Κοσμος

Γαλλικές εκλογές: «Ποτέ συγκυβέρνηση με τον Μελανσόν» λέει ο Μακρόν

Πόσο πιθανό είναι η Μαρίν Λε Πεν να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλλικές εκλογές: O Μακρόν δε θα συγκυβερνήσει με τον Μελανσόν - Πόσο πιθανό είναι η Μαρίν Λε Πεν να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας δήλωσε, σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM, ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξης του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

«Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία» φέρεται να είπε ο Μακρόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ διαβεβαίωσε και αυτός ότι η παράταξη του Μακρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με την Ανυπότακτη Γαλλία, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας, μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μίας ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα απλώνεται από την παραδοσιακή δεξιά ως τους οικολόγους και τους σοσιαλιστές.

Γαλλικές εκλογές: Τι θα συμβεί αν κανείς δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία 

Το άρθρο 8 του Συντάγματος λέει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, αλλά δεν αναφέρει ποια κριτήρια πρέπει να χρησιμοποιήσει. Στην πράξη, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να προσφέρει τη θέση στην πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα - η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας θα είναι η ευρωσκεπτικιστική, αντιμεταναστευτική RN.

Θα γίνει πρωθυπουργός ο Μπαρντελά;

Το RN έχει δηλώσει ότι ο Μπαρντελά ο υποψήφιός του για την πρωθυπουργία, θα απορρίψει τη θέση, εάν το ίδιο και οι σύμμαχοί του μαζί δεν κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 289 εδρών. Δεδομένου ότι το σύνταγμα δεν λέει πώς θα πρέπει να επιλέξει τον πρωθυπουργό του, ο Μακρόν θα μπορούσε, θεωρητικά, να προσπαθήσει να συγκεντρώσει μια συμμαχία κατά του RN και να προσφέρει τη θέση σε ένα άλλο κόμμα ή σε κάποιον που δεν είναι πολιτικά συνδεδεμένος.

Αν όχι ο Μπαρντελά;

Το σύνταγμα δεν δίνει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Οι επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

- Μια συμμαχία των υπόλοιπων κυρίαρχων κομμάτων. Τέτοια συμμαχία δεν υπάρχει για την ώρα, αλλά ο Μακρόν έχει παροτρύνει τα κόμματα να ενωθούν για να κρατήσουν μακριά την ακροδεξιά.

- προσφέροντας την θέση στην αριστερά, αν μια συμμαχία που θα περιλαμβάνει την άκρα αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πράσινους αναδειχθεί ως η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Η Αριστερά θα μπορούσε τότε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τι μπορεί να λειτουργήσει;

Εάν το RN κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων και αποδεχθεί τη θέση του πρωθυπουργού, θα ξεκινήσει μια περίοδος «συγκατοίκησης» με τον Μακρόν. Αυτό έχει συμβεί τρεις φορές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας, αλλά με κυρίαρχα κόμματα.

Εάν το RN είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, αλλά δεν έχει την εξουσία, θα μπορούσε να μπλοκάρει ή να τροποποιήσει τις κυβερνητικές προτάσεις. Το σύνταγμα δίνει στην κυβέρνηση κάποια εργαλεία για να το παρακάμψει αυτό, αλλά με όρια.

Εάν το RN εξασφαλίσει την πλειοψηφία, θα είναι σε μεγάλο βαθμό εγγυημένο ότι θα πάρει τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς θα μπορεί να αναγκάσει οποιαδήποτε κυβέρνηση με την οποία διαφωνεί να παραιτηθεί.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία;

Είναι πιθανό ότι καμία από τις τρεις ομάδες - η ακροδεξιά, οι κεντρώοι και η αριστερά - δεν θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να κυβερνήσει μόνη της, να καταλήξει σε συμφωνία συνασπισμού ή να λάβει διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη κυβέρνηση μειοψηφίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Γαλλία θα κινδύνευε με πολιτική παράλυση.

Θα παραιτηθεί ο Μακρόν;

Ο Μακρόν το έχει αποκλείσει αυτό, αλλά θα μπορούσε να γίνει μια επιλογή αν υπάρξει όπως, αναφέρθηκε πολιτική παράλυση. Ούτε το κοινοβούλιο ούτε η κυβέρνηση θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να το πράξει.

Σε καμία περίπτωση νέες εκλογές

Το σύνταγμα λέει ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο, οπότε μια άμεση επαναληπτική ψηφοφορία δεν αποτελεί επιλογή.