Κοσμος

Ο Ερντογάν στο Βερολίνο για το Τουρκία - Ολλανδία μετά τις αντιδράσεις για τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ

Διπλωματική κρίση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας προκάλεσε ο χαιρετισμός των «Γκρίζων Λύκων»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Euro 2024: Ο Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο για τον αγώνα Τουρκίας - Ολλανδίας μετά τις αντιδράσεις για τον χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων» του Μερίχ Ντεμιράλ
Στο Βερολίνο θα βρεθεί ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη διπλωματική κρίση που προκλήθηκε από τον πανηγυρισμό του Τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ © Alexandros Michailidis/SOOC | Hannibal Hanschke/EPA

Euro 2024: Ο Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο για τον αγώνα Τουρκίας - Ολλανδίας μετά τις αντιδράσεις για τον χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων» του Μερίχ Ντεμιράλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται το Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου προκειμένου να στηρίξει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του στον αγώνα εναντίον της Ολλανδίας για την προημιτελική φάση του Euro 2024.

Η απόφαση για το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελήφθη μετά την διπλωματική κρίση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από τον πανηγυρισμό του τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ με τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων» στον αγώνα εναντίον της Αυστρίας.

Euro 2024: Ο Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο για τον αγώνα Τουρκίας - Ολλανδίας μετά τις αντιδράσεις για τον χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων» του Μερίχ Ντεμιράλ
Ο Μερίχ Ντεμιράλ πανηγυρίζει μετά το δεύτερο γκολ του αγώνα μεταξύ της Αυστρίας και της Τουρκίας στη Λειψία. Η UEFA ξεκίνησε έρευνα για τον λεγόμενο «χαιρετισμό του λύκου», μια χειρονομία που συνδέεται με την ακροδεξιά εθνικιστική ομάδα Γκρίζοι Λύκοι © EPA/Abedin Taherkenareh

Ο Ερντογάν στο Βερολίνο εν μέσω διπλωματικής κρίσης Γερμανίας - Τουρκίας

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στο Βερολίνο ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα από την Προεδρία της Τουρκίας, ενώ το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου dpa μεταδίδει ότι ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επρόκειτο το Σάββατο να μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν, αποφάσισε να στηρίξει διά ζώσης το εθνικό συγκρότημα της Τουρκίας, ακριβώς λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στη Γερμανία η χειρονομία του ποδοσφαιριστή.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο εκλήθη στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών, σε απάντηση αντίστοιχης ενέργειας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε βάρος του γερμανού πρέσβη στην Άγκυρα την Τετάρτη. Προηγουμένως, η τουρκική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τη Γερμανία για «ξενοφοβία».

«Τα σύμβολα των Τούρκων δεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας»

Η οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» θεωρείται από τις γερμανικές αρχές «δεξιά εξτρεμιστική» και παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, με πολλούς πολιτικούς να ζητούν επίμονα την απαγόρευσή της, όπως συνέβη στην Αυστρία το 2019.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ τόνισε ήδη χθες ότι «τα σύμβολα των Τούρκων δεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας» και προειδοποίησε ότι «η χρήση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ως πλατφόρμας ρατσισμού δεν θα γίνει αποδεκτή».

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι γερμανικές αρχές ασφαλείας παρακολουθούν στενά τους τούρκους δεξιούς εξτρεμιστές στη Γερμανία. Ο υπουργός Ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ περιέγραψε τον χαιρετισμό ως «σύμβολο ακροδεξιάς, τρομοκρατίας και φασισμού».

Τι δηλώνει ο Ντεμιράλ - Ποια η θέση της UEFA

Ο ίδιος ο Μερίχ Ντεμιράλ δήλωσε ότι πίσω από την χειρονομία του «δεν κρύβεται κάτι» και υποστήριξε ότι πανηγύρισε κατ' αυτόν τον τρόπο επειδή είναι υπερήφανος ως Τούρκος.

Η UEFA ωστόσο, η οποία απαγορεύει την πολιτικοποίηση των ποδοσφαιρικών αγώνων, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του ποδοσφαιριστή για ενδεχομένως «ανάρμοστη συμπεριφορά».

Τον αποκλεισμό του ποδοσφαιριστή από το Euro 2024 ζήτησε ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας στην Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπράκ.

«Δεν μπορεί η UEFA να ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ σε διαφημιστικές εκστρατείες κατά του ρατσισμού και της διαφορετικότητας στον αθλητισμό και ταυτόχρονα να ανέχεται τα φασιστικά σημάδια», δήλωσε ο κ. Τοπράκ και ζήτησε ταυτόχρονα την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων, «της μεγαλύτερης ακροδεξιάς οργάνωσης στη Γερμανία» και των συμβόλων τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.