Κοσμος

Ιταλία: Eργοδότης εγκατέλειψε εργάτη αβοήθητο αφού ακρωτηριάστηκε

Η τραγωδία αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιταλία:  Eργοδότης εγκατέλειψε εργάτη αβοήθητο αφού ακρωτηριάστηκε

Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον εργοδότη ενός Ινδού αγρεργάτη στην Ιταλία, ο οποίος έχασε τη ζωή του αφού τραυματίστηκε από ένα μηχάνημα που του έκοψε το ένα χέρι και του συνέθλιψε τα πόδια, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Ο Αντονέλο Λοβάτο συνελήφθη μετά τον θάνατο του Σάτναμ Σινγκ, ο οποίος τραυματίστηκε σε ένα αγρόκτημα στη Λατίνα, μια αγροτική περιοχή στα νότια της Ρώμης όπου απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Ινδοί εργάτες γης.

Η τραγωδία αυτή προκάλεσε οργή και αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που δεν έχουν χαρτιά στην ιταλική χερσόνησο. Αν ο Σινγκ, που πέθανε από αιμορραγία, «είχε λάβει γρήγορα τις πρώτες βοήθειες, πιθανότατα θα είχε σωθεί», ανέφερε η εισαγγελία της Λατίνα, επικαλούμενη την ιατροδικαστική έκθεση.

Στα μέσα Ιουνίου ο 31χρονος Σάτναμ Σινγκ τραυματίστηκε βαρύτατα από ένα μηχάνημα που του έκοψε το χέρι και του συνέθλιψε τα πόδια. Αντί να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, ο εργοδότης του τον εγκατέλειψε, μαζί με τη σύζυγό του, στην άκρη ενός δρόμου, βάζοντας το κομμένο μέλος σε ένα κουτί, σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν τη χήρα. Ο Σινγκ υπέκυψε στα τραύματά του δύο ημέρες αργότερα.

«Η κατάστασή του μετά το ατύχημα ήταν τόσο σοβαρή που χρειαζόταν γρήγορα βοήθεια», υπογράμμισε η εισαγγελία, διευκρινίζοντας ότι διενεργείται προκαταρκτική για τις συνθήκες εργασίας στο αγρόκτημα.

Οι εργάτες γης αμείβονται κατά μέσο όρο με 20 ευρώ ημερησίως για 14 ώρες εργασίας, σύμφωνα με το κέντρο καταγραφής Osservatorio Placido Rizzotto. Οι ιταλικές τελωνειακές αρχές εντόπισαν περίπου 60.000 εργάτες χωρίς χαρτιά μεταξύ Ιανουαρίου 2023-Ιουνίου 2024. Όμως το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο, το CGIL, υπολογίζει ότι 230.000 άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο των εποχιακά απασχολούμενων εργατών γης στην Ιταλία, δεν έχει σύμβαση εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ