Κοσμος

Γαλλικές εκλογές: Θα ξαναμοιραστούν μετεκλογικά τα χαρτιά;

«Ελπίζουμε -και βάσιμα- στην αντοχή του "Δημοκρατικού Φράγματος" και τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό της δύναμης της λεπενικής ακροδεξιάς στη Γαλλία»

telis-samantas.jpg
Τέλης Σαμαντάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλικές εκλογές: Θα ξαναμοιραστούν μετεκλογικά τα χαρτιά;
Μαρίν Τοντελιέ © EPA/JULIEN MATTIA

Γαλλικές εκλογές: Μια «αναδιανομή» των πολιτικών δυνάμεων ως λύση για την υπέρβαση ενός πολιτικού και κοινωνικού ρήγματος

Ελπίζουμε -και βάσιμα- στην αντοχή του «Δημοκρατικού Φράγματος» και τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό της δύναμης της λεπενικής ακροδεξιάς στη Γαλλία. (Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στη Λε Πεν 190-230 έδρες, μακριά από τις 289 της ποθητής απόλυτης πλειοψηφίας, στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 170 έως 200, στο «Μαζί» του Προέδρου Μακρόν 95-125 και στους Ρεπουμπλικανούς 25-45). Τα γράφαμε όταν ορισμένοι, εμμένοντας στις ιδεολογικές επιλογές τους, πόνταραν στο «αντιμακρονικό μέτωπο» και την πλήρη διάλυσή του ή, αντιθέτως, ταύτιζαν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με τον Μελανσόν και τα ύποπτα καραγκιοζιλίκια του, βγάζοντας -και οι μεν και οι δε- τα δικά τους αποτελέσματα).

Και οι -ευκταίες- εξελίξεις, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις: συνεργασία βουλευτών της «λογικής Αριστεράς» με αντίστοιχους βουλευτές του Μακρόν ώστε ο πρωθυπουργός που θα ορίσει ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του να έχουν την ανοχή (στη Γαλλία δεν απαιτείται η «δεδηλωμένη») ενός ευρύτερου «Δημοκρατικού Μετώπου. (Από το οποίο, όπως είναι προφανές αποκλείονται οι πιστοί στον Μελανσόν, που επιμένει πως «μόνη λύση είναι η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος των «Ανυπόκτατων» -αλλά και όσων κεντρο -και- δεξιών κοίταξαν ευμενώς προς το κόμμα της Λε Πεν). Με λίγα λόγια: «Συγκατοίκηση» -μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις- με κυβέρνηση μειοψηφίας ώστε να αποκλειστεί η ακροδεξιά. Πράγμα που φυσικά προϋποθέτει σοβαρότητα και επέκταση του «Δημοκρατικού Μετώπου» σε κυβερνητικό πια επίπεδο. Ξαναμοίρασμα, τουτέστιν, της προεκλογικής τράπουλας. Όσο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, από το οποίο θα κριθούν όλα, θα μπορούσε ίσως να ήταν η αναδυόμενη από τις τάξεις των Οικολόγων Μαρίν Τοντελιέ (Marine Tondelier) - θα έπρεπε ωστόσο να ξεκαθαρίσει πολλές από τις αμφιλεγόμενες απόψεις της (διαχωρίζει μεν τη θέση της από τον Μελανσόν αλλά επιμένει να ταυτίζει Γάζα με Ουκρανία -λες και πρόκειται για ένα και το αυτό φαινόμενο).

Πάντως, απ’ ό,τι διδασκόμαστε από το -και γαλλικό- παρελθόν, μόνο με μια τέτοιου τύπου «αναδιανομή» των πολιτικών δυνάμεων είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια υπέρβαση καταστάσεων καθέτου πολιτικού -και πριν απ΄ όλα- κοινωνικού ρήγματος.

Αλλά… Κυριακή κοντή γιορτή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.