Κοσμος

H Ρέιτσελ Ριβς έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία της Βρετανίας

Ο νέος πρωθυπουργός ανακοίνωσε το υπουργικό του συμβούλιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Kιρ Στάρμερ: Διόρισε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης των Εργατικών

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ άρχισε να διορίζει την Παρασκευή την υπουργική του ομάδα, μετά την πανηγυρική εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματός του, ορίζοντας τη Ρέιτσελ Ριβς ως την πρώτη γυναίκα υπουργό Οικονομικών της χώρας και την Άντζελα Ρέινερ ως αναπληρώτρια πρωθυπουργό.

Ο Στάρμερ διόρισε τον Ντέιβιντ Λάμι ως νέο υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας και τον Τζον Χίλι ως υπουργό Άμυνας, ενώ η Υβέτ Κούπερ γίνεται υπουργός Εσωτερικών, επιβλέποντας την εσωτερική ασφάλεια και την αστυνόμευση.

Οι Λάμι και Χίλι αναλαμβάνουν καθήκοντα σε μια περίοδο δύο μεγάλων παγκόσμιων συγκρούσεων και έχουν υποσχεθεί να διατηρήσουν τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία και να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός στις μάχες στη Γάζα.

Ο Στάρμερ δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Βρετανίας και να παράσχει πολιτική σταθερότητα μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών, κατά τα οποία υπήρξαν πέντε πρωθυπουργοί και ακόμη μεγαλύτερη εναλλαγή άλλων βασικών υπουργών, συμπεριλαμβανομένων 10 υπουργών Παιδείας. Οι διορισμοί του ήταν ευρέως αναμενόμενοι, με τους υπουργούς να διορίζονται στις πολιτικές θέσεις που κατείχαν όταν υπηρετούσαν στην αντιπολίτευση.

Η 45χρονη Ριβς εργαζόταν στο παρελθόν ως οικονομολόγος στην Τράπεζα της Αγγλίας και έχει δηλώσει ότι οι Εργατικοί θα τηρήσουν αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες σχετικά με τη μη λήψη δανείων για τη χρηματοδότηση των καθημερινών δαπανών. Παράλληλα έχει ανοίξει την πόρτα σε αυξημένες κυβερνητικές επενδύσεις, χρηματοδοτούμενες με δανεισμό, για τη διαμόρφωση στρατηγικά σημαντικών αγορών, απηχώντας τις πολιτικές της «σύγχρονης οικονομίας της προσφοράς» που υποστηρίζει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.