Κοσμος

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν 33 τάφοι της ελληνορωμαϊκής περιόδου στο Ασουάν

Πολύτιμη πηγή πληροφοριών η συγκεκριμένη ανακάλυψη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αρχαιολογική αποστολή στην Αίγυπτο προχώρησε σε μία σπουδαία ανακάλυψη

Αρχαιολόγοι της Αιγυπτιακής-Ιταλικής Αποστολής στο Δυτικό Ασουάν (EIMAWA) ανακάλυψαν 33 οικογενειακούς τάφους της ελληνορωμαϊκής περιόδου στην πλευρά ενός βραχώδους λόφου στο δυτικό Ασουάν, στην Αίγυπτο, κοντά στο Μαυσωλείο του Αγά Χαν. Οι τάφοι χρονολογούνται μεταξύ του 6ου αιώνα π.Χ. και του 2ου αιώνα μ.Χ. και περιέχουν μουμιοποιημένα λείψανα που κατά τους αρχαιολόγους της αποστολής αναμένεται να ρίξουν νέο φως στους θανάτους και τις ασθένειες στη μεσαία τάξη του Ασουάν εκείνης της χρονικής περιόδου.

Οι τάφοι είχαν λεηλατηθεί κατά την αρχαιότητα, αλλά ορισμένοι από τους λαξευμένους στο βράχο θαλάμους περιέχουν σωζόμενα ταφικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πέτρινων και ξύλινων σαρκοφάγων, τραπεζιών προσφορών, ζωγραφισμένων αγαλματιδίων, ειδωλίων, λυχνιών από τερακότα και μεγάλων υπολειμμάτων ζωηρά ζωγραφισμένων χαρτοθηκών. Η παρουσία λυχνιών μάλιστα υποδηλώνει ότι συγγενείς μπορεί να επισκέπτονταν τους τάφους για να πενθήσουν, αλλά και για τελετουργικούς σκοπούς.

© Υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου

Στα μουμιοποιημένα πτώματα που βρέθηκαν περιλαμβάνεται ένας ενήλικας (πιστεύεται ότι είναι γυναίκα) με ένα παιδί που ήταν περίπου ενός ή δύο ετών όταν πέθανε. Ακουμπούσαν ο ένας πάνω στον άλλον μέσα στην πέτρινη σαρκοφάγο. Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονται ότι ήταν συγγενείς, πιθανώς μία μητέρα και το παιδί της.

Μέσως της εξέτασης DNA ίσως γίνει εφικτό να καθοριστεί η μεταξύ τους οικογενειακή σχέση.

Όπως έγινε σαφές, η ανθρωπολογική μελέτη των λειψάνων θα δημιουργήσει μία πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τη ζωή, την ασθένεια και τον θάνατο στην ελληνορωμαϊκή Αίγυπτο. Για παράδειγμα, μεταξύ 30% και 40% των νεκρών ήταν νέοι, από νεογνά έως έφηβοι. Σε πολλές από τις μούμιες βρέθηκαν ενδείξεις μολυσματικών ασθενειών και ορισμένων μεταβολικών διαταραχών. Αρκετές ενήλικες γυναίκες είχαν επιζήσει από ακρωτηριασμούς άκρων. Οι διατροφικές ελλείψεις και η αναιμία ήταν συχνές. Σε ορισμένα από τα πτώματα βρέθηκαν ενδείξεις φυματίωσης και οστεοαρθρίτιδας.

© Υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου

Οι ίδιοι οι τάφοι ποικίλλουν σε αρχιτεκτονικό στυλ, με ορισμένους να διαθέτουν θολωτές εισόδους και ανοιχτές αυλές, ενώ άλλοι είναι λαξευμένοι απευθείας στο βράχο. Ο Δρ Ayman Ashmawy, επικεφαλής του Τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, σημείωσε ότι η θέση των τάφων εντός της νεκρόπολης, σε συνδυασμό με την παρουσία ορισμένων αντικειμένων, υποδηλώνει ότι η μεσαία τάξη των κατοίκων του νησιού Ασουάν θάφτηκε σε αυτή την περιοχή. [...]

Ο Abdel Moneim Saeed, Γενικός Επόπτης Αρχαιοτήτων στο Ασουάν και τη Νουβία, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι περαιτέρω ανασκαφές στην περιοχή θα αποδώσουν ακόμη περισσότερες πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορικά σημαντική αυτή περιοχή. Η αποστολή θα συνεχίσει το έργο της, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την ανάλυση των μουμιοποιημένων σωμάτων  και των αντικειμένων, σε μια προσπάθεια να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής και του θανάτου στο αρχαίο Ασουάν.

ΠΗΓΗ: Smithsonian Magazine