Κοσμος

Ο Κιρ Στάρμερ παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο

Επίσημα ο 58ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου - Οι πρώτες του δηλώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κιρ Στάρμερ παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο
Ο Κιρ Στάρμερ παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο © Yui Mok - WPA Pool/Getty Images

Κιρ Στάρμερ: Παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο - Είναι και επίσημα ο 58ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Μπάκιγχαμ, μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βικτόρια, ο Κιρ Στάρμερ, πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, έγινε δεκτός νωρίτερα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Watch live: Sir Keir Starmer delivers his first speech as Prime Minister

Κιρ Στάρμερ: Οι πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός της Βρετανίας

«Σας ευχαριστώ. Μόλις επέστρεψα από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου αποδέχτηκα μια πρόσκληση από την Αυτού Μεγαλειότητα, για σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης αυτού του μεγάλου έθνους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εξέχοντα Πρωθυπουργό, τον Κύριο Σούνακ.Το κατόρθωμά του ως πρώτου ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργού αυτού του έθνους, δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν και το τιμούμε αυτό σήμερα.

Επίσης, αναγνωρίζουμε τη σκληρή του δουλειά και την αφοσίωση του καθ’ όλη τη διάρκεια της ηγεσίας του.

Τώρα όμως η χώρα μας ψήφισε αποφασιστικά για την αλλαγή, για την εθνική ανανέωση, για την επιστροφή της πολιτικής στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος.

Στην επιστροφή, αν θέλετε, των υπηρεσιών αυτών στους πολίτες. Γιατί όταν το χάσμα ανάμεσα πολιτικής και πολιτών μεγαλώνει πολύ, ουσιαστικά αυτό οδηγεί στην απώλεια της πίστης και του πνεύματος, όπως επίσης και του οράματος για ένα καλύτερο μέλλον.

Πρέπει τώρα να κινηθούμε μαζί. Τώρα πλέον αυτή η πληγή, αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης, μπορεί να ιαθεί με πράξεις και όχι λόγια.

Αυτό το γνωρίζω καλά και μπορούμε σήμερα να ξεκινήσουμε με την απλή αποδοχή ότι η δημόσια υπηρεσία, το δημόσιο καθήκον, είναι τιμή, είναι προνόμιο και θα πρέπει ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους να έχει δικαίωμα στο να του συμπεριφέρονται με σεβασμό και τιμή.

Υποσχόμαστε, ότι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας κατά τη διάρκεια της ηγεσίας μας και καθώς οικοδομούμε και ανοικοδομούμε αυτή τη χώρα. Εάν μας ψηφίσατε, αλλά και αν δεν μας ψηφίσατε, σας λέμε αυτή τη στιγμή ότι η κυβέρνησή μας θα υπηρετήσει το καλό.

Γιατί αλλάξαμε το κόμμα των Δημοκρατών Εργατικών για να επιστρέψει στην ηγεσία και αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Η υπηρεσία δεν είναι παρά, μια προϋπόθεση για την ελπίδα. Η χώρα μας χρειάζεται να ξαναγυρίσει πίσω, να ανακαλύψει και πάλι τις απαρχές της σε όλη την ιστορία της. Μια από τις μεγάλες δυνάμεις του έθνους είναι να μη φοβάται να πάει αντίθετα στο ρεύμα. Να είναι, αν θέλετε, προπομπός και πρωτοπόρος. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις δυνάμεις της μετριοπάθειας και της σταθερότητας. Θα πρέπει πάντοτε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. Γιατί το να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ουσιαστικά δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο.

Γιατί οι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά οικοδομούν το μέλλον μας και δουλεύουν σκληρά, αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν αναγνωρίζονται και χάνουν την ελπίδα τους.

Θέλω να πω λοιπόν σαφέστατα σε αυτούς τους ανθρώπους και ανοιχτά “όχι τώρα”, ότι η αλλαγή μιας χώρας δεν γίνεται εν μία νυκτί. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η δουλειά για την αλλαγή δεν θα ξεκινήσει αμέσως.

Θα ανοικοδομήσουμε σε κάθε κοινότητα, θα στήσουμε πάλι τη χώρα στα πόδια της για το μέλλον. Και όλοι θα έχετε το δικαίωμα να σας φέρονται με σεβασμό. Θα φροντίσουμε να έχετε φθηνή ενέργεια για να μειωθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος σας. Θα ξαναδημιουργήσουμε τις υποδομές ώστε να μην είναι πλέον υποδομές τύχης.

Θα δώσουμε ελπίδα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις οικογένειες της εργατικής τάξης, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Γιατί αν σας ρωτούσα τώρα εάν πιστεύετε ότι η Βρετανία θα είναι καλύτερη για τα παιδιά σας. Γνωρίζω ότι πολλοί ανάμεσά σας, υπερβολικά πολλοί, θα έλεγαν όχι.

Η κυβέρνησή μας λοιπόν, θα παλέψει καθημερινά για να ξαναπιστέψετε.

Από δω και πέρα έχετε μία κυβέρνηση η οποία δεν βαρύνεται από δόγματα. Που έχει ένα μόνο δόγμα, να υπηρετήσει τα συμφέροντά σας και βέβαια να κάνει αυτό που ουσιαστικά ξέγραψαν τη χώρα μας να επιστρέψουν σ’ αυτήν.

Θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή που μας δώσατε για να επαναφέρουμε πάλι την πίστη σας στην πολιτική. Θα φροντίσουμε να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό στη ζωή σας. Και να ξαναενώσουμε τη χώρα μας.

Τέσσερα έθνη θα σταθούν και πάλι μαζί, όπως κάναμε και στο παρελθόν, για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις αυτού του μη αφαλούς κόσμου, για να ξαναχτίσουμε το έθνος μας. Μεε σεβασμό και ταπεινοφροσύνη σας προσκαλώ όλους να ενωθείτε με αυτή την Κυβέρνηση της Εθνικής Υπηρεσίας, του εθνικού καθήκοντος, σε μία κίνηση επείγουσας ανάγκης που ξεκινάει σήμερα για την ανοικοδόμηση του κράτους μας. Ευχαριστώ πολύ».

Ρίσι Σούνακ: Η συγγνώμη στην τελευταία δήλωση έξω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ

Η βαριά ήττα των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές οδηγεί τον Ρίσι Σούνακ στην παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, στην τελευταία του δήλωση έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ ζήτησε συγγνώμη για το πολύ κακό αποτέλεσμα των εκλογών.

«Θα ήθελα να πω καταρχήν συγνώμη. Έδωσα τα πάντα από τη θέση μου και εσείς ως πολίτες αποφασίσατε ότι η ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και εσείς είσαστε εκείνοι που αποφασίζετε. Λυπάμαι και ζητώ συγνώμη απ’ όλους τους πολίτες που δεν μπορέσαμε να τους ικανοποιήσουμε. Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους βουλευτές που έχασαν τη θέση τους στη Βουλή των Κοινοτήτων», είπε ο Ρίσι Σούνακ.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για «μια δύσκολη ημέρα στο τέλος μιας σειράς δύσκολων ημερών».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.