Κοσμος

Για άλλη μια χρονιά, το όνομα Μοχάμεντ είναι το πιο δημοφιλές στα νεογέννητα μωρά στο Ισραήλ

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για άλλη μια χρονιά, το όνομα Μοχάμεντ είναι το πιο δημοφιλές στα νεογέννητα μωρά στο Ισραήλ 

Η κεντρική στατιστική υπηρεσία του Ισραήλ δημοσίευσε  την ετήσια έκθεσή της για τα ονόματα των μωρών για το 2023. Τα πιο δημοφιλή ονόματα για τα εβραϊκά αγόρια ήταν David, Lavie και Yosef. Για τα εβραϊκά κορίτσια ήταν Avigail, Ayala και Tamar.

Το πιο δημοφιλές όνομα σε όλο το Ισραήλ ήταν ο Μοχάμεντ

Αλλά το πιο δημοφιλές όνομα σε όλο το Ισραήλ ήταν ο Μοχάμεντ ή Μαχμούντ (από το Μωάμεθ).

Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο. Παρόλο που οι μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 18% του πληθυσμού, το όνομα Μοχάμεντ είναι πάντα το πιο δημοφιλές μεταξύ όλων των μωρών του Ισραήλ. (Φέτος ακολούθησαν ο Ahmad και ο Adam).

Ο λόγος είναι επειδή ένα τόσο υψηλό ποσοστό μουσουλμάνων ονομάζουν τα παιδιά τους Μοχάμεντ. Φέτος, περίπου το 12% των μουσουλμάνων αγοριών ονομάστηκαν Μοχάμεντ, σε αντίθεση με μόνο το 2,7% των Εβραίων αγοριών που ονομάζονταν David. Αν κάνει κανείς τα μαθηματικά, θα βγάλει 2.309 Μοχάμεντ και 1.760 Davids. Με άλλα λόγια, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία μεταξύ των εβραϊκών ονομάτων μωρών από τα μουσουλμανικά ονόματα μωρών.

Ορισμένα ονόματα, όπως το Yosef/Yusuf, είναι δημοφιλή τόσο στους Άραβες όσο και στους Εβραίους.

Η έκθεση έλεγξε επίσης εάν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην ονομασία των μωρών πριν και μετά τις 7 Οκτωβρίου. Ενώ τα είκοσι κορυφαία ονόματα ήταν περίπου τα ίδια, ορισμένα ονόματα αυξήθηκαν σε δημοτικότητα μετά τις 7 Οκτωβρίου σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Το ποσοστό των μωρών με το όνομα Amichai («Το έθνος μου ζει») αυξήθηκε κατά 4,31 φορές από ό,τι θα αναμενόταν σε επίπεδα πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Άλλα συνηθισμένα ονόματα είναι η «δύναμη», η «ελπίδα» και διάφορες παραλλαγές του «φωτός».