Κοσμος

O Λάρι ο Γάτος περίμενε υπομονετικά έξω από την Downing Street

Ο Στάρμερ είναι ο έκτος πρωθυπουργός που θα συγκατοικήσει με τον «αρχικυνηγό των ποντικών»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λάρι ο Γάτος: Περίμενε υπομονετικά έξω από την Downing Street

Καθώς η Βρετανία ανάμενε τον νέο πρωθυπουργό, ο Λάρι o Γάτος περίμενε υπομονετικά να μπει στο Νο 10 της Downing Street.

Ο Λάρι ο Γάτος,  επί μακρόν κάτοικος της επίσημης κατοικίας του ηγέτη, απεικονίστηκε να περιμένει έξω από την περίφημη μαύρη πόρτα νωρίς την Παρασκευή.

Ο γάτος δεν ενοχλήθηκε από το μεγάλο πλήθος των φωτογράφων του Τύπου που περίμεναν έξω ενόψει της αλλαγής εξουσίας που αναμένεται αργότερα την Παρασκευή.  Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να πάει στον βασιλιά Κάρολο Γ΄ για να υποβάλει την παραίτησή του και αμέσως μετά ο ηγέτης των Εργατικών Κίρ Στάρμερ θα συναντηθεί με τον μονάρχη για να διοριστεί επίσημα.

Ο Λάρι έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 15 Φεβρουαρίου του 2011 αφού υιοθετήθηκε από καταφύγιο του Μπάτερσι στο νότιο Λονδίνο. Είχε «στρατολογηθεί» από τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να απαλλάξει την πρωθυπουργική κατοικία από τα ποντίκια, γι' αυτό και του δόθηκε το επίσημο αξίωμα του «Αρχικυνηγός Ποντικών».

Ωστόσο, με εξαίρεση κάποιες πρώτες επιτυχίες, οι επιδόσεις του σε αυτό τον τομέα ήταν μάλλον υποτονικές. Ο ίδιος ο Κάμερον προσπάθησε να διαψεύσει τις φήμες ότι δεν τα πήγαιναν καλά με τον Λάρι. Οι δημοσιογράφοι πάντως, που καλύπτουν το πολιτικό ρεπορτάζ, είπαν από την αρχή ότι ο Λάρι ήταν πολύ φιλικός μαζί τους

«Δεν ψηφίζω στις βουλευτικές εκλογές, αλλά θα πρέπει να συγκατοικήσω με όποιον εκλέξετε. Χωρίς πίεση», ανέφερε μια από τις αναρτήσεις του μετά την ανακοίνωση από τον Σούνακ της ημερομηνίας των εκλογών στις 22 Μαΐου.

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, εδώ θα είμαι εγώ για να ελέγχω τα πράγματα», έγραφε μια άλλη.

Ερωτηθείς από το AFP με αφορμή την 10η επέτειο την άφιξής του στην πρωθυπουργική κατοικία, ο Λάρι (μέσω του προσώπου εκείνου που χειρίζεται τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) αποκάλυψε το μυστικό της μακροβιότητάς του: «Το βασικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι εγώ είμαι μόνιμος κάτοικος εδώ. Οι πολιτικοί απλώς συγκατοικούν μαζί μου για λίγο μέχρι να απολυθούν. Όλοι τους αντιλαμβάνονται, αργά ή γρήγορα, ότι εγώ είμαι αυτός που κάνει κουμάντο εδώ μέσα».