Κοσμος

Σαν σήμερα, η «επανάσταση» στο ψωμί

Μια απλή καινοτομία που έμελλε να γίνει η πιο διαδεδομένη διατροφική συνήθεια

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ψωμί: Σαν σήμερα 7 Ιουλίου κόπηκε σε φέτες - Μια απλή καινοτομία που έμελλε να γίνει η πιο διαδεδομένη διατροφική συνήθεια

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε όλα τα τραπέζια την ώρα του φαγητού. Το ψωμί, παρέμεινε και παραμένει θεμελιακό στοιχείο της διατροφής. Απλώς, έχει και αυτό προσαρμοσθεί, και προσαρμόζεται συνεχώς, στις επιστημονικές, τεχνολογικές εξελίξεις, στις διαιτολογικές τάσεις και στις ιδιομορφίες τόπων και εποχών.

Στη σύγχρονη εποχή, η βιομηχανοποίηση του ψησίματος του ψωμιού αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου. Ο Otto Frederick Rohwedder θεωρείται ο πατέρας του ψωμιού σε φέτες ο οποίος κατάφερε το 1928 να εφεύρει μια μηχανή που τεμάχιζε και τύλιγε το ψωμί σε συσκευασία.

Σαν σήμερα το 1928, έγινε η «επανάσταση» στο ψωμί, καθώς πωλήθηκαν οι πρώτες φέτες κομμένες στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Κάτι τόσο απλό που έμελλε να γίνει η πιο διαδεδομένη διατροφική συνήθεια. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτήν την κίνηση που άλλαξε το μέλλον στην παραγωγή του ψωμιού;

Σαν σήμερα, η «επανάσταση» στο ψωμί

Το ψωμί σε φέτες πωλήθηκε για πρώτη φορά το 1928, διαφημιζόμενο ως «το μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός στη βιομηχανία αρτοποιίας από τότε που το ψωμί τυλίχθηκε» Μέχρι το 1933, περίπου το 80% του ψωμιού που πωλούνταν στις ΗΠΑ ήταν κομμένο σε φέτες, γεγονός που οδήγησε στο δημοφιλές ιδίωμα «το μεγαλύτερο προϊόν από τότε που το ψωμί κόπηκε σε φέτες».

© Unsplash

«Πατέρας» της πρώτης μηχανής που έκοβε το ψωμί σε φέτες είναι ο Otto Frederick Rohwedder από το Davenport της Iowa των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα πρωτότυπο που κατασκεύασε το 1912 καταστράφηκε σε πυρκαγια και μόλις το 1928 ο Rohwedder είχε έτοιμο ένα πλήρως λειτουργικό μηχάνημα. Η πρώτη εμπορική χρήση της μηχανής έγινε από την εταιρεία Chillicothe Baking Company του Chillicothe του Μιζούρι, η οποία πούλησε τις πρώτες φέτες στις 7 Ιουλίου 1928.

Η ιστορία του ψωμιού

Το πρώτο ψωμί φτιάχτηκε κατά τη νεολιθική εποχή, πριν από σχεδόν 12.000 χρόνια, πιθανότατα από χοντροθρυμματισμένα σιτηρά αναμεμειγμένα με νερό, ενώ η προκύπτουσα ζύμη πιθανότατα τοποθετήθηκε σε θερμαινόμενες πέτρες και ψήθηκε καλύπτοντας με καυτή στάχτη.

Οι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν προφανώς ότι αφήνοντας τη ζύμη του σιταριού να ζυμωθεί, σχηματίζοντας έτσι αέρια, παρήγαγαν ένα ελαφρύ, διογκωμένο καρβέλι, και ανέπτυξαν επίσης φούρνους ψησίματος.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στην αρχαία Αίγυπτο το ψωμί ζυμωνόταν με τα πόδια, κάτι που συνεχιζόταν ως τις αρχές του αιώνα μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Οι Έλληνες ναυτικοί και έμποροι έφεραν το αιγυπτιακό αλεύρι στην Ελλάδα, όπου η δημιουργία και το ψήσιμο του ψωμιού αναδείχθηκε σε πραγματική τέχνη.

Μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων υπήρχε πολύ έντονος ανταγωνισμός για το ποια παράγει το καλύτερο ψωμί. Η Αθήνα καμάρωνε για τον Θεάριο, τον καλύτερο αρτοποιό της, το όνομα του οποίου βρέθηκε στα γραπτά πολλών συγγραφέων.

Οι διαφορετικές κατηγορίες

Το ψωμί σε φέτες είναι δημοφιλές σε πολλά μέρη του κόσμου και το συνηθισμένο πάχος ποικίλλει ανάλογα με την εταιρεία και τη χώρα

Το ψωμί σε φέτες πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «Extra Thick», «Thick» «Medium» ή «Thin».

Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ο πιο δημοφιλής τύπος ψωμιού είναι γνωστός ως «sliced pan» που πωλείται σε φραντζόλες των 800 ή 400 γραμμαρίων, τυλιγμένες σε κερωμένο χαρτί.

Στην Ιαπωνία, η ίδια μισή φρατζόλα ψωμιού χαρακτηρίζεται από τον αριθμό των φετών στις οποίες έχει κοπεί (συνήθως τεσσάρων ή έξι, αλλά και οκτώ ή δέκα), πράγμα που σημαίνει ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός σημαίνει λεπτότερη κοπή. Σπάνια συναντάμε ολόκληρα κομμένα ψωμιά. Στην Ιαπωνία πωλείται επίσης «ψωμί για σάντουιτς» χωρίς κόρα σε λεπτές φέτες, καθώς το κανονικό ψωμί τεσσάρων-έξι φέτες θεωρείται πολύ χοντρό.

Στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Texas toast είναι ένας τύπος συσκευασμένου ψωμιού κομμένο σε φέτες με διπλάσιο πάχος από το περισσότερο ψωμί σε φέτες.