Κοσμος

Γκάβιν Νιούσομ: Το όνομα που σιγοψιθυρίζουν οι περισσότεροι Δημοκρατικοί

O κυβερνήτης της Καλιφόρνια του οποίου η πρώην σύζυγος είναι τώρα νύφη του Τραμπ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γκάβιν Νιούσομ: Το όνομα που σιγοψιθυρίζουν οι περισσότεροι Δημοκρατικοί

Ο Γκάβιν Νιούσομ βρέθηκε στο Βατικανό για μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα και στην Αλφαρέτα της Τζόρτζια για μια τηλεοπτική συζήτηση με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις. Είναι παντού στην τηλεόραση, στην πραγματικότητα - στο Fox News και το MSNBC, και σε διαφημίσεις που προβάλλονται στο Τενεσί.

Και από τότε που ο Τζο Μπάιντεν είχε καταστροφική εμφάνιση στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ στο CNN, ο Γκάβιν Νιούσομ αναφέρεται σε σχεδόν σε κάθε κατάλογο πιθανών διαδόχων. Με μόλις τέσσερις μήνες να απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές, οι πιθανότητες να παραιτηθεί τώρα ο πρόεδρος είναι εξαιρετικά μικρές - αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τις εικασίες. Οι διαδικτυακές αποδόσεις  στοιχημάτων ότι ο Νιούσομ θα καταλήξει στην κορυφή του προεδρικού ψηφοδελτίου τριπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο ότι περίμενε στα παρασκήνια για αρκετό καιρό», δήλωσε η Έμιλι Χόβεν, αρθρογράφος γνώμης στην εφημερίδα San Francisco Chronicle και ρεπόρτερ πολιτικής που παρακολουθεί στενά την καριέρα του Νιούσομ.

Ο κυβερνήτης κατακλύστηκε από τους δημοσιογράφους τη στιγμή που τελείωσε το ντιμπέιτ. ««Ήταν σαν ανθρώπινα πιράνχας να έχουν πέσει πάνω στον κυβερνήτη μετά το τέλος αυτού του ντιμπέιτ», απορούσε η παρουσιάστρια του MSNBC.

Νιούσομ: Αρνείται ότι θα αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Ο Νιούσομ απομάκρυνε τον θόρυβο σχετικά με το αν θα αντικαταστήσει τον Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αυξανόμενες εκκλήσεις για παραίτηση του Μπάιντεν, είπε γρήγορα ότι η συζήτηση αυτή είναι «περιττή» - πριν τονίσει τα πεπραγμένα του προέδρου σχετικά με την οικονομία και τις αμβλώσεις, καθώς και τις απειλές που θέτει ο αντίπαλός του για τη συνέχιση της αμερικανικής δημοκρατίας.

«Νομίζω ότι αυτό που είδατε είναι το εξής: αυτό που έχει να πει ο Γκάβιν Νιούσομ δεν είναι πραγματικά τόσο διαφορετικό από αυτό που έχει να πει ο Τζο Μπάιντεν», δήλωσε ο Μπιλ Γουέιλεν, πολιτικός συνεργάτης στο ινστιτούτο Hoover Institution thinktank στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας. «Αλλά παίρνει το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν και το μεταφέρει πολύ πιο αποτελεσματικά».

Ως κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κέρδισε εύκολα την επανεκλογή του το 2022 ενώ έχει συγκεντρώσει μεγάλα κεφάλαια, τα οποία χρησιμοποιεί όχι μόνο για να βοηθήσει άλλους υποψήφιους των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν, αλλά και για τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες.

Ενώ ο ίδιος φέρεται απασχολημένος με τα εθνικά φώτα της δημοσιότητας, η φήμη του στην Καλιφόρνια του έχει υποχωρήσει. Μόνο το 47% των ψηφοφόρων ενέκρινε την απόδοσή του σε έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής Ιούνιο, από 57% τον Μάρτιο του 2023.

Μπορεί να μην βοηθάει την υπόθεση του Νιούσομ το γεγονός ότι εν μέσω πρόσφατων ελλείψεων στον προϋπολογισμό, η πολιτεία παλεύει με μια ανεξέλεγκτη κρίση αστέγων, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που υπολειτουργεί και αυξανόμενη οικονομική ανισότητα.

«Παραμένει ασαφές αν ο φιλελεύθερος κυβερνήτης μιας μπλε πολιτείας θα συγκεντρώσει εθνική υποστήριξη σε μια ολοένα και πιο διχασμένη χώρα», σχολιάζει ο Guardian.

Πέραν της πολιτικής κριτικής που του ασκείται, υπάρχει η μόνιμη εικόνα που στοιχειώνει την πολιτική καριέρα του κυβερνήτη εδώ και δύο δεκαετίες: μια φωτογραφία σε ένα πολυτελές χαλί στο ρετιρέ της Ανν Γκέτι, μαζί με την πρώην σύζυγό του Κίμπερλι Γκίλφοϊλ - η οποία τώρα είναι νύφη του Ντόναλντ Τραμπ.