Κοσμος

Βασική επιλογή για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν η Κάμαλα Χάρις

Tι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κάμαλα Χάρις: Βασική επιλογή για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν 

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι η κορυφαία εναλλακτική για να αντικαταστήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εάν αποφασίσει να μην συνεχίσει την εκστρατεία επανεκλογής του, σύμφωνα με επτά πηγές στην εκστρατεία του, τον Λευκό Οίκο και την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών που έχουν γνώση των τρεχουσών συζητήσεων για το θέμα.

Ορισμένοι σημαίνοντες Δημοκρατικοί έχουν προτείνει εναλλακτικές λύσεις για τον Μπάιντεν εκτός της Κάμαλα Χάρις, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών μελών του υπουργικού συμβουλίου και Δημοκρατικών κυβερνητών όπως ο Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια, η Γκρέτσεν Γουίτμερ από το Μίσιγκαν και ο Τζος Σαπίρο από την Πενσιλβάνια. Όμως η προσπάθεια να παρακάμψουν τη Χάρις είναι ευσεβής πόθος και θα ήταν σχεδόν αδύνατη, δήλωσαν οι πηγές αυτές, οι οποίες δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Εάν ανακηρυχθεί υποψήφια, η Χάρις θα αναλάβει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την εκστρατεία του Μπάιντεν και θα κληρονομήσει τις υποδομές της εκστρατείας, είπαν οι πηγές. Έχει επίσης την υψηλότερη αναγνωρισιμότητα μεταξύ όλων των εναλλακτικών επιλογών και την υψηλότερη δημοσκοπική θέση μεταξύ των Δημοκρατικών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σοβαρά υποψήφιοι, είπαν οι πηγές.

Όλα αυτά με φόντο δημοσίευμα των NYT σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε συνεργάτη του ότι γνωρίζει πως μπορεί να μην είναι σε θέση να σώσει την υποψηφιότητά του, αν δεν μπορέσει να πείσει το κοινό τις επόμενες ημέρες ότι είναι κατάλληλος για τη θέση μετά την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, όπως τόνισε ο σύμμαχός του, εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στη μάχη για την επανεκλογή του, κατανοεί ότι οι επόμενες εμφανίσεις του ενόψει του εορταστικού Σαββατοκύριακου - συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στον Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC News και προεκλογικών στάσεων στην Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν - πρέπει να πάνε καλά.

Σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Χάρις υπολείπεται του Τραμπ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, 42% έναντι 43%, διαφορά που ήταν πολύ εντός του περιθωρίου σφάλματος της δημοσκόπησης των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων, μια επίδοση στατιστικά εξίσου ισχυρή με εκείνη του Μπάιντεν.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσεις το χρίσμα έναντι του αντιπροέδρου», δήλωσε ο Michael Trujillo, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια, ο οποίος εργάστηκε για την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2008 και το 2016.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 3.894 αντιπροσώπους μετά τις προκριματικές εκλογές των πολιτειών, αφήνοντας σε εκκρεμότητα μόνο μερικές δεκάδες μη δεσμευμένους αντιπροσώπους. Αυτοί αναμένεται να προτείνουν επίσημα τον Μπάιντεν αργότερα αυτόν τον μήνα σε μια εικονική συνάντηση, πριν από το συνέδριο των Δημοκρατικών για την ανάδειξη των υποψηφίων τον Αύγουστο.

Πηγή: Reuters