Κοσμος

Πρωτιά Λεπέν με 200 έδρες χωρίς απόλυτη πλειοψηφία δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα exit polls

Τι μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γαλλικές εκλογές βελγικά exit polls: Πρωτιά Λεπέν χωρίς απόλυτη πελιοψηφία - Τι μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ

Τα πρώτα ανεπίσημα exit polls τα οποία μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ για τις γαλλικές εκλογές δίνουν την πρωτιά στη Μαρίν Λεπέν, που όμως δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες δημοσκοπήσεις που μετέδωσε η βελγική La Libre για τις γαλλικές εκλογές, η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, λαμβάνει 200 έδρες.


Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 170 έδρες και το κόμμα Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν με 140 έδρες. Οι Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα λαμβάνουν 50 έδρες.

Σύμφωνα με exit poll της Ipsos, το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει 228 έδρες, ο αριστερός συνασπισμός 161 έδρες, το κόμμα του Μακρόν 124 έδρες και το γκωλικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών και άλλα δεξιά κόμματα λαμβάνουν 50 έδρες

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν το κόμμα της Λεπέν συμμαχήσει με τους Ρεπουμπλικανούς και άλλα δεξιά κόμματα δεν φθάνουν στην απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Τα επίσημα exit polls αναμένονται στις 9 το βράδυ ( ώρα Ελλάδος). Ως τότε θα παραμείνουν ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα σε μεγάλες γαλλικές πόλεις.

Ιστορική συμμετοχή στις γαλλικές εκλογές

H συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας ανήλθε (μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδος) στο 59,71%, όπως έγινε γνωστό.

Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την ανάρρηση της Αριστεράς στην εξουσία.

Οι κάλπες είναι εδώ και μερικές ώρες ανοιχτές στη Γαλλία και 43,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 501 βουλευτές κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 6 μ.μ., αλλά είναι ανοιχτά μέχρι τις 8 μ.μ. στις μεγάλες πόλεις.

Σε κατάσταση συναγερμού η γαλλική αστυνομία

Τέλος σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η γαλλική αστυνομία με 30.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός πολέμου εκ των οποίων οι 5000 στο Παρίσι όπου υπάρχουν φόβοι πως μετά την δημοσιοποίηση των προ των εκλογικών αποτελεσμάτων ενδέχεται να υπάρξουν βανδαλισμοί. Η προεκλογική περίοδος στη Γαλλία υπήρξε μάλλον βίαιη την προηγούμενη εβδομάδα Αφού σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών κατεγράφησαν τουλάχιστον 50 περιπτώσεις βιαιοπραγίας και έγιναν αρκετές προσαγωγές και συλλήψεις.