Κοσμος

Υπ' ατμόν ο Ρίσι Σούνακ μετά τη διαφαινόμενη συντριβή των Συντηρητικών

Ολοκληρώνεται με βαριά ήττα η θητεία του - Χειρότερη επίδοση από τη ίδρυση του κόμματος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βρετανικές εκλογές: Ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται να παραιτηθεί μετά την ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού - Οδήγησε τους Συντηρητικούς στη χειρότερη ήττα τους

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κέρδισε τη βουλευτική έδρα του στη βόρεια Αγγλία, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Ο Ρίσι Σούνακ αναγνώρισε νωρίς το πρωί τη νίκη των Εργατικών στις βρετανικές εκλογές και ενημέρωσε πως επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Η θητεία του Ρίσι Σούνακ στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί προβλέπεται να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους από ιδρύσεως του κόμματος.

Αναμένεται να παραιτηθεί ο Ρίσι Σούνακ

Μοιραία λοιπόν ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται να παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις, τη στιγμή που οι επίδοξοι διάδοχοί του, μεταξύ αυτών οι Γκραντ Σαπς, Σουέλα Μπράβερμαν, Στιβ Μπέικερ, Ρόμπερτ Τζένρικ, αγωνιούν επί του παρόντος για τα αποτελέσματα στις εκλογικές τους περιφέρειες, αφού η επανεκλογή τους μόνο δεδομένη δεν θεωρείται.

Ήδη η Πένι Μόρντοντ, η οποία θεωρούνταν πιθανή διεκδικήτρια της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, έχασε την έδρα της στο Κοινοβούλιο από έναν υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα νωρίς σήμερα το πρωί.

Ο Ρίσι Σούνακ συγχαίρει τον Κιρ Στάρμερ για τη νίκη των Εργατικών

Η πρωθυπουργική θητεία του Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί καταγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος.

Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC, οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν 410 από τις συνολικά 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει 144 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 58, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 8, το Reform UK 4 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα 26.

«Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», τόνισε ο 61χρονος Στάρμερ απευθυνόμενους σε ψηφοφόρους της εκλογικής του περιφέρειας.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν σελίδα. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.