Κοσμος

Κιρ Στάρμερ: «H αλλαγή αρχίζει τώρα» - Οι πρώτες δηλώσεις του θριαμβευτή των βρετανικών εκλογών

Κυβέρνηση Εργατικών για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια με μαζική πλειοψηφία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιρ Στάρμερ: «H αλλαγή αρχίζει τώρα», δηλώνει ο ηγέτης των Εργατικών μετά τη νίκη του κόμματος του στις βρετανικές εκλογές.
Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ και η σύζυγός του Βικτόρια στην Tate Modern του Λονδίνου, την ώρα που τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών καταγράφουν συντριπτική νίκη © Stefan Rousseau/PA Images via Getty Images

Κιρ Στάρμερ: «H αλλαγή αρχίζει τώρα», δηλώνει ο ηγέτης των Εργατικών μετά τη νίκη του κόμματος του στις βρετανικές εκλογές.

«H αλλαγή αρχίζει τώρα», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σε ομιλία του, μετά από τη νίκη του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές, τερματίζοντας τη θητεία των Συντηρητικών στην κυβέρνηση επί 14 έτη.

Το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ κερδίζει 389 έδρες στις βουλευτικές εκλογές σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Guardian, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο που διαθέτει 650 έδρες.

Keir Starmer's election victory speech in full: 'We did it!'

Συγχαρητήρια σε Κιρ Στάρμερ από τον Ρίσι Σούνακ 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγνώρισε νωρίς το πρωί τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές και ενημέρωσε πως επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Η πρωθυπουργική θητεία του Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί καταγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος.

Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Watch Election Night Live:  Labour win general election

Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

To αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία κερδίζει 326 έδρες στις βουλευτικές εκλογές, μετέδωσε σήμερα το ITV, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο που διαθέτει 650 έδρες.

Το Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει 144 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 58, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 8, το Reform UK 4 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα 26.

Meet Keir Starmer, Britain’s next prime minister

«Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», τόνισε ο 61χρονος Στάρμερ απευθυνόμενους σε ψηφοφόρους της εκλογικής του περιφέρειας.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν σελίδα.

Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.