παραβίαζε το ιδεώδες της ακαδημαϊκής, της προσωπικής και θρησκευτικής ελευθερίας.

Μετά την πολύκροτη δίκη, κανένας άλλος καθηγητής δεν συνελήφθη για παραβίαση του συγκεκριμένου νόμου, ωστόσο παρέμενε σε ισχύ, παρά τις προσπάθειες της ACLU για την κατάργησή του.

Φτάνοντας στο 1967, όταν ο καθηγητής Gary L. Scott απολύθηκε εξαιτίας της παραβίασης της Butler Act, φέρνοντας το ζήτημα εκ νέου στην επικαιρότητα. Ο καθηγητής επικαλέστηκε την πρώτη τροπολογία και το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου γεγονός που ανέτρεψε την κατάσταση. Ο Scott κατέθεσε αγωγή κατά του νόμου και τρείς μέρες αργότερα ο κυβερνήτης Buford Ellington πέρασε νομοσχέδιο που θα τον καταργούσε οριστικά στις 18 Μαΐου 1967.

Το 1973, η πολιτεία του Tennessee ψήφισε έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα δημόσια σχολεία μπορούσαν να δίνουν αντίστοιχη έμφαση στη Γένεση της Βίβλου και τις άλλες θέσεις σχετικά με την προέλευση του ανθρώπου. 

Ενώ η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου διδάσκεται πια σε όλα τα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεγάλος αριθμός ανθρώπων εξακολουθεί να προσπαθεί να το αλλάξει. Σχολικά συμβούλια και νομοθετικά σώματα να συζητούν ακόμα για το πώς να διδάξουν στους μαθητές για την προέλευση της ζωής στη Γη, με τουλάχιστον τις 16 από τις 50 πολιτείες να εξετάζουν επισταμένως αυτή τη διαμάχη.