Κοσμος

Γαλλικές εκλογές: Παραιτήσεις αριστερών και κεντρώων υποψηφίων ως μπλόκο στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν

Σε χαώδη κατάσταση η πολική σκηνή της χώρας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλλικές εκλογές: Μπλόκο ενάντια στην ακροδεξιά της Λεπέν – Παραιτήσεις αριστερών και κεντρώων υποψηφίων

Οι πιθανότητες μιας απόλυτης νίκης της ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές μειώθηκαν την Τρίτη, καθώς κεντρώοι και αριστεροί υποψήφιοι ενώθηκαν για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν να αναλάβει για πρώτη φορά την εξουσία.

Αριστεροί και κεντρώοι υποψήφιοι παραιτούνται ως μπλόκο στη Λεπέν

Συνολικά 218 υποψήφιοι, τόσο από την αριστερή συμμαχία όσο και από τον κεντρώο συνασπισμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αποσύρθηκαν από την αναμέτρηση, προκειμένου να ενωθούν με τους εναπομείναντες υποψήφιους με τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τους εθνικιστές της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του AFP και της Le Monde.

Οι αποφάσεις τους θα μπορούσαν να καθορίσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου την Κυριακή – και αν η Γαλλία θα έχει μια ακροδεξιά κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης δημοκρατίας.

Οι τακτικές αποχωρήσεις έχουν διχάσει το προεδρικό στρατόπεδο από τον πρώτο γύρο, με τα πολιτικά βαρίδια να αρνούνται να ακολουθήσουν τη γραμμή, αφού τόσο ο Μακρόν όσο και ο πρωθυπουργός του Γκαμπριέλ Αττάλ ζήτησαν μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων.

Το γαλλικό εκλογικό σύστημα συνήθως δεν παράγει μια τόσο περίπλοκη εικόνα – αλλά η απόφαση σοκ του Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο για μια πρόωρη ψηφοφορία μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά τον περασμένο μήνα έχει ρίξει την πολιτική της χώρας στο χάος.

Το κύμα των αποσύρσεων θα κρίνει τον 2ο γύρο των Γαλλικών εκλογών

Οι ψηφοφόροι επιλέγουν νομοθέτες για τις 577 εκλογικές περιφέρειες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 289 έδρες να απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την τελευταία φορά που έγιναν εκλογές, το 2022, μόνο μια χούφτα περιφέρειες προσέφεραν στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών ή περισσότερων υποψηφίων. Σχεδόν πάντα επρόκειτο για επαναληπτικές εκλογές στις οποίες συμμετείχαν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Αλλά αυτή τη φορά, υπάρχουν περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες όπου τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου. Συνήθως περιλαμβάνουν έναν από την άκρα δεξιά, έναν από την αριστερή συμμαχία και έναν από το κεντρώο μπλοκ του Μακρόν.

Αυτό οδήγησε σε φρενήρεις παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων και των στελεχών του κόμματος για το αν θα αποσυρθούν και θα ενωθούν ενάντια στην ψήφο κατά της Λεπέν. Είχαν προθεσμία μέχρι τις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδας την Τρίτη για να αποφασίσουν. Πολλοί επέλεξαν τώρα να αποχωρήσουν.

Μέχρι στιγμής, 130 υποψήφιοι από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (από τους 446 που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Le Monde, και 81 υποψήφιοι από το στρατόπεδο του Μακρόν (από τους 319 που προκρίθηκαν), σύμφωνα με το προεδρικό κόμμα, αποσύρθηκαν από την κούρσα. Τα επίσημα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα μέχρι να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Το κύμα των αποσύρσεων σημαίνει ότι θα υπάρχουν πλέον λιγότερες από 100 περιφέρειες με τρεις υποψηφίους που θα είναι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο.