Κοσμος

Ιταλία: Βρυχώνται τα ηφαίστεια Αίτνα και Στρόμπολι - Κλειστό το αεροδρόμιο της Κατάνια

Λάβα και πετρώματα έφτασαν μέχρι τη θάλασσα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιταλία: Βρυχώνται τα ηφαίστεια Αίτνα και Στρόμπολι - Λάβα και πετρώματα έφτασαν μέχρι τη θάλασσα

Η Ιταλία τις τελευταίες ώρες «γεύτηκε» τη δύναμη της φύσης καθώς δύο εκ των ηφαιστείων της βρυχώνται! . Στο νησί Στρόμπολι η Πολιτική Προστασία ανέβασε το επίπεδο επιφυλακής στο κόκκινο, ενώ κρατήρας της Αίτνας εκτόξευσε τόνους στάχτης στην κοντινή πόλη της Κατάνια, με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά το αεροδρόμιο.

Εν μέσω της θερινής τουριστικής περιόδου στην Ιταλία τα δύο ενερ΄γα ηφαίστεια αυξάνουν τη δραστηριότητά τους, κάτι που θέτει σε συναγερμό τις τοπικές αρχές.

Ιταλία: Αυξάνεται το επίπεδο επιφυλακής στο κόκκινο στο νησί Στρομπόλι

Το ηφαίστειο εκρήγνυται σχεδόν αδιάλειπτα αλλά τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο έχει σαφώς ενταθεί.

Λάβα και πετρώματα έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, στο μικρό αυτό νησί του αρχιπελάγους των Εόλιε, των Αιολίδων Νήσων. Η Ιταλική Πολιτική Προστασία όπως έγινε γνωστό, βρίσκεται σε φάση «προληπτικού συναγερμού» αν και μέχρι τώρα δεν απειλούνται τα σπίτια των λιγοστών κατοίκων.

Από στόμιο που δημιουργήθηκε σε ύψος επτακοσίων μέτρων, συνεχίζεται η εκτόξευση πυρακτωμένων πετρωμάτων, όπως και λάβας ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μεγάλο «σύννεφο στάχτης».

Σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Προστασία ζήτησε από τους κατοίκους και τους τουρίστες να πληροφορούνται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, ερχόμενοι σε επαφή και με τους εκπροσώπους της στο νησί. Tο νησί Στρόμπολι δεν ξεπερνά σε έκταση τα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι μόνιμοι κάτοικοί του, τον χειμώνα, είναι μόλις 497.

Αίτνα: Σύννεφο στάχτης 4,5 χιλιομέτρων – Κλειστό το αεροδρόμιο της Κατάνια

Στην Αίτνα, το υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης, ένα σύννεφο στάχτης λάβας υψώθηκε για 4,5 χλμ από τον κρατήρα Voragine, το οποίο βρίσκεται στα 2.900 μέτρα υψόμετρο.

Αποτέλεσμα ήταν τη νύχτα να υπάρξουν θεαματικές εκρήξεις και συντριβάνια λάβας, άλλα και ταλαιπωρία, εφόσον βρέχει τέφρα στη νοτιοανατολική περιοχή της Αίτνας και μέχρι την Κατάνια, με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να δοθεί εντολή κλεισίματος του αεροδρομίου της πόλης μέχρι το απόγευμα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ/ΜΠΕ