Κοσμος

Oι όρκες μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία - Οι ηχογραφήσεις που άφησαν άφωνους τους επιστήμονες

Οι φάλαινες δολοφόνοι μπορούν να μάθουν ήχους μέσω φωνητικής μίμησης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Oι όρκες μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία - Οι ηχογραφήσεις που άφησαν άφωνους τους επιστήμονες

Ηχογραφήσεις από όρκες που μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία ήρθαν στην επιφάνεια, αφήνοντας τους επιστήμονες και τους χρήστες του διαδικτύου έκπληκτους.

Οι όρκες μπορούν να αναπαράγουν με επιτυχία τους ήχους μας

Οι ηχογραφήσεις προέρχονται από μία έρευνα σχετικά με την ικανότητα των ζώων να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία, αποκαλύπτοντας ότι οι όρκες, γνωστές και ως φάλαινες δολοφόνοι μπορούν να αναπαράγουν με επιτυχία τους ήχους μας.

Ο Josep Call, συγγραφέας της μελέτης του 2018, εξήγησε ότι οι ερευνητές είχαν ως στόχο να ελέγξουν την ευελιξία των φαλαινών-δολοφόνων στην αντιγραφή άγνωστων ήχων.

«Σκεφτήκαμε ότι αυτό που θα ήταν πραγματικά πειστικό είναι να τους παρουσιάσουμε κάτι που δεν είναι στο ρεπερτόριό τους - και σε αυτή την περίπτωση το "hello" [δεν είναι] αυτό που θα έλεγε μια φάλαινα δολοφόνος», δήλωσε ο Call, σύμφωνα με τον Guardian.

© Unsplash/Leslie Driskill

Παρά τον απόκοσμο χαρακτήρα των ηχογραφήσεων, ορισμένοι θεατές τόνισαν την εξαιρετική φύση του να ακούς μια φάλαινα να μιμείται ανθρώπινους ήχους. «Αυτό με κάνει να δακρύζω, το γεγονός ότι ζούμε σε έναν τόσο όμορφο κόσμο γεμάτο με υπέροχα πλάσματα», έγραψε ένα άτομο.

Η όρκα δεν είναι το πρώτο ζώο που κατάφερε να παράγει ανθρώπινους ήχους: δελφίνια, ελέφαντες, παπαγάλοι, ουρακοτάγκοι ακόμα και φάλαινες μπελούγκα έχουν συλληφθεί να μιμούνται τις δηλώσεις μας, αν και χρησιμοποιούν μια σειρά από φυσικούς μηχανισμούς για να το κάνουν.