Κοσμος

Θα στραφεί ο «μαθητής» Μπαρντελά απέναντι στην «δασκάλα» Λεπέν;

Για πολλούς αναλυτές και insiders του Εθνικού Μετώπου είναι θέμα χρόνου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαρίν Λεπέν: H επόμενη μάχη εξουσίας είναι με τον Μπαρντελά

Η Μαρίν Λεπέν και ο 28χρονος προστατευόμενός της, Τζόρνταν Μπαρντέλα, σκόνταψαν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, παίρνοντας την τρίτη θέση πίσω από τον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και την αριστερή συμμαχία.

Με τα στελέχη του Εθνικού Συναγερμού να κοιτούν με ανησυχία την επόμενη μεγάλη πρόκληση του κόμματος, την εξουσία του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων το 2027, η εκκολαπτόμενη αντιπαλότητα μεταξύ του «μαθητή» Μπαρντελά και της «δασκάλας» Λεπέν θα μπορούσε να διαλύσει μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές συνεργασίες στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας.

Το διακύβευμα είναι το ερώτημα ποιος θα οδηγήσει τις δεξιές εθνικιστικές δυνάμεις της Γαλλίας στη μάχη για την προεδρία της χώρας σε τρία χρόνια - ή ακόμη νωρίτερα, αν ο Μακρόν κάνει το απίθανο βήμα να εγκαταλείψει την εξουσία πριν από το τέλος της θητείας του.

Παρόλο που οι δύο τους έχουν φροντίσει να επιδείξουν ενότητα δημοσίως, το νεαρό της ηλικίας του Μπαρντελά, η μεγαλύτερη δημοτικότητά του στη βάση του κόμματος και η αυξανόμενη ανεξαρτησία του σε θέματα πολιτικής αποτελούν έμμεσες απειλές για την ηθική εξουσία της Λεπέν επί του Εθνικού Συναγερμού. Μιλώντας σε δημοσιογράφους τον Ιανουάριο, η Λεπέν αναγνώρισε τα προσόντα του Μπαρντέλα, αλλά δήλωσε ότι «του έδωσε μια ευκαιρία».

Όσο για τον Μπαρντέλα, έχει επανειλημμένα πει ότι η Λεπέν είναι η «φυσική υποψήφια» για την προεδρία και ότι δεν θα είναι ο «Εμανουέλ Μακρόν της Μαρίν Λεπέν» - αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Μακρόν στράφηκε εναντίον του ίδιου του ευεργέτη του, του τότε προέδρου Φρανσουά Ολάντ, προτού εισβάλει ορμητικά στην προεδρία το 2017.

Ωστόσο, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με το POLITICO, νυν και πρώην στελέχη του κόμματος καθώς και σύμμαχοι των δύο ακροδεξιών ηγετών δεν ήταν τόσο σίγουροι, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό σήμα του Μπαρντέλα έχει ευρύτερη απήχηση από αυτό της Λεπέν.

«Ορισμένοι Γάλλοι πιστεύουν ότι ο Τζόρνταν Μπαρντέλα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει [τις προεδρικές εκλογές] από τη Μαρίν Λεπέν», δήλωσε ένας νομοθέτης του Εθνικού Συναγερμού που ζήτησε να μην κατονομαστεί για να συζητήσει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. 

Το πραγματικό ερώτημα, είπαν αρκετοί γνώστες, δεν αφορά τόσο το αν όσο το πότε θα αναλάβει ο Μπαρντελά: αν ο Μπαρντελά θα περιμένει μέχρι η Λεπέν να κάνει μια τέταρτη υποψηφιότητα για την προεδρία - ή αν θα προσπαθήσει να επιταχύνει τις εξελίξεις οργανώνοντας ένα εσωτερικό πραξικόπημα για να σχηματίσει το δικό του κόμμα, όπως έκανε ο Μακρόν μετά τη διάσπαση από τον σοσιαλιστή Ολάντ το 2016.

Λεπέν - Μπαρντέλα: Εισιτήριο για έναν

Το ερώτημα που αντιμετωπίζει η ακροδεξιά είναι: Πόσο καιρό θα συμφωνήσει ο Μπαρντελά να παραμείνει δεύτερο βιολί της Λεπέν; Μια σειρά από διαφωνίες σε βασικά ζητήματα πολιτικής - συγκεκριμένα, η σχέση του κόμματος με τη Ρωσία - υποδηλώνουν ότι οι όρκοι πίστης του μπορεί να μην είναι τόσο ακλόνητοι όσο θα ήθελε να φαίνονται.

Μιλώντας στην εφημερίδα l'Opinion τον Φεβρουάριο του 2023, ο Μπαρντελά δήλωσε ότι ο Εθνικός Συναγερμός είχε επιδείξει «συλλογική αφέλεια όσον αφορά τις φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Το σχόλιο σόκαρε πολλούς ανθρώπους σε ένα κόμμα που οφείλει την οικονομική του επιβίωση εν μέρει σε ένα δάνειο ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε το Κρεμλίνο και του οποίου τα στελέχη έχουν κάνει χάρες στον Πούτιν δουλεύοντας ως παρατηρητές για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στη Ρωσία και στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας.

Η διαμάχη δεν εμπόδισε τον Μπαρντέλα να επανέλθει ένα χρόνο αργότερα, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι «οι πολεμοχαρείς δηλώσεις του προέδρου Πούτιν αποτελούν κίνδυνο για την προσωπική μας ασφάλεια ως έθνος».

Η Λεπέν, αντίθετα, φρόντισε να μην επικρίνει άμεσα τον Πούτιν. Ερωτηθείσα σχετικά με την επανεκλογή του Ρώσου προέδρου νωρίτερα φέτος, η Λεπέν δήλωσε: «Πρέπει να ζήσουμε με αυτό ... Αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα όπως είναι και όχι τον κόσμο όπως θα θέλαμε να είναι».

Πηγή: Politico