Κοσμος

Η πρωταθλήτρια του σκακιού που θα ηγηθεί της βρετανικής οικονομίας

Η Ριβς θεωρείται ότι έχει την εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ρέιτσελ Ριβς: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός οικονομικών της Βρετανίας

Η Ρέιτσελ Ριβς έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας την Παρασκευή, και η κάποτε πρωταθλήτρια σκακιού των νέων θα προσπαθήσει να ανοίξει το παιχνίδι της... να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη χωρίς να θυσιάσει το νεόκοπο κόμμα της εικόνα της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς ανέλαβε στην αντιπολίτευση να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα οι οποίες ήταν τεταμένες υπό τον αριστερό πρώην ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, και να πείσει τους ψηφοφόρους ότι το κόμμα μπορεί να εμπιστευτεί κανείς με τα χρήματά τους.

Με την εκλογική νίκη των Εργατικών να επιβεβαιώνεται την Παρασκευή το πρωί, θα πρέπει τώρα να πλοηγηθεί σε μια δύσκολη δημοσιονομική εικόνα και να ενισχύσει γρήγορα την ανάπτυξη χωρίς αυξήσεις φόρων και χωρίς περικοπές δαπανών.

«Περιμέναμε πολύ καιρό για να έχουμε την ευκαιρία να υπηρετήσουμε την χώρα μας. Τώρα έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο για να φέρουμε την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Η ανάπτυξη της οικονομίας μας βρίσκεται στο επίκεντρο της πράξης
αυτό", δήλωσε η Ριβς στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών του κόμματος στο Μάντσεστερ.

Η κληρονομιά από τους Συντηρητικούς δεν είναι καθόλου ρόδινη, με το βιοτικό επίπεδο να παραμένει στάσιμο από το 2010, το δημόσιο χρέος να είναι σχεδόν 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και οι φόροι  να είναι στο υψηλότερο επίπεδο αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ευαίσθητοι στις κατηγορίες των Συντηρητικών ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών του Τόνι Μπλερ και στη συνέχεια του Γκόρντον Μπράουν ξόδεψαν πάρα πολλά πριν το κόμμα αποχωρήσει από την εξουσία το 2010, η Ριβς έχει ήταν ξεκάθαρη ότι όλες οι δεσμεύσεις για δαπάνες πρέπει να χρηματοδοτηθούν πλήρως.

Έχει επίσης δύο «σιδερένιους» δημοσιονομικούς κανόνες: ότι μια Εργατική κυβέρνηση δεν θα δανείζεται για καθημερινές δαπάνες και ότι το χρέος πρέπει να μειωθεί ως ποσοστό της οικονομίας μέχρι το πέμπτο έτος της θητείας του κάθε πρόβλεψης.

Η Ριβς ξεκίνησε την καριέρα της στην Τράπεζα της Αγγλίας, μετατρέποντας απορρίπτοντας μια προσφορά εργασίας από την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs επειδή, όπως είπε αργότερα δήλωσε ότι «πίστευε στη δημόσια υπηρεσία».

Στην BoE εργάστηκε στο γραφείο της Ιαπωνίας, αναλύοντας ένα οικονομία που είχε υποστεί ύφεση με χαμηλά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση η οποία, όπως θα έλεγε αργότερα, έμοιαζε αστεία με Βρετανία στη δεκαετία του 2010. Ήταν επίσης αποσπασμένη στη βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. και στη βρετανική τράπεζα Halifax/Bank of Scotland (HBOS).

Η επαγγελματική εμπειρία και οι οικονομικές προοπτικές που έχει την έκανε αγαπητή στις επιχειρήσεις, την έχει, ωστόσο, αποξενώσει από την αριστερά του Εργατικού Κόμματος.

Πηγή: Reuters