Κοσμος

Γαλλικές εκλογές: Δεν «βλέπουν» αυτοδυναμία της Λεπέν οι δημοσκοπήσεις

Θα έχει σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών η ακροδεξιά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλλικές εκλογές: Η ακροδεξιά θα έχει την σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Αντίστροφη μέτρηση για τις γαλλικές εκλογές, με τα προγνωστικά να εμφανίζουν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός, πρώτο σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο, χωρίς όμως να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα για τις γαλλικές εκλογές που εξάγεται από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας Elabe, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, 24 ώρες πριν από την προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να έχουν από 200 ως 230 έδρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση © EPA/Yoan Valat

Γαλλικές εκλογές: Από 200 ως 230 έδρες η ακροδεξιά

Ειδικότερα ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να έχουν από 200 ως 230 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 165 ως 190 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν, Μαζί, η οποία, από τις 245 έδρες που είχε το 2022, θα κυμανθεί ανάμεσα στις 120 και τις 140 έδρες.

Τέλος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους, θα έχουν από 35 έως 50 έδρες.

Εξάλλου από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι σε περίπτωση αναμέτρησης ενός αριστερού υποψηφίου και ενός ακροδεξιού, ο ένας στους δύο της παράταξης Μακρόν θα απείχε από την ψηφοφορία, ενώ το 32% θα ψήφιζε υπέρ του αριστερού υποψηφίου και το 18% υπέρ του ακροδεξιού.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση αναμέτρησης ενός υποψηφίου της παράταξης Μακρόν και ενός ακροδεξιού υποψηφίου, το 62% από αυτούς που στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει αριστερά θα ψήφιζε στο δεύτερο γύρο τον υποψήφιο της παράταξης Μακρόν, το 32% θα επέλεγε την οδό της αποχής και μόνο το 16% θα επέλεγε τον ακροδεξιό υποψήφιο.

Τέλος, αναφορικά με το ερώτημα ποιο κόμμα θα θέλατε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το 33% των ερωτηθέντων απάντησε ο Εθνικός Συναγερμός, έναντι 24% που επέλεξε το Λαϊκό Μέτωπο, 18% που επέλεξε την παράταξη Μακρόν, ενώ ο ένας στους τέσσερις Γάλλους απάντησε «κανένας από αυτούς».