Κοσμος

Ενισχύεται το μέτωπο εναντίον της Λεπέν και του RN

Το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» έχει λειτουργήσει όταν το 2002, ψηφοφόροι όλων των αποχρώσεων συσπειρώθηκαν πίσω από τον Ζακ Σιράκ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλλία: Ενισχύεται το μέτωπο εναντίον της Λεπέν και του RN

Οι αντίπαλοι του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Γαλλίας ενέτειναν την προσπάθειά τους να εμποδίσουν το ακροδεξιό κόμμα από την εξουσία την Τρίτη, καθώς περισσότεροι υποψήφιοι συμφώνησαν να αποσυρθούν από τις επαναληπτικές εκλογές του Σαββατοκύριακου για να αποφύγουν τη διάσπαση της ψήφου.

Περισσότεροι από 200 υποψήφιοι επιβεβαίωσαν ότι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα στον δεύτερο γύρο της Κυριακής για το εθνικό κοινοβούλιο της Γαλλίας με 577 έδρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών μέσων ενημέρωσης. Οι υπόλοιποι έχουν προθεσμία έως τις 6 μ.μ. (1600 GMT) για να κάνουν την επιλογή τους.

Το RN της Μαρίν Λεπέν βγήκε πολύ μπροστά στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου της Κυριακής, αφού το στοίχημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές απέτυχε, αφήνοντας το κεντρώο στρατόπεδό του στην τρίτη θέση πίσω από το RN και μια αριστερή συμμαχία.

«Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε στο France 2 η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo.

Γαλλία: Υποστήριξη Μακρόν στην αριστερά 

Υπήρξε αρχικά σύγχυση σχετικά με το αν οι σύμμαχοι του Μακρόν θα παραιτούνταν από τις τοπικές εκλογές υπέρ των καλύτερα τοποθετημένων αντιπάλων υποψηφίων, αν αυτοί προέρχονταν από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν-Λικ Μελενσόν.

Ωστόσο, ο Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα σε μια κλειστή συνεδρίαση υπουργών στο Μέγαρο Ελιζέ ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να εμποδιστεί το RN από την εξουσία και ότι οι υποψήφιοι του LFI θα μπορούσαν να υποστηριχθούν, αν χρειαστεί.

Το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» έχει λειτουργήσει και στο παρελθόν, όπως το 2002, όταν ψηφοφόροι όλων των αποχρώσεων συσπειρώθηκαν πίσω από τον Ζακ Σιράκ για να νικήσουν τον πατέρα της Λεπέν, Ζαν-Μαρί, σε μια προεδρική αναμέτρηση.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι στις μέρες μας είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες των πολιτικών ηγετών σχετικά με το πού να τοποθετήσουν την ψήφο τους, ενώ οι προσπάθειες της Μαρίν Λεπέν να απαλύνει την εικόνα του κόμματός της το έχει καταστήσει λιγότερο παρία για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Λεπέν επανέλαβε την Τρίτη τον ισχυρισμό της ότι το RN δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν είχε μια λειτουργική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε επίσης να συμπεριλάβει την προσέγγιση συμμάχων εάν υπολειπόταν των 289 εδρών.