Κοσμος

Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού 2024: Τι γιορτάζουμε σήμερα 6 Ιουλίου

Πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται και γιατί

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού 2024: Πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται και τι είναι το «γαλλικό φιλί»

Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού 2024 σήμερα 6 Ιουλίου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Medicine, ένα φιλί καίει από 5 έως 26 θερμίδες το λεπτό. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού 2024, ας θυμηθούμε τη συμβολίζει το φιλί. Για τους ανθρώπους η ανταλλαγή φιλιών είναι μία συνηθισμένη πρακτική για να εκφράσουν την αγάπη, την τρυφερότητα ή τον σεβασμό τους, ενώ χρησιμοποιείται ακόμα για χαιρετισμό και αποχαιρετισμό. Το φιλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφρασθεί, επίσης, η ρομαντική αγάπη ή η σεξουαλική επιθυμία μεταξύ δύο ανθρώπων.

Η λέξη «φιλί» προέρχεται από το αρχαίο ρήμα φιλώ, που είναι συνώνυμο του ρήματος αγαπώ. Γι' αυτό το λόγο, στην καθαρεύουσα και σε αρχαιότερα ελληνικά κείμενα χρησιμοποιείται η λέξη ασπασμός, που αναφέρεται στην ίδια πράξη. Οι ανθρωπολόγοι δεν έχουν φθάσει σε ομοφωνία σχετικά με το αν το φιλί είναι μια επίκτητη συμπεριφορά ή αποτελεί ενστικτώδη ενέργεια. Το φιλί συναντάται, εκτός από τους ανθρώπους, σε πολλά ζώα, κυρίως σε θηλαστικά. Το φιλί στις δυτικές κοινωνίες είναι έκφραση αγάπης, στοργής ή ερωτικής επιθυμίας. Σε άλλα μέρη του κόσμου, το φιλί έχει άλλα νοήματα. Σε ορισμένους πολιτισμούς δεν χρησιμοποιείται καν το φιλί.

Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού 2024: Πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται 

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού είναι μία καλή αφορμή για να εκφράσουμε την αγάπη μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η Ημέρα Φιλιού ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 6 Ιουλίου. Η Ημέρα του Φιλιού γιορτάζεται και στις 13 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, ως μέρος των εορτασμών της εβδομάδας του Αγίου Βαλεντίνου. 

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού ως έκφραση αγάπης και στοργής μεταξύ των συντρόφων. Οι άνθρωποι ανταλλάσσουν φιλιά, συμβολικά και εγκάρδια, για να ενισχύσουν τον δεσμό που μοιράζονται. 

Το γαλλικό φιλί

Το γαλλικό φιλί, γνωστό και ως φιλί με γλώσσα ή βαθύ φιλί, είναι ερωτικό φιλί στο οποίο οι γλώσσες των συμμετεχόντων αγγίζουν η μία τα χείλη. Ένα φιλί με γλώσσα διεγείρει τα χείλη, τη γλώσσα και το στόμα του / της συντρόφου, τα οποία είναι ευαίσθητα στην αφή και προκαλούν φυσιολογική σεξουαλική διέγερση. Η αίσθηση όταν αγγίζονται δύο γλώσσες έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών και μειώνει τα επίπεδα του οξέος στρες. Το εκτεταμένο γαλλικό φιλί μπορεί να είναι μέρος του προκαταρκτικού ερωτικού χαϊδολογήματος. Ο όρος προέρχεται από τις αρχές του 20ού αιώνα, στη Βόρεια Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι Γάλλοι είχαν αποκτήσει τη φήμη για πιο περιπετειώδεις και παθιασμένες σεξουαλικές πρακτικές.

Το γαλλικό φιλί αναφέρεται στα σανσκριτικά κείμενα από το 1500 π.Χ. Το Κάμα Σούτρα από τον 3ο αιώνα αναφέρει το φιλί στο εσωτερικό του στόματος. Ονομάστηκε γαλλικό φιλί επειδή στις αρχές του 20ού αιώνα, στον αγγλόφωνο κόσμο, οι Γάλλοι είχαν αποκτήσει τη φήμη για πιο περιπετειώδεις και παθιασμένες σεξουαλικές πρακτικές. Ο όρος προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία. Στη Γαλλία, αναφέρεται ως un baiser amoureux («φιλί του εραστή») ή un baiser avec la langue («φιλί με τη γλώσσα») και προηγουμένως ήταν γνωστό ως un baiser Florentin («φιλί της Φλωρεντίας»). Το γαλλικό λεξικό Petit Robert του 2014, που κυκλοφόρησε το 2013, πρόσθεσε το γαλλικό ρήμα «se galocher», αργκό για το φιλί με γλώσσες.

Διάσημα αποφθέγματα για τα φιλιά

  • Δεν θα σε φιλήσω. Μπορεί να μου γίνει συνήθεια και δεν μπορώ να απαλλαγώ από συνήθειες. - Francis Scott Fitzgerald
  • Το πρώτο φιλί για μια γυναίκα είναι απλώς το τέλος της αρχής και, για έναν άντρα, η αρχή του τέλους. - Helen Rowland
  • Είμαστε όλοι θνητοί μέχρι το πρώτο φιλί και το δεύτερο ποτήρι κρασί. - Eduardo Galeano
  • Παράδεισος είναι η ένωση δυο ψυχών στο φιλί της αγάπης. - Γεωργία Σάνδη
  • Ο γάμος είναι το θαύμα που μετατρέπει το φιλί από ηδονή σε καθήκον. - Helen Rowland