Κοσμος

Βρετανία: Τι κάνει ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός το πρώτο 24ωρο;

Eπίσκεψη στον Βασιλιά, στο πηρυνικό καταφύγιο και δεκάδες τηλεφωνήματα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βρετανία: Τι κάνει ένας πρωθυπουργός το πρώτο 24ωρο αφότου εξελέγη;

Εάν ο Kιρ Στάρμερ κερδίσει τις γενικές εκλογές στην Βρετανία, θα εισέλθει στο Νο 10, όπως ο Λόρδος Κάμερον και ο Σερ Τόνι Μπλερ πριν από αυτόν, χωρίς καμία απολύτως εμπειρία από κυβερνητική θητεία.

Μετά από μια κουραστική νύχτα παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των εκλογών, και πολύ πιθανόν χωρίς να έχει κοιμηθεί καθόλου, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ημέρες της ζωής του, έχοντας να λάβει κρίσιμες αποφάσεις και διορισμούς που θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την πρωθυπουργία του.

Είναι μια μέρα που θα ξεκινήσει από την εκλογική τους περιφέρεια και, για τον νικητή, θα τελειώσει στην Downing Street, περιλαμβάνοντας το παλάτι του Μπάκιγχαμ, τα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας τους και πάρα πολλές συναντήσεις.

Πριν γίνει κάποιος πρωθυπουργός, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει μια έδρα στο Κοινοβούλιο. O υποψήφιος ηγέτης θα βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια έτοιμος να παρακολουθήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον υπεύθυνο της εκλογικής επιτροπής. Αν ο Στάρμερ κερδίσει τις εκλογές, θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση στην εκλογική του περιφέρεια Holborn and St Pancras στο βόρειο Λονδίνο, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από τα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών και, τελικά, από το Νο 10.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να διοριστεί μόνο από τον βασιλιά, οπότε ο νικητής των εκλογών πρέπει να μεταβεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να του ανατεθεί επίσημα η θέση πριν αρχίσει να ασχολείται με τη διακυβέρνηση. Γύρω στις 8 π.μ. ο εκλεγμένος πρωθυπουργός θα οδηγηθεί στο παλάτι, ακολουθούμενος από ελικόπτερα τηλεοπτικών ειδησεογραφικών σταθμών, για μια συνάντηση με τον βασιλιά που είναι πιθανό να διαρκέσει περίπου μισή ώρα.

Μέχρι τις 9 το πρωί, ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός θα έχει κάνει τη σύντομη διαδρομή από το Παλάτι με το νέο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο μέχρι τις πύλες της Downing Street, όπου είναι πιθανό να βγει στο τέλος του δρόμου για να κάνει τη σύντομη διαδρομή μέχρι την εξέδρα που έχει στηθεί έξω από την περίφημη πόρτα του αριθμού 10. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα έχει μέχρι τότε αποχωρήσει, ίσως μόνο μια ώρα περίπου νωρίτερα, και θα έχει γράψει ένα σημείωμα στον διάδοχό του, στο οποίο θα του εύχεται καλή τύχη.

Ο νέος πρωθυπουργός θα ενημερωθεί επίσης σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων τρομοκρατικών απειλών και των εν εξελίξει επιχειρήσεων για την αποτροπή τους. Άλλες προσχεδιασμένες ενημερώσεις περιλαμβάνουν ρυθμίσεις διαβίωσης για την οικογένειά του, επείγουσες αποφάσεις που απαιτούνται και διάφορα πρωτόκολλα διακυβέρνησης. Τα πακέτα ενημέρωσης που παραδίδονται στον νέο πρωθυπουργό υπερβαίνουν τις 300 σελίδες. Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει επίσης να φροντίσει να ταξιδεύει πάντα με μαύρο κοστούμι και γραβάτα σε περίπτωση που ο βασιλιάς πεθάνει επί των ημερών του.

Μέσα σε λίγες ώρες από την είσοδό του στο Νο 10 ο πρωθυπουργός θα οδηγηθεί μέσω μιας σειράς διαδρόμων στο υπόγειο καταφύγιο κάτω από ένα άλλο κυβερνητικό κτίριο, όπου θα καταφύγει σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ή επίθεσης στην Downing Street.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, θα αρχίσει να δέχεται συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από άλλους παγκόσμιους ηγέτες, ξεκινώντας από τα συμμαχικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Είναι πιθανό να λαμβάνουν κλήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, που διέπεται από τις παγκόσμιες ζώνες ώρας, και για αρκετές ημέρες.

Πηγή: Telegraph