Κοσμος

Δημοσκόπηση δείχνει το κόμμα της Λεπέν να μην παίρνει πλειοψηφία

Υπολείπεται κατά πολύ των 289 εδρών που απαιτούνται

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλλικές Εκλογές: Δημοσκόπηση δείχνει το κόμμα της Λεπέν να μην παίρνει πλειοψηφία

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) δεν θα λάβει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive.

Η δημοσκόπηση της Harris Interactive -που διενεργήθηκε για το περιοδικό Challenges, την τηλεόραση M6 και το ραδιόφωνο RTL- ανέφερε ότι το RN και οι σύμμαχοί του θα λάβουν 190 έως 220 έδρες στις γαλλικές εκλογές. Αυτό υπολείπεται κατά πολύ των 289 εδρών που απαιτούνται για την πλειοψηφία.

Ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου εθεωρείτο στη δεύτερη θέση, με 159-183 έδρες, ενώ το κεντρώο στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εθεωρείτο στην τρίτη θέση με 110-135 έδρες.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ δηλώνει ότι πιστεύει πως η συγκρότηση του ρεπουμπλικανικού μετώπου μπορεί να επιτύχει στερώντας από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν την απόλυτη πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Περισσότεροι από 200 υποψήφιοι από όλο το πολιτικό φάσμα συμφώνησαν να αποσυρθούν ώστε να ανοίξουν τον δρόμο σε κάθε εκλογική περιφέρεια για την επικράτηση των υποψηφίων που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσουν τον υποψήφιο της ακροδεξιάς.

«Αυτό που δείχνουν οι αποσύρσεις υποψηφίων είναι ότι μπορούμε να αποφύγουμε την απόλυτη πλειοψηφία της ακροδεξιάς», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ατάλ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι 218 υποψήφιοι έχουν αποσυρθεί μειώνοντας τον αριθμό των εκλογικών περιφερειών όπου η ψήφος κατά του Εθνικού Συναγερμού κινδυνεύει να διαιρεθεί.

Προηγουμένως, οι δημοσκοπήσεις έδιναν με βάση τα στοιχεία του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας 250-300 έδρες στο ακροδεξιό κόμμα.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις για την δημιουργία προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης αν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο γάλλος πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του προς τα παραδοσιακά κόμματα για ad hoc συνεργασία επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων.