Κοσμος

Νίκη κατά της ιαπωνικής «γεροντοκρατίας»: Εξελέγη δήμαρχος στα 27 του

Σε μια χώρα που ο μέσος όρος της ηλικίας των πολιτικών είναι περίπου τα 65

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιαπωνία: Εξελέγη στα 27 του ο νεότερος δήμαρχος στην ιστορία της χώρας 

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Takashima Ryosuke θα μπορούσε να ασχοληθεί με τη συμβουλευτική ή τα χρηματοοικονομικά στην Ιαπωνία, όπως πολλοί φίλοι του.

Αντ' αυτού, ξεκίνησε μια ασυνήθιστη πορεία καριέρας για έναν νεαρό στην Ιαπωνία. Το 2023, σε ηλικία 26 ετών, ο Takashima Ryosuke  εξελέγη δήμαρχος της Ashiya, μιας πόλης στη δυτική Ιαπωνία. «Το να είμαι δήμαρχος μου φάνηκε σαν μια καριέρα που θα μου επέτρεπε να επηρεάσω περισσότερο την κοινωνία», λέει.

Ο Takashima Ryosuke κατέχει το ρεκόρ του νεότερου δημάρχου στην Ιαπωνία. Ξεχωρίζει σε μια χώρα με γεροντοκρατική κυβέρνηση. Όταν ο Κισίντα Φούμιο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο μέσος όρος ηλικίας των εισερχόμενων μελών του ήταν 64 ετών. Σε όλη την πολιτική, οι νεότεροι άνθρωποι υποεκπροσωπούνται: το 2022, το ποσοστό των εθνικών πολιτικών ηλικίας 40 ετών και κάτω ήταν 6%, σε σύγκριση με 29% στη Γερμανία και 22% στη Βρετανία. Η χαμηλή συμμετοχή των νέων στους εκλογές έχει επίσης ανησυχήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής: μόλις πάνω από το 30% των ατόμων ηλικίας 20 ετών ψηφίζουν στις εκλογές, σε σύγκριση με το 70% των ατόμων ηλικίας 60 ετών.

Το πολιτικό σύστημα της Ιαπωνίας δεν είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να ανταμείβει τους νέους, εκτιμά ο Charles McClean, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Yale. Η ελάχιστη ηλικία για να είναι κάποιος υποψήφιος για όλα τα αξιώματα είναι τα 25 έτη. Ανεβαίνει στα 30 για τους κυβερνήτες και την άνω βουλή. Αντίθετα, στο μεγαλύτερο μέρος των χωρών του ΟΟΣΑ, ενός κλαμπ κυρίως πλούσιων χωρών, η ελάχιστη ηλικία για να θέσει κανείς υποψηφιότητα για αξίωμα είναι η ίδια με την ηλικία ψήφου, η οποία είναι συνήθως τα 18 έτη. Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να καταβάλουν μια ακριβή προκαταβολή, η οποία ορίζεται σε 3 εκατ. γεν (19.000 δολάρια) για τους κυβερνήτες.

Οι δήμαρχοι στην Ιαπωνία απολαμβάνουν σχετικά ισχυρή εκτελεστική εξουσία, με μεγάλη διακριτική ευχέρεια όσον αφορά τις κοινωνικές δαπάνες. Όμως ο Takashima Ryosuke έχει δύσκολη δουλειά: όπως σε μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας, η πόλη αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα. Σχεδόν το ένα τρίτο των 94.000 κατοίκων της είναι σήμερα άνω των 65 ετών. Ο Takashima Ryosuke  πιστεύει ότι η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση των νέων κατοίκων, ή να τους ενθαρρύνει να επιστρέψουν αν έχουν παιδιά.

Ο δήμαρχος εκτιμά ότι στην κουλτούρα της Ιαπωνίας με την κυριαρχία από πάνω προς τα κάτω, οι νέοι δεν μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους. Για να προσπαθήσει να το αλλάξει αυτό, σκέφτηκε ένα πείραμα. Συναντήθηκε με μαθητές στις αρχές της εφηβείας τους, οι οποίοι συζητούσαν για τους σχολικούς κανόνες. Αυτοί είναι διαβόητα αυστηροί στην Ιαπωνία: κυμαίνονται από περιορισμούς στα χτενίσματα και τα ρούχα, μέχρι την απαγόρευση στους μαθητές να πηγαίνουν με ποδήλατο στο σχολείο. Τους βοήθησε να διαπραγματευτούν με τους καθηγητές για να αλλάξουν αυτές τις πολιτικές στην Ashiya. «Είναι σημαντικό για τους νέους να γνωρίζουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά», λέει. 

Πηγή: Economist