Κοσμος

Τα ερωτήματα σχετικά για την ηλικία του Μπάιντεν θυμίζουν την εκστρατεία Ρέιγκαν το 1984

O τότε πρόεδρος το 1984 ήταν 69 ετών, ηλικία που θεωρούνταν για την εποχή αρκετά μεγάλη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν © EPA/Bonnie Cash

Μπάιντεν: Τα ερωτήματα σχετικά για την ηλικία του θυμίζουν την εκστρατεία Ρέιγκαν το 1984

Το ερώτημα για την ηλικία του Τζο Μπάιντεν δεν είναι καινούργιο. Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν απάντησε σε αυτό με την υπόσχεση να παραιτηθεί αν πάθαινε βλάβη, και αργότερα με ένα έξυπνο αστείο που επανέφερε την εκστρατεία του από μια παραπαίουσα επίδοση στο ντιμπέιτ σε μια κατολίσθηση σε 49 πολιτείες και μια δεύτερη θητεία.

Σήμερα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, 81 ετών, αγωνίζεται για μια τέτοια λυτρωτική στιγμή μετά από μια καταστροφική εμφάνιση στο ντιμπέιτ απέναντι στον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, 78 ετών. Αυτά τα 90 λεπτά την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν συναγερμό στους Δημοκρατικούς που ήλπιζαν ότι ο Μπάιντεν θα εμπόδιζε τον Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο - και ενέτειναν την ανησυχία των ψηφοφόρων που ήταν από καιρό επιφυλακτικοί.

«Δεν θα κάνω την ηλικία θέμα αυτής της εκστρατείας», είπε ο Ρέιγκαν στην ερώτηση που ήξερε ότι θα ερχόταν, ίσως στην πιο διάσημη στιγμη της προεκλογικής του εκστρατείας. «Δεν πρόκειται να εκμεταλλευτώ για πολιτικούς σκοπούς τη νεότητα και την απειρία του αντιπάλου μου». Το ακροατήριο βροντοφώναξε, ακόμη και ο αντίπαλος του Γουόλτερ Μοντέιλ γέλασε - και η επανεκλογή του επανήλθε σε τροχιά.

Η ηλικία του Ρέιγκαν -στην πραγματικότητα, η καταλληλότητά του για μια δεύτερη θητεία- ήταν πλέον βασικός μέρος της κούρσας του 1984, ένας εντυπωσιακός παραλληλισμός με ό,τι συμβαίνει το 2024 μετά την ασταθή εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ. Υπάρχουν όμως και βασικές διαφορές.

Ο Ρέιγκαν προηγούνταν πηγαίνοντας στο πρώτο ντιμπέιτ, ενώ ο Μπάιντεν και ο Τραμπ ήταν ουσιαστικά ισόπαλοι. Επί σκηνής, «ο Μπάιντεν ήταν χάλια από την αρχή», δήλωσε ο Τζάρεντ Γιαροσλόφσκι, ιδρυτής του Online News Association.

Η εκστρατεία του Ρέιγκαν είπε ότι ήταν κουρασμένος. Υπήρχαν αιχμές για το προσωπικό που τον προετοίμαζε υπερβολικά, είπε ο Γιαροσλόφσκι. Η ομάδα του Μπάιντεν επικαλέστηκε κούραση από δύο υπερπόντια ταξίδια που είχαν εξαντλήσει ακόμη και νεότερους συνεργάτες του. Ήταν μια κακή νύχτα, είπαν. Οι ευθύνες έπεσαν στους βοηθούς του προέδρου.

Μέχρι την Τρίτη, οι πιέσεις προς τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα και να ανοίξει μια δύσκολη διαδικασία για τους Δημοκρατικούς να προτείνουν κάποιον άλλον είχαν ενταθεί. Η κρίση έπληξε το Δημοκρατικό Κόμμα μόλις έξι εβδομάδες πριν από το συνέδριό του στο Σικάγο.

Πηγή: AP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.