Κοσμος

Μαρίν Τοντελιέ: Το αντίπαλο δέος του Μπαρντελά

Η γυναίκα που ηγείται του αντί-Λεπέν μετώπου και ξέρει πώς να πολεμά την ακροδεξιά

Newsroom
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μαρίν Τοντελιέ: Το αντίπαλο δέος του Μπαρντελά στις γαλλικές εκλογές - Η γυναίκα που ηγείται του αντί-Λεπέν μετώπου και ξέρει πώς να πολεμά την ακροδεξιά

Μαρίν Τοντελιέ, η γενική γραμματέας των Οικολόγων EELV, που αν η ακροδεξιά ηττηθεί στη Γαλλία το βράδυ της 7ης Ιουλίου, είναι η επικρατέστερη για την πρωθυπουργία της χώρας.

Με τον αιχμηρό τόνο και την ειλικρίνεια της, η Μαρίν Τοντελιέ έχει καθιερωθεί ως ηγετική πολιτική φυσιογνωμία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Με καταγωγή από το Ενέν-Μπωμόν, την πόλη που έχει γίνει προπύργιο της Μαρίν Λεπέν δεν είναι άγνωστη στην αναμέτρηση με την ακροδεξιά. Ο Τζορντάν Μπαρντέλα, ο οποίος επρόκειτο να βρεθεί απέναντί της σε debate το βράδυ της Τετάρτης, τελικά αρνήθηκε.

«Έχει έναν πολύ άμεσο, πολύ ξεκάθαρο τρόπο έκφρασης, με την ικανότητα να λέει πολύπλοκα πράγματα με πολύ προσιτό τρόπο, και όλα αυτά με σεβασμό. Και λέει αυτό που πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να πουν αν είχαν τον λόγο. Σε αυτούς τους καιρούς, το να έχεις κάποιον που δεν το βάζει κάτω, δίνει ελπίδα και καθησυχασμό. Η ομιλία της ανταποκρίνεται στις σημερινές προσδοκίες, καταλαβαίνει την κοινωνία», λέει ο πρώην επικεφαλής του κόμματος των οικολόγων David Cormand, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής από το 2019.

Μαρίν Τοντελιέ κατά Ζορντάν Μπαρντελά

Η Μαρίν Τοντελιέ κάλεσε τον ακροδεξιό υποψήφιο για προωθυπουργό του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά, να συμμετάσχει σε debate μαζί της πριν από τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, κατηγορώντας τον ότι θέλει να διαλέγεται μόνο με άνδρες.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά όμως αρνήθηκε να συζητήσει μαζί της. Προγραμματισμένο για πάνω από μία εβδομάδα, το debate μεταξύ των δύο γύρων των βουλευτικών εκλογών στο BFMTV το βράδυ της Τετάρτης, υποτίθεται ότι θα συγκέντρωνε τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, τον Ζορντάν Μπαρντελά και την Μαρίν Τοντελιέ. Αλλά Μπαρντελά άσκησε πιέσεις στο ειδησεογραφικό κανάλι για να διασφαλίσει ότι ο εκπρόσωπος του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» θα ήταν ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν ο οποίος θεωρείται ένας εύκολος αντίπαλος για την ακροδεξιά. Αντιμέτωπο με αυτή την άρνηση, το BFMTV αντικατέστησε τη συζήτηση με τρεις ωριαίες συνεντεύξεις με τους τρεις πολιτικούς εκπροσώπους που είχαν αρχικά προγραμματιστεί.

«Μας φοβάται ο Ζορντάν Μπαρντελά; Φοβάται την οικολογία; Φοβάται τις γυναίκες; Όλα μαζί; Δεν ξέρω. Από την άλλη, ξέρω πώς οι άνθρωποι του Εθνικού Συναγερμού καταλαμβάνουν μια πόλη και γνωρίζω τις κακές τους πλευρές, τις αδυναμίες τους. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που τον φοβίζει επίσης, αλλά σε μια δημοκρατία, συνήθως δεν επιλέγεις με ποιον θα συζητήσεις», σχολίασε η Τοντελιέ.

Η Μαρίν Τοντελιέ έχει μάθει από πολύ νωρίς πώς να πολεμά την ακροδεξιά

Στα 37 της χρόνια, έχει προλάβει να παρατηρήσει την ακροδεξιά από κοντά. Η Μαρίν Τοντελιέ μεγάλωσε στο Ενέν-Μπωμόν και εξακολουθεί να ζει εκεί με την οικογένειά της. Είδε το Εθνικό Μέτωπο να καταλαμβάνει το δημαρχείο το 2014, τη χρονιά που εξελέγη για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο.

«Ποτέ μην χαμηλώνετε το κεφάλι σας, ποτέ μην χαμηλώνετε τα μάτια σας, ποτέ μην τα παρατάτε!». Από αυτή την εμπειρία συνέταξε ένα βιβλίο, το «Nouvelles du Front». Στην αφήγησή της, γίνεται μάρτυρας των βάναυσων μεθόδων του δημάρχου Steeve Briois και της ομάδας του, του εκφοβισμού του οποίου στόχος είναι η αντιπολίτευση και ο Τύπος, καθώς και του απειλητικού κλίματος με το οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι οι υπάλληλοι και οι ενώσεις της πόλης. Με την πάροδο των ετών, η Τοντελιέ έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις με επιτυχία.

«Είμαι αντιπολίτευση στο Rassemblement National στο Ενέν-Μπωμόν εδώ και δέκα χρόνια. Γνωρίζω τις αξίες τους και τις αηδιαστικές μεθόδους τους. Και έχω μάθει τρία πράγματα: ποτέ μην χαμηλώνεις το κεφάλι σου, ποτέ μην χαμηλώνεις τα μάτια σου, ποτέ μην χαμηλώνεις τα χέρια σου», δήλωσε την Κυριακή 30 Ιουνίου στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Αρνούμενη να «εγκαταλείψει» την εκλογική της περιφέρεια, όπου είχε αγωνιστεί πολλές φορές ανεπιτυχώς κατά της Μαρίν Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές, έθεσε υποψηφιότητα την Κυριακή ως αντικαταστάτρια της υποψήφιας των Σοσιαλιστών από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, Σαμίρα Λαάλ. Η τελευταία απέτυχε (26,05%) έναντι της πρώην υποψήφιας για την προεδρία, η οποία εξελέγη από τον πρώτο γύρο (58,04%).

Όταν η Τοντελιέ έγινε Εθνική Γραμματέας του κόμματος των οικολόγων τον Δεκέμβριο του 2022 άρχισε να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εθνικό πολιτικό τοπίο. Φιλοδοξία της ήταν να προσηλυτίσει τις εργατικές τάξεις στην πολιτική οικολογία και υποσχέθηκε μια ανεξάρτητη λίστα οικολόγων για τις ευρωεκλογές του 2024. Εκείνη την εποχή υποστήριζε ότι η Αριστερά θα πετύχαινε καλύτερα αποτελέσματα χωριστά παρά ενωμένη υπό τη σημαία της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: Τις ημέρες και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της ευρωπαϊκής ψηφοφορίας, οι εσωτερικοί επικριτές της στρατηγικής της Τοντελιέ έκαναν την εμφάνισή τους. Ζήτησαν τη διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές. Η Τοντελιέ αμφισβητήθηκε και γνώριζε ότι θα έπρεπε να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της. Τότε ήρθαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Ο καθοριστικός ρόλος της Τοντελιέ στις γαλλικές εκλογές

Για την πολιτικό από το Ενέν-Μπωμόν η οποία παρά την ανεξάρτητη στρατηγική για τις ευρωεκλογές ήταν υπέρ της ενοποίησης της αριστεράς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027, το επείγον ήταν σαφές: να αποτρέψει την ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά η οποία μόλις είχε πετύχει ένα ιστορικό σκορ στις ευρωεκλογές με ποσοστό 31,37% των ψήφων.

Στη συνέχεια, η Τοντελιέ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συνένωση των δυνάμεων της αριστεράς.

«Επέδειξε ηγετική ικανότητα στο να συγκεντρώσει τον κόσμο γύρω από το τραπέζι και να πάρει τη συγκατάθεση των τεσσάρων κομμάτων για τη συγκρότηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Κατάφερε να ταρακουνήσει τα πράγματα και να ακουστεί», λέει ο David Cormand, ο οποίος είχε θέση στην πρώτη σειρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματός της και ήταν εκείνη που ανακοίνωσε, το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου, την καταρχήν συμφωνία των αριστερών δυνάμεων να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Έκτοτε, η Τοντελιέ βρίσκεται επί ποδός. Καλεσμένη σε όλες τις πρωινές εκπομπές, έχει απαντήσει στις επικρίσεις σχετικά με την οικονομική αξιοπιστία του προγράμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Δεν διστάζει να επικρίνει τον αποκλεισμό ορισμένων μελών και να υποστηρίξει ότι ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος «δεν είναι ο ηγέτης του Νέου Λαϊκού Μετώπου».

Κατά την άποψή της, το ζήτημα για την πρωθυπουργία θα διευθετηθεί μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Πριν από τις 7 Ιουλίου, προτιμά να αφιερώσει όλη της την ενέργεια στην προεκλογική εκστρατεία. «Υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε στο France 24. «Το λέω αυτό στους ανθρώπους που έχουν ένα κόμπο στο στομάχι τους και λένε στον εαυτό τους ότι όλα τελείωσαν: αυτό δεν είναι αλήθεια, υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός».

Με πληροφορίες από France24