Κοσμος

Παρίσι: Σαν σήμερα η πόλη του Φωτός έχει γενέθλια

Πώς έμοιαζε η μαγική πόλη πριν από 20 αιώνες

Γεωργία Ζερβογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παρίσι: Σαν σήμερα 8 Ιουλίου η πόλη του φωτός έχει γενέθλια - Η μακρόχρονη ιστορία, η μοναδικότητα και τα εντυπωσιακά μνημεία που μαγνητίζουν τα βλέμματα

Στις 8 Ιουλίου 1951, μία ημέρα σαν σήμερα, το Παρίσι, η πρωτεύουσα της Γαλλίας, γιόρταζε τη συμπλήρωση 2.000 ετών ιστορίας. Στην πραγματικότητα, τεχνικά θα χρειάζονταν μερικά ακόμη κεριά στην τούρτα γενεθλίων του, καθώς η Πόλη του Φωτός ιδρύθηκε πιθανότατα γύρω στο 250 π.Χ.

Μια συνηθισμένη βόλτα στο Παρίσι μοιάζει πάντα με ταξίδι στο παρελθόν: ο Πύργος του Άιφελ αντιπροσωπεύει τη δεκαετία του 1880, η Αψίδα του Θριάμβου το γύρισμα του 19ου αιώνα, το Μέγαρο των Απομάχων το γύρισμα του 18ου αιώνα, η Παναγία των Παρισίων τα μέσα του 14ου αιώνα, η Σαιντ Σαπέλ τα μέσα του 13ου αιώνα και ούτω καθεξής.

Παρίσι: Η πόλη του φωτός που μαγεύει με τον πολιτισμό, τη μόδα και την αρχιτεκτονική της

Η ιστορία του Παρισιού ανάγεται σε μια γαλατική φυλή γνωστή ως Parisii, οι οποίοι κάποια στιγμή γύρω στο 250 π.Χ. εγκατέστησαν ένα νησί (γνωστό σήμερα ως Ile de la Cite) στον ποταμό Σηκουάνα, ο οποίος διασχίζει το σημερινό Παρίσι. Μέχρι το 52 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας και οι Ρωμαίοι είχαν καταλάβει την περιοχή, η οποία τελικά εκχριστιανίστηκε και έγινε γνωστή ως Lutetia, που στα λατινικά σημαίνει «κατοικία στο μέσο του νερού». Ο Στράβων την αναφέρει ως Λουκοτόκια και ο Πτολαεμαίος ως Λευκοτέκτια.

Στο υπόγειο μουσείο, που βρίσκεται μπροστά από την Παναγία των Παρισίων, στην Αρχαιολογική Κρύπτη του Ιλ ντε λα Σιτέ μπορεί κανείς να δει αντικείμενα της πόλης όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια, όταν ήταν μια μεσαίου μεγέθους γαλλορωμαϊκή πόλη.Στο παρακάτω βίντεο αναπαριστάται τρισδιάστατα η Lutetia στο απόγειο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο οικισμός εξαπλώθηκε αργότερα τόσο στην αριστερή όσο και στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα και το όνομα Lutetia αντικαταστάθηκε με το «Παρίσι». Το 987 μ.Χ., το Παρίσι έγινε η πρωτεύουσα της Γαλλίας. Καθώς η πόλη μεγάλωνε, η αριστερή όχθη απέκτησε τη φήμη της πνευματικής συνοικίας, ενώ η δεξιά όχθη έγινε γνωστή για τις επιχειρήσεις της.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Αναγέννησης, από τα τέλη του 15ου αιώνα έως τις αρχές του 17ου αιώνα, το Παρίσι έγινε κέντρο της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της επιστήμης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1800, ο Ναπολέων Γ' προσέλαβε τον πολεοδόμο Georges-Eugene Hausmann για να εκσυγχρονίσει το Παρίσι. Τα σχέδια του Hausmann προσέδωσαν στην πόλη πλατιές, δενδροφυτεμένες λεωφόρους, μεγάλα δημόσια πάρκα, ένα νέο σύστημα αποχέτευσης και άλλα πρωτοποριακά δημόσια έργα. Η πόλη συνέχισε να αναπτύσσεται ως σημαντικός κόμβος για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Στη δεκαετία του 1860, αναδύθηκε ένα καλλιτεχνικό κίνημα, γνωστό ως Γαλλικός Εντυπωσιασμός, με έργα μιας ομάδας καλλιτεχνών με έδρα το Παρίσι, μεταξύ των οποίων ο Κλοντ Μονέ και ο Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ.

Σήμερα, το Παρίσι φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ επιπλέον 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη γύρω μητροπολιτική περιοχή. Η πόλη διατηρεί τη φήμη της ως κέντρο μόδας, εμπορίου και πολιτισμού. Το Παρίσι συνεχίζει επίσης να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, φημισμένο για αξιοθέατα όπως ο Πύργος του Άιφελ (που χτίστηκε το 1889 για τον εορτασμό της 100ης επετείου της Γαλλικής Επανάστασης), η Αψίδα του Θριάμβου, τα Ηλύσια Πεδία, ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων (χτίστηκε το 1163), οι Κήποι του Λουξεμβούργου και το Μουσείο του Λούβρου, όπου βρίσκεται ο πίνακας «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.