Κοσμος

ΗΠΑ - 4η Ιουλίου: Ημέρα Ανεξαρτησίας ή Ημέρα Εμφυλίου;

Ένας πίνακας που «εικονογραφεί» τη σημερινή εθνική εορτή των ΗΠΑ

telis-samantas.jpg
Τέλης Σαμαντάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Frederic Edwin Church, «Our Banner in the Sky»
Frederic Edwin Church, «Our Banner in the Sky»

ΗΠΑ: Η Ημέρα Ανεξαρτησίας (4η Ιουλίου) και οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου

4η Ιουλίου σήμερα, εθνική γιορτή της «Ημέρας της Ανεξαρτησίας» για τις ΗΠΑ. Αν όμως κάποιος επιχειρούσε να «εικονογραφήσει» το γεγονός είναι βέβαιο πως πολύ δύσκολα θα επέλεγε μία από τις συνήθεις απεικονίσεις της αμερικανικής σημαίας. (Όπως κάποιον από τους πασίγνωστους πίνακες του Jasper Jones, π.χ., ή του Thornton Dial, το «Don't Matter How Raggly The Flag, It Still Got To Tie Us Together»).

Ο πίνακας του Thornton Dial, «Don't Matter How Raggly The Flag, It Still Got To Tie Us Together»
Ο πίνακας του Thornton Dial, «Don't Matter How Raggly The Flag, It Still Got To Tie Us Together»

Η σημερινή κατάσταση στην αμερικανική κοινωνία, πέρα από το «αν είναι ικανός να διεκδικήσει την Προεδρία ο Τζο Μπάιντεν» ή αν «ο Τραμπ είναι ακροδεξιότερος από ποτέ», το γεγονός παραμένει πως ένα βαθύ ρήγμα διασχίζει κάθετα σήμερα την αμερικανική κοινωνία. Σε βαθμό που η εικόνα της αντανακλά περισσότερο την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και όχι τον αγώνα -και τη νίκη- κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Μ’ αυτή τη λογική μάλλον ταιριάζει περισσότερο ο πίνακας του Frederic Edwin Church, «Our Banner in the Sky», ζωγραφισμένος γύρω στο 1861, κατά τη διάρκεια, δηλαδή του Εμφυλίου. Ένα δραματικό «μείγμα ηρωισμού, ομορφιάς και θλίψης». Μια σημαία που αναδύεται, κουρελιασμένη, από τα πεδία του εμφύλιου σπαραγμού. Αλλά που, ωστόσο, υποδεικνύει, ταυτοχρόνως, πως κάποια ελπίδα συνεχίζει να υπάρχει για την αμερικανική Ένωση.

Ας ελπίσουμε κι εμείς πως η ελπίδα αυτή θα επικρατήσει παρ’ όλες -και αντίθετα σε όλες τις σκοτεινές, αντίξοες όσο και επικίνδυνες συνθήκες- για ολόκληρο πια τον πλανήτη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.