Κοσμος

«Ποιος θα κυβερνήσει;»: Τα σχόλια του γαλλικού Τύπου για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Ανακούφιση αλλά και αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα - Τι αναφέρουν τα πρωτοσέλιδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλικές εκλογές: Πώς υποδέχτηκαν τα ΜΜΕ τα αποτελέσματα - Ανακούφιση για το φρένο στην ακροδεξιά, αλλά και αβεβαιότητα για το μέλλον.
Για πρωτοφανή αβεβαιότητα κάνει λόγο ο γαλλικός Τύπος την επόμενη ημέρα των εκλογών © EPA/Christophe Petit Tesson

Γαλλικές εκλογές: Πώς υποδέχτηκαν τα ΜΜΕ τα αποτελέσματα - Ανακούφιση για το φρένο στην ακροδεξιά, αλλά και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ οι γαλλικές εκλογές, με το σύνολο του Τύπου να κάνει λόγο για «σύγχυση» και «ομίχλη».

Όπως γράφει η συντηρητική Le Figaro για τις γαλλικές εκλογές, το «ξεκαθάρισμα» που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης δημιούργησε μία διαιρεμένη σε τρία μπλοκ βουλή, βυθίζοντας την χώρα σε μεγάλη «σύγχυση».

Γαλλικές εκλογές: Πώς υποδέχτηκαν τα ΜΜΕ τα αποτελέσματα - Ανακούφιση για το φρένο στην ακροδεξιά, αλλά και αβεβαιότητα για το μέλλον.
To ρεπουμπλικανικό μέτωπο έφραξε τον δρόμο στην ακροδεξιά, επισημαίνουν σε δημοσιεύματά τους τα γαλλικά ΜΜΕ © EPA/Yoan Valat

Γαλλικές εκλογές: «Ευχαριστώ στο ρεπουμπλικανικό μέτωπο»

«Σε ποιον λέμε ευχαριστώ; Ευχαριστώ στο ρεπουμπλικανικό μέτωπο!», γράφει η Libération.

«Συγκροτήθηκε πολύ γρήγορα από την αριστερά το βράδυ της 30ής Ιουνίου, με τον κύριο όγκο της προεδρικής πλειοψηφίας να συντάσσεται στο πέρασμά του, το ρεπουμπλικανικό μέτωπο, που θεωρήθηκε ετοιμοθάνατο, επέτρεψε το βασικό: να φράξει ο δρόμος στην άκρα δεξιά», γράφει η εφημερίδα.

Με τη σειρά της, η Le Parisien τονίζει: «Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί ένα ξεκαθάρισμα, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή! Η κατάσταση είναι περισσότερο νεφελώδης και περιπλεγμένη μετά τις βουλευτικές εκλογές (...) Σε σύγχυση μπροστά στα αποτελέσματα τα οποία όπως αντιλαμβάνονται καθιστούν ακυβέρνητη την Εθνοσυνέλευση, οι Γάλλοι δυσκολεύονται να δουν προς τα πού κατευθυνόμαστε».

Γαλλία: «Κυριαρχεί η αοριστία»

«Στις 9 Ιουνίου, η απερισκεψία του προέδρου, που εθίγη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οδηγεί τη χώρα σε μία περίοδο αστάθειας. Κανένα κόμμα δεν κυριαρχεί. Κανείς δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ποιος θα κυβερνήσει;», αναρωτιέται η τοπική Sud-est, La Provence.

Περισσότερο από ποτέ, «κυριαρχεί η αοριστία για τις μελλοντικές συμμαχίες και τον μελλοντικό πρωθυπουργό», γράφει η Voix du Nord που έχει τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η αριστερά μπροστά: και τώρα;».

Την ώρα που πυκνή ομίχλη πέφτει την επομένη των εκλογών, πολλοί συντάκτες του κύριου άρθρου των γαλλικών εφημερίδων, όπως της Midi Libre, χαιρετίζουν «το χαστούκι στον Εθνικό Συναγερμό που πήρε την τρίτη θέση και δεν θα κυβερνήσει την χώρα».

 «Ο Εθνικός Συναγερμός δεν πρέπει να φθάσει στην εξουσία. Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσε η ισχυρή πλειοψηφία των Γάλλων κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών», γράφει η καθολική La Croix.

«Η ρεπουμπλικανική αφύπνιση μαρτυρά μία ανοιχτόκαρδη Γαλλία, που δεν υποχωρεί στο κάλεσμα του φόβου. Με αυτήν την Γαλλία και από αυτήν την Γαλλία πρέπει να οικοδομηθεί το μέλλον».

«Η ελπίδα ξαναγεννιέται», είναι ο τίτλος της L'Humanité.

«Η ώρα της ανοικοδόμησης σήμανε», γράφει το περιοδικό L'Express. «Είναι επείγον, πριν από τα ραντεβού της προεδρικής εκλογής» το 2027.

«Από το χάος αυτό μπορεί να γεννηθεί ένας νέος τρόπος λειτουργίας της δημοκρατίας», γράφει η La Provence.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.