Κοσμος

Γκαμπριέλ Ατάλ: «Το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός παραιτείται

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γκαμπριέλ Ατάλ: «Το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία που δείχνει η πρώτη εκτίμηση ψήφου που φέρνει στην πρώτη θέση την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

«Το πολιτικό μου στρατόπεδο δεν έχει πλειοψηφία απόψε» είπε και πρόσθεσε πως «αυριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε: «Απόψε, η πολιτική ομάδα που εκπροσώπησα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ακόμη και αν σημείωσε τρεις φορές περισσότερα αποτελέσματα από αυτά που προβλέπονταν τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει πλειοψηφία. Και έτσι, όντας πιστός στη ρεπουμπλικανική παράδοση και στις αρχές μου, θα παραδώσω την επιστολή παραίτησής μου στον πρόεδρο.Γνωρίζω ότι υπό το πρίσμα των αποψινών αποτελεσμάτων, πολλοί Γάλλοι αισθάνονται μια μορφή αβεβαιότητας για το μέλλον, επειδή δεν προέκυψε απόλυτη πλειοψηφία. Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή πολιτική κατάσταση και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον κόσμο (για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) σε μερικές εβδομάδες. Τούτου λεχθέντος, φυσικά και θα κάνω τα καθήκοντά μου για όσο χρειαστεί - δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά την παραμονή μιας τόσο σημαντικής για τη χώρα μας ημερομηνίας.

Η δέσμευσή μου σε αυτή την εκστρατεία ήταν για μένα καθήκον. Από την αρχή αυτής της εκστρατείας, είχα προειδοποιηθεί για τρεις κινδύνους - τον κίνδυνο μιας απόλυτης πλειοψηφίας που θα κυριαρχείται από το France Unbowed (σκληρό αριστερό κόμμα), τον κίνδυνο μιας απόλυτης πλειοψηφίας που θα κυριαρχείται από τον (ακροδεξιό) Εθνικό Συναγερμό και τον κίνδυνο εξαφάνισης του κινήματος που εκπροσωπεί τις ιδέες και τις αξίες μας. Σήμερα, αυτοί οι τρεις κίνδυνοι έχουν εξαλειφθεί από τους Γάλλους. Απόψε, καμία απόλυτη πλειοψηφία δεν μπορεί να οδηγηθεί από τα άκρα. Κυρίες και κύριοι, απόψε ξεκινά μια νέα εποχή, μια νέα εποχή για το έθνος μας. Από αύριο, το κέντρο βάρους της εξουσίας θα βρίσκεται, με την επιθυμία του γαλλικού λαού, περισσότερο από ποτέ στα χέρια του κοινοβουλίου, στα χέρια των εκπροσώπων του έθνους, άρα στα χέρια των συμπολιτών μας».