Κοσμος

Η Λεπέν εντάσσεται στον ακροδεξιό συνασπισμό υπό τον Όρμπαν

Την ώρα που η Μελόνι παραμένει στην ομάδα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μαρίν Λεπέν: Το RN εντάσσεται στο  μπλοκ του Όρμπαν

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπεν θα ενταχθεί στην συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την ηγεσία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας.

Η Μαρίν Λεπέν εντάσσεται στην νέα ομάδα υπό την ηγεσία του Fidesz του Όρμπαν, που ονομάζεται «Πατριώτες για την Ευρώπη», πρόκειται να κάνει επίσημη ανακοίνωση του κόμματος στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ η Λέγκα της Ιταλίας δήλωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει.

Οι Πατριώτες θα σχηματίσουν μια νέα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το τρίτο μεγαλύτερο μπλοκ σε μια πρόκληση προς το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο υποστηρίζει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να σχηματιστεί μια νέα πολιτική ομάδα, απαιτούνται 23 ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κρατών μελών της ΕΕ.

Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO) της Αυστρίας, το Fidesz και το λαϊκιστικό τσεχικό κόμμα ANO υπό τον Αντρέι Μπάμπις είχαν ήδη συμφωνήσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αναφέροντας ως στόχους της νέας συμμαχίας την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και τη μεταφορά περισσότερων εξουσιών από τις Βρυξέλλες πίσω στα κράτη μέλη.

Το μπλοκ υπερπηδά την ομάδα ECR υπό την ηγεσία της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συμμαχεί με τη Λέγκα στην εσωτερική πολιτική. Η Μέλονι δέχθηκε πλήγμα στις δικές της προσπάθειες συμμαχίας, αφού το ακροδεξιό κόμμα Vox της Ισπανίας εγκατέλειψε το μπλοκ της την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) της Γερμανίας δεν θα συμμετάσχει στη νέα συμμαχία.

Το κόμμα του Όρμπαν πιέζει να ενισχύσει την παρουσία του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού το κόμμα της ουγγρικής αντιπολίτευσης, Tisza, δήλωσε ότι εντάχθηκε στο ΕΛΚ τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Reuters