Κοσμος

Θριαμβευτική ανατροπή από τα επίσημα Exit polls: Νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν

Live από την εκλογική βραδιά στη Γαλλία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γαλλικές εκλογές: Tα επίσημα exit polls - Live από την εκλογική βραδιά στη Γαλλία

Θριαμβευτική ανατροπή δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit poll για τον β΄γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, καθώς τη νίκη κατακτά το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή συμμαχία της οποίας ηγείται ο Ζαν Λυκ Μελανσόν. Στη δεύτερη θέση το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και στην τρίτη θέση το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Βάσει των εκτιμήσεων αποτελέσματος, του Ifop η αριστερή συμμαχία θα κατακτήσει 180 - 215, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν 150 - 180 έδρες και η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν 120 έως 150 έδρες. Η πρώτη εικόνα δείχνει ότι ίσως οι σχηματισμοί του Μακρόν και της Λεπέν να δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση.

Πάντως, κανένας από τους τρεις σχηματισμούς δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τις αναγκαίες 289 έδρες σε σύνολο 577 εδρών.

Η κατανομή των εδρών σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των exit poll:

Δείτε την ζωντανή κάλυψη των γαλλικών εκλογών από το Euronews:

Τι μετέδιδαν τα ανεπίσημα exit polls των βελγικών μέσων

Η ανατροπή ήρθε ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα τα βελγικά μέσα μετέδιδαν μια εντελώς άλλη εικόνα: Σύμφωνα μετα πρώτα ανεπίσημα exit polls τα οποία μετέδωσαν νωρίτερα βελγικά ΜΜΕ για τις γαλλικές εκλογές την πρωτιά έπαιρνε η Μαρίν Λεπέν, χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Σύμφωνα με τη βελγική La Libre η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, θα λάμβανε 200 έδρες και ακολουθούσε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 170 έδρες και το κόμμα Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν με 140 έδρες. Οι Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα λάμβαναν 50 έδρες, σύμφωνα με αυτά τα exit poll, που τελικά διαψεύσθηκαν.

Ιστορική συμμετοχή στις γαλλικές εκλογές

H συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας ανήλθε (μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδος) στο 59,71%, όπως έγινε γνωστό.

Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την ανάρρηση της Αριστεράς στην εξουσία.