Κοσμος

Πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία προεξοφλούν οι αγορές - Πτώση του ευρώ

Νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου χωρίς απόλυτη πλειοψηφία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία προεξοφλούν οι αγορές - Πτώση του ευρώ
Πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία προεξοφλούν οι αγορές - Πτώση του ευρώ © FRANK RUMPENHORST/ EPA

Γαλλία: Πολιτικό αδιέξοδο προεξοφλούν οι αγορές - Πέφτει το ευρώ

Χαμηλότερα κινείται το ευρώ, αφού τα exit polls για τον τελικό γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών έδειξαν κοινοβούλιο μειοψηφίας, με την αριστερή ομάδα του Νέου Λαϊκού Μετώπου να κερδίζει πιθανότατα τις περισσότερες έδρες.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία δημιουργούν νέα αβεβαιότητα στις αγορές και τίθενται οι βάσεις για περαιτέρω μεταβλητότητα στο μέλλον, ανέφεραν οικονομικοί αναλυτές στο Reuters.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι αγορές θα είναι πιθανότατα ανακουφισμένες που ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν έρχεται τρίτος μετά τη νίκη του πρώτου γύρου την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν επίσης ανησυχίες ότι τα σχέδια της γαλλικής αριστεράς θα μπορούσαν να ακυρώσουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Πιστεύουν ότι το πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να τερματίσει τις προσπάθειες να περιοριστεί το χρέος της Γαλλίας, το οποίο ανερχόταν στο 110,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023.

Υποχωρεί το ευρώ - Πολιτικό αδιέξοδο προεξοφλούν οι αγορές

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% στα 1,081 δολάρια καθώς άρχισαν οι συναλλαγές της εβδομάδας. Είχε αναρριχηθεί την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ένα κοινοβούλιο μετέωρο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία ήταν πιθανό να υπάρξει στη Γαλλία, καθησυχάζοντας τους φόβους για μια νίκη της ακροδεξιάς, αφού έπεσε απότομα -μαζί με τις μετοχές και τα ομόλογα- όταν ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές στις αρχές Ιουνίου.

«Φαίνεται ότι τα αντι-ακροδεξιά κόμματα πήραν πραγματικά μεγάλη υποστήριξη», δήλωσε ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος στη Monex Europe.

«Αλλά θεμελιωδώς από την άποψη της αγοράς, δεν υπάρχει καμία διαφορά όσον αφορά το αποτέλεσμα. Θα υπάρξει πραγματικά ένα κενό όσον αφορά τη νομοθετική ικανότητα της Γαλλίας» πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.