Κοσμος

Στις κάλπες οι Γάλλοι την Κυριακή για τον β' γύρο των εκλογών - Η Ακροδεξιά τρομάζει την Ευρώπη

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γαλλικές εκλογές: Στις κάλπες αύριο οι πολίτες -  Η Ακροδεξιά τρομάζει την Ευρώπη -Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις 

Αντίστροφη μέτρηση για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά δεν θα κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Προκαλεί όμως προβληματισμό και ανησυχία, το ενδεχόμενο επικράτησης του ακροδεξιού κόμματος, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του Τζορντάν Μπαρντελά έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να αναλάβει την κυβέρνηση της Γαλλίας και να πάρει τον απόλυτο έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Ελπίδα, αμφιβολία και φόβος τα κυρίαρχα συναισθήματα στη Γαλλία

Το Σάββατο 6 Ιουλίου δεν γίνονται πολιτικές συζητήσεις στη Γαλλία. Ο κόσμος είναι σε περισυλλογή. Πολλοί ανησυχούν για το τι θα ξημερώσει τη Δευτέρα, μετά τις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, και πολύ περισσότεροι ανησυχούν για το πώς θα πάει η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στον ημιτελικό της Τρίτης με την Ισπανία.

Οι Γάλλοι δεν χαλάνε τις διακοπές τους

Ο προεκλογικός παλμός είναι στο ναδίρ και πολλοί θα ψηφίσουν με εξουσιοδότηση, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο κύμα διακοπών. Και οι Γάλλοι δεν θέλουν να τους τις χαλάσουν, ούτε η πολιτική ούτε τυχόν επεισόδια.

Σε πολλές στάσεις του μετρό οι πολιτικές αφίσες έχουν ήδη καλυφθεί από ελληνικές προτάσεις για διακοπές και εξωτικά πακέτα. Το ίδιο και οι εφημερίδες. Είναι σαν όλοι να δυσανασχετούν στην απόφαση του προέδρου Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εν μέσω θέρους, EURO και Ολυμπιακών αγώνων. «Ακατάληπτο, όπως και η πολιτική του» επισημαίνουν πολλοί αναλυτές.

Προτεραιότητα η εσωτερική ασφάλεια

Στα τρένα, στο μετρό, στους δρόμους περιπολούν αστυνομικοί ή άλλου είδους ομάδες ασφαλείας, καθώς η πόλη φιλοξενεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και με διαρκείς ανακοινώσεις οι αρχές προειδοποιούν τον κόσμο να προσέχει την προσωπική του ασφάλεια.

Ανασφάλεια για το σήμερα, φόβος για το αύριο

Πολλοί φοβούνται πως η χώρα μπορεί να μπει σε δίνη χάους και δυσκυβερνησίας. Κι αν σήμερα είναι οι Μακρονιστές που κατηγορούνται για εκλογικό «φιάσκο», μεθαύριο μπορεί να είναι οι παρατάξεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου, αν δεν καταφέρουν να συγκροτήσουν μια βιώσιμη κυβέρνηση. Κάτι που, μεσοπρόθεσμα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κατά κράτος επικράτηση της Ακροδεξιάς σε όλα τα σώματα.

Η ανησυχία για την ασφάλεια έχει προκαλέσει ειδικό σχεδιασμό για την αυριανή μέρα, ώστε οι πανηγυρισμοί της όποιας πλευράς να μην εξελιχθούν σε διαμάχη μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών.

Για κάθε ενδεχόμενο, την Κυριακή αστυνομικές δυνάμεις θα αποκλείσουν την περιοχή γύρω από την Εθνοσυνέλευση, ενώ σε καίρια σημεία του Παρισιού θα βρίσκονται επιπλέον πέντε χιλιάδες αστυνομικοί και ακόμη 30.000 σε άλλα σημεία στην περιφέρεια για να εποπτεύσουν την τάξη.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ