Κοσμος

Διχασμένοι οι Γάλλοι μουσουλμάνοι

Οι μισοί μουσουλμάνοι είναι τέλεια ενταγμένοι, οι άλλοι μισοί πιστεύουν στη Σαρία

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διχασμένοι οι Γάλλοι μουσουλμάνοι
© Esra Taskin/Anadolu via Getty Images

Μουσουλμάνοι στη Γαλλία: Τι γνώμη έχουν για την πολιτική, για τη θρησκεία και για τους συμπατριώτες τους

Η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche δημοσιεύει κάθε χρόνο τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τη γνώμη των Γάλλων Μουσουλμάνων για την πολιτική, για τη θρησκεία και για τους συμπατριώτες τους. Φέτος, η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 49% των Γάλλων Μουσουλμάνων θέλει οι Καθολικοί να ασπαστούν το Ισλάμ και ότι το 36% θέλει να μετατραπούν οι εκκλησίες σε τζαμιά· το 25% των ερωτηθέντων είπε ότι απορρίπτει τη λέξη «Γαλλία».

Στη Γαλλία υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% των κρατουμένων στις φυλακές είναι μουσουλμάνοι. Αλλά, ενώ η δεξιά αποδίδει το γεγονός στην υψηλή εγκληματικότητα του μουσουλμανικού πληθυσμού, οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι το αποδίδουν σε διακρίσεις εναντίον τους. Η δεξιά απαντά ότι διαπράττονται πάνω από διακόσιοι βιασμοί την ημέρα κι ότι συνήθως οι δράστες είναι μουσουλμάνοι αλλοδαποί που εισήλθαν παράνομα στη Γαλλία. Απελαύνεται μόνο το 7% των παράτυπων μεταναστών που διατάσσονται να εγκαταλείψουν το γαλλικό έδαφος.

Η πρώτη ερώτηση της έρευνας αφορούσε τους Εβραίους: αν και μόνο το 17% των ερωτηθέντων Γάλλων Μουσουλμάνων παραδέχεται ότι μισεί τους Εβραίους, το 39% λέει ότι έχει κακή, ή πολύ κακή, άποψη για τον ιουδαϊσμό. Όσο για το Ισραήλ, το 45% των Γάλλων Μουσουλμάνων δηλώνουν ότι θέλουν την ολοκληρωτική καταστροφή του Ισραήλ. Ίσο ποσοστό θεωρεί τη δράση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, «πράξη αντίστασης». Ωστόσο, μόνο το 19% των Γάλλων Μουσουλμάνων δηλώνει ότι συμπαθεί τη Χαμάς. Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε τη Σαρία: το 42% τοποθετεί το σεβασμό του ισλαμικού νόμου πάνω από το σεβασμό των νόμων της Γαλλικής Δημοκρατίας (το ποσοστό αυξάνεται στο 57% στο δείγμα των νέων μουσουλμάνων 18-25 ετών). Η τρίτη ερώτηση αφορούσε την ψήφο στις γενικές εκλογές: το κόμμα La France Insoumise αποσπά το 69% των ψήφων των μουσουλμάνων.

Η δημοσκόπηση στο Le Journal du Dimanche έλαβε ελάχιστα σχόλια. Τα ΜΜΕ διατείνονται ότι τέτοιες έρευνες είναι αναξιόπιστες εφόσον στη Γαλλία απαγορεύονται οι στατιστικές σχετικά με το θρήσκευμα: έτσι, ακόμα και η εκτίμηση ότι στη Γαλλία ζουν περίπου 6,7 εκατομμύρια μουσουλμάνων μπορεί να αμφισβητηθεί. Εξάλλου, δεν είναι απαραιτήτως μουσουλμάνοι όλοι όσοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε μουσουλμανικές οικογένειες: άγνωστος αριθμός εξ αυτών έχουν εκκοσμικευτεί. Από τους ισχυρισμούς της εφημερίδας ίσως ο πιο στέρεος να είναι η πρόβλεψη του Pew Research Center ότι μέχρι το 2050, το ποσοστό των μουσουλμάνων στη Γαλλία θα αυξηθεί σε 17% από περίπου 10% που είναι σήμερα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.