Κοσμος

Πολιτική αστάθεια βλέπουν αναλυτές «προσγειώνοντας» το πανηγυρικό κλίμα στη Γαλλία

Απέδωσε το ρίσκο Μακρόν;

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλικές εκλογές:H πολιτική αστάθεια θα είναι η νέα κανονικότητα - Η πρώτη ανάλυση μετά τα exit polls
Γαλλικές εκλογές:H πολιτική αστάθεια θα είναι η νέα κανονικότητα - Η πρώτη ανάλυση μετά τα exit polls © YOAN VALAT/ EPA

Γαλλικές εκλογές: Πολιτική αστάθεια θα είναι η νέα κανονικότητα - Η πρώτη ανάλυση μετά τα exit polls 

Μετά την εκτίμηση αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών που δίνει νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου και τον σχηματισμό της Λεπέν στην τρίτη θέση, μετά από αυτόν του Μακρόν, το ερώτημα (εάν αυτά επιβεβαιωθούν από τα επίσημα αποτελέσματα) είναι το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Η Cornelia Woll, πρόεδρος του γερμανικού πανεπιστημίου Hertie School στο Βερολίνο, δήλωσε στο Reuters για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών: «Συνολικά, το ριψοκίνδυνο στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν δεν παρήγαγε μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βρίσκεται τώρα στην ίδια κατάσταση με πριν, στην οποία το κόμμα του δεν έχει καμία υποστήριξη για να προωθήσει φιλόδοξες νομοθετικές προτάσεις. Αυτή η ασταθής κατάσταση θα είναι πλέον η νέα κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι του 2025, καθώς το σύνταγμα απαγορεύει στον πρόεδρο να διαλύσει ξανά το κοινοβούλιο πριν περάσει ένας χρόνος».

Πολιτικοί αναλυτές στο CNN: Η Γαλλία κάνει ένα άλμα προς το άγνωστο

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, κανένας δημοσκόπος δεν προέβλεψε πριν από την Κυριακή ότι μια αριστερή συμμαχία θα κέρδιζε και ότι η ακροδεξιά θα ερχόταν στην τρίτη θέση. Πρόκειται για μια σοκαριστική ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας, αν τα αποψινά αποτελέσματα συμφωνήσουν με τις προβλέψεις.

Προς το παρόν, η Γαλλία μοιάζει ακυβέρνητη. Με κανένα κόμμα να μην προβλέπεται να πλησιάσει την πλειοψηφία, το κοινοβούλιο θα βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης, διαιρεμένο μεταξύ τριών μπλοκ.

Οι πολιτικοί ελιγμοί του κεντρώου κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της αριστερής συμμαχίας αυτή την εβδομάδα ήταν σαφώς επιτυχείς. Διακόσιοι υποψήφιοι αποχώρησαν από την κούρσα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό.

Αλλά η αριστερή συμμαχία, η οποία φαινόταν ασταθής, θα δυσκολευτεί να μιλήσει με μια φωνή.

Το κεντρώο μπλοκ του Μακρόν φαίνεται να έχει αντέξει αρκετά καλά. Παρόλο που προβλέπεται να χάσει περίπου 100 βουλευτές και να τερματίσει δεύτερο, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο.

Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα ένα άλμα προς το άγνωστο. Όμως η ακροδεξιά δεν πρόκειται να κυβερνήσει στο ορατό μέλλον.

Το στοίχημα του Μακρόν για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χλευάστηκε ευρέως εκείνη την εποχή. Ενώ φαίνεται ότι εν μέρει λειτούργησε, κρατώντας την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία, βύθισε επίσης τη Γαλλία σε πρωτοφανές πολιτικό χάος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε πάντως «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Μελανσόν: Ο Μακρόν έχει το καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει

Στις πρώτες του δηλώσεις του ο Ζαν Λικ Μελανσόν μετά τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls για τις γαλλικές εκλογές τόνισε πως, «ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση». «Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», εξήγησε.

Ζαν Λικ Μελανσόν πρόσθεσε πως, «έλεγαν ότι είναι ανέφικτο. Όλοι κινητοποιήθηκαν και γνωρίζετε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό γιατί είναι καλοκαίρι και έχουν φύγει κάποιοι διακοπές».

«Η ακροδεξιά απέχει πολύ από το να αποτελεί πλειοψηφία απόψε… Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το αποτέλεσμα μιας θαυμάσιας προσπάθειας κινητοποίησης» πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος πρέπει να υποκλιθεί και να παραδεχτεί ότι πρόκειται για ήττα… ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει», είπε.

«Ο πρόεδρος έχει τη δύναμη και το καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι έτοιμο», προσθέσε.

Ζορντάν Μπαρντελά: «Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς»

Ο Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του, λίγα λεπτά αφού τα πρώτα exit polls έφεραν το κόμμα του στην τρίτη θέση των γαλλικών εκλογών - παρά το γεγονός ότι προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που στήριξαν τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποστηρικτές του, λέγοντας ότι επικράτησε μια συμμαχία ατιμίας. Αυτές οι συμμαχίες θέτουν τη Γαλλία στα χέρια της άκρας αριστεράς, είπε ο ακροδεξιός ηγέτης.

«Θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

 Tα επίσημα exit polls - Live από την εκλογική βραδιά στη Γαλλία

Βάσει των εκτιμήσεων αποτελέσματος, του Ifop η αριστερή συμμαχία θα κατακτήσει 180 - 215, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν 150 - 180 έδρες και η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν 120 έως 150 έδρες. Η πρώτη εικόνα δείχνει ότι ίσως οι σχηματισμοί του Μακρόν και της Λεπέν να δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση.

Πάντως, κανένας από τους τρεις σχηματισμούς δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τις αναγκαίες 289 έδρες σε σύνολο 577 εδρών.

Η κατανομή των εδρών σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των exit poll:

Δείτε την ζωντανή κάλυψη των γαλλικών εκλογών από το Euronews:

Τι μετέδιδαν τα ανεπίσημα exit polls των βελγικών μέσων

Η ανατροπή ήρθε ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα τα βελγικά μέσα μετέδιδαν μια εντελώς άλλη εικόνα: Σύμφωνα μετα πρώτα ανεπίσημα exit polls τα οποία μετέδωσαν νωρίτερα βελγικά ΜΜΕ για τις γαλλικές εκλογές την πρωτιά έπαιρνε η Μαρίν Λεπέν, χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Σύμφωνα με τη βελγική La Libre η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, θα λάμβανε 200 έδρες και ακολουθούσε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 170 έδρες και το κόμμα Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν με 140 έδρες. Οι Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα λάμβαναν 50 έδρες, σύμφωνα με αυτά τα exit poll, που τελικά διαψεύσθηκαν.

Ιστορική συμμετοχή στις γαλλικές εκλογές

H συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας ανήλθε (μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδος) στο 59,71%, όπως έγινε γνωστό.

Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την ανάρρηση της Αριστεράς στην εξουσία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.