Κοσμος

Τάιλερ Πρατ: Μια δολοφονία, μια απόπειρα δολοφονίας, δυο διεθνείς φυγάδες και η σύλληψή τους

Η μνηστή του σώθηκε και όταν συνήλθε από το κώμα θυμήθηκε τα πάντα

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τάιλερ Πρατ και η Τζόρντιν Ρομάνο
Ο Τάιλερ Πρατ και η Τζόρντιν Ρομάνο © Τζόρντιν Ρομάνο

Τάιλερ Πρατ: Η δολοφονία του από τον συνεργάτη και φίλο που λάτρευε

Στις 28 Φεβρουαρίου 2021, στις 7 το απόγευμα, κλήθηκε η αστυνομία σε μια μικρή πόλη του Καναδά, στις όχθες της λίμνης Οντάριο, όταν μια 26χρονη γυναίκα που είχε πυροβοληθεί στο στήθος σύρθηκε ως την άσφαλτο και ζητούσε βοήθεια από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Εκεί κοντά, η αστυνομία βρήκε και τον 39χρονο Τάιλερ Πρατ που είχε πυροβοληθεί πολλές φορές και ήταν ήδη νεκρός. Η γυναίκα λεγόταν Τζόρντιν Ρομάνο, ήταν ζευγάρι με τον Τάιλερ Πρατ πάνω από ένα χρόνο και ήταν έγκυος στο παιδί τους, αλλά το έμβρυο δεν επέζησε από τον πυροβολισμό.

Ο Τάιλερ Πρατ και η Τζόρντιν Ρομάνο
Ο Τάιλερ Πρατ και η Τζόρντιν Ρομάνο © CHCH News/Youtube

Ο Τάιλερ Πρατ ήταν πλούσιος επιχειρηματίας που ζούσε στο Τορόντο και εμπλεκόταν σε πολλές παράνομες δραστηριότητες. Είχε κάνει μεγάλη περιουσία ως έμπορος κοκαϊνης, αλλά μετά τη γνωριμία του με τη Ρομάνο είχε αποφασίσει να αφήσει τις παράνομες δουλειές πίσω του. Το 2020 ο Τάιλερ και η Τζόρντιν είχαν γίνει φίλοι με ένα άλλο ζευγάρι που έμενε στο Τορόντο, τον 28χρονο Όλιβερ Καράφα με καταγωγή από τη Σλοβακία και την 25χρονη Λούσι Λι. Ο Πρατ έκανε μια πλούσια ζωή, ενώ ο Καράφα ήταν επίσης επιχειρηματίας με πολλά σχέδια. Ο Πρατ επένδυσε μισό εκατομμύριο δολάρια σε μια επιχείρηση εξοπλισμού ατομικής προστασίας του Όλιβερ Καράφα στην αρχή της πανδημίας COVID-19 και περίμενε τα χρήματά του. Ο Όλιβερ Καράφα και η Λούσι Λι δεν είχαν ακόμη τα χρήματα, κι ενώ επινούσαν διάφορες δικαιολογίες για την αργοπορία, άρχισαν να σχεδιάζουν τη δολοφονία του ζευγαριού.

Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2021. Με το πρόσχημα μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας για καλλιέργεια θεραπευτικής κάνναβης παρέσυραν τον Τάιλερ Πρατ και τη Τζόρντιν Ρομάνο σε μια αποθήκη στο Οντάριο. Ο Πρατ, πατέρας δύο παιδιών, πήγε στη συνάντηση ελπίζοντας ότι ο Καράφα θα του έδινε και τα εκατομμύρια δολάρια που υποτίθεται ότι είχε βγάλει από την επένδυσή του. Τα ζευγάρια συναντήθηκαν στην αποθήκη για να περιμένουν τάχα κάποιον κτηματομεσίτη. Η Τζόρντιν Ρομάνο καθόταν στο Range Rover της με τη Λούσι Λι για να ζεσταθούν.

25χρονη Λούσι Λι
25χρονη Λούσι Λι © CHCH News/Youtube

Η Λι φαινόταν νευρική και κάποια στιγμή βγήκε από το αυτοκίνητο, αφήνοντας τον Όλιβερ Καράφα να πυροβολήσει τη Τζόρντιν Ρομάνο στο στήθος. Μετά, ο Καράφα πυροβόλησε πολλές φορές τον Τάιλερ Πρατ, που στεκόταν κοντά στο αμαξι. Ο Όλιβερ Καράφα και η Λούσι Λι έφυγαν με το Range Rover της Ρομάνο για να μη γίνουν αντιληπτοί σε περίπτωση που κάποιος είχε ακούσει τους πυροβολισμούς. Σε λίγο επέστρεψαν, αλλά διαπίστωσαν ότι η Ρομάνο είχε εξαφανιστεί. Το αυτοκίνητο και τις κινήσεις του στον τόπο του εγκλήματος είχαν καταγράψει κάμερες ασφαλείας και σύντομα η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των καταζητούμενων υπόπτων.

Η Τζόρντιν Ρομάνο στο νοσοκομείο πάλεψε να κρατηθεί στη ζωή. Ήταν σε κώμα τρεις μέρες, αλλά μετά ξύπνησε και θυμήθηκε τα πάντα. Η επιθυμία της να πει την αλήθεια ήταν έντονη και η ίδια ήταν αναπόσπαστο μέρος της ποινικής υπόθεσης εναντίον του Λούσι Λι και του Όλιβερ Καράφα. Η σωματική και ψυχική της ανάρρωση ήταν σε εξέλιξη, υπέφερε από άγχος, είχε πόνους, νευρικές βλάβες και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Τα σημάδια της ήταν μια καθημερινή υπενθύμιση ότι είχε επιβιώσει από αυτό που σκόπευε να την εξοντώσει.

28χρονος Όλιβερ Καράφα
28χρονος Όλιβερ Καράφα © CHCH News/Youtube

Όταν ο Όλιβερ Καράφα και η Λούσι Λι έμαθαν ότι η Τζόρντιν Ρομάνο είχε επιζήσει, διέφυγαν στην Ευρώπη. Αρχικά πήγαν στη Γερμανία και στη συνέχεια στη Σλοβακία, όπου ζούσε η εύπορη οικογένεια του Καράφα. Όταν οι γονείς του έμαθαν ότι ήταν καταζητούμενοι, τους παραχώρησαν μια κρυψώνα και έμειναν εκεί τρεις μήνες. Μετά το ζευγάρι κατέφυγε στην Ουγγαρία, όπου προσπάθησε να προμηθευτεί πλαστά διαβατήρια Καναδά και συνελήφθη στη Βουδαπέστη, κάνοντας διεθνή πρωτοσέλιδα εκείνη την εποχή.

Ο Καράφα προσπάθησε να πείσει τη Λι να μη συναινέσει στην έκδοσή της στον Καναδά και να ζητήσει να εκδοθεί στη Σλοβακία. Αλλά η Λι είχε κάνει ήδη συμφωνία να εκδοθεί στον Καναδά και να καταθέσει εναντίον του Όλιβερ Καράφα, με αντάλλαγμα ελαφρότερη ποινή για την ίδια. Η Λούσι Λι, που δήλωνε influencer, ήταν μια από τις τρίδυμες αδερφές Λι με προβολή στον κόσμο του θεάματος. Είναι κόρη εύπορης Καναδοκινέζας επιχειρηματία με φιλανθρωπική δράση και πολιτικές διασυνδέσεις. Όταν η Λούσι Λι δυσανασχέτησε που θα μεταφερόταν στον Καναδά αεροπορικώς σε business class και δήλωσε ότι πάντα ταξίδευε στην α΄ θέση, η μητέρα της προφέρθηκε να εξασφαλίσει εισιτήρια α΄ θέσης για όλους!

Ο Όλιβερ Καράφα συνελήφθη τελικά στη Βουδαπέστη από την Εθνική Αστυνομία της Ουγγαρίας
Ο Όλιβερ Καράφα συνελήφθη τελικά στη Βουδαπέστη από την Εθνική Αστυνομία της Ουγγαρίας © Εθνική Αστυνομία της Ουγγαρίας

Ο Καράφα και η Λούσι Λι δήλωσαν αθώοι και αρνήθηκαν τις κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού και απόπειρα δολοφονίας, αλλά δεν παρουσίασαν κοινό μέτωπο κατά στη διάρκεια της δίκης, με τους δικηγόρους υπεράσπισης να παρουσιάζουν διαφορετικές αφηγήσεις για τα συμβάντα. Οι δικηγόροι είπαν ότι ο Καράφα σχεδίαζε τις δολοφονίες και ότι η σύζυγός του ήταν συνένοχος, όταν ο Τάιλερ Πρατ και η έγκυος φίλη του Ρομάνο πυροβολήθηκαν. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η δολοφονία στράβωσε όταν η Τζόρντιν Ρομάνο επέζησε από τον πυροβολισμό στο στήθος, αναγκάζοντας τους κατηγορούμενους να διαφύγουν στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικηγόρος του Όλιβερ Καράφα παραδέχτηκε ότι ο 28χρονος ήταν αυτός που πάτησε τη σκανδάλη, αλλά επέμεινε ότι δεν ήταν προμελετημένο και ζήτησε να καταδικαστεί για φόνο δεύτερου βαθμού. Υποστήριξε ότι τα γεγονότα του 2021 υποκινήθηκαν από πανικό και δεν είχαν προγραμματιστεί. Υποστήριξε επίσης ότι ο Τάιλερ Πρατ ήταν έμπορος ναρκωτικών που είχε δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα και ότι οι αποτυχίες σε μια επιχείρηση εξοπλισμού ατομικής προστασίας που συνεργάστηκαν τα δύο ζευγάρια οδήγησαν στον απεγνωσμένο πυροβολισμό.

25χρονη Λούσι ως influencer, μαζί με τις τρίδυμες αδερφές της
25χρονη Λούσι ως influencer, μαζί με τις τρίδυμες αδερφές της

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος της Λι υποστήριξε ότι εκείνη αγνοούσε τις προθέσεις του Καράφα πριν το πιστολίδι. Στην κατάθεσή της η Λούσι Λι είπε ότι βρισκόταν στην άλλη πλευρά της αποθήκης όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί και ισχυρίστηκε ότι ήταν απίστευτα ανόητη που έμπλεξε. Η Τζόρντιν Ρομάνο αμφισβήτησε τα λεγόμενα της Λούσι Λι και είπε ότι η κατηγορούμενη στεκόταν κοντά στο Range Rover όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί. Η οικογένεια του Πρατ τον περιέγραψε στο δικαστήριο ως στοργικό, αστείο, προστατευτικό πατέρα, αδελφό και γιο. Η αδερφή του είπε ότι την τελευταία φορά που τον είδε, λίγες βδομάδες πριν δολοφονηθεί, ήταν ενθουσιασμένος για μια νέα επιχείρηση με τον Λι και τον Όλιβερ Καράφα, τους οποίους θεωρούσε εξαιρετικούς φίλους.

Τελευταίος κατέθεσε ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του Πρατ. Ο Τάιλερ Πρατ σκοτώθηκε από πυροβολισμό στο στήθος, αλλά δεν πέθανε αμέσως. Δε μπορούσε να προσδιορίσει πόσος χρόνος χρειάστηκε για να πεθάνει, αφού πυροβολήθηκε. Ίσως περισσότερο από ένα ή δύο λεπτά, αλλά απίθανο να ήταν μια ώρα ή δύο. Περιέγραψε λεπτομερώς τα έξι τραύματα από σφαίρες που εξέτασε κατά τη διάρκεια της νεκροψίας του Πρατ. Τρία ήταν από σφαίρες που πέρασαν από το χέρι του, μία πέρασε από το πίσω μέρος του λαιμού του και βγήκε κοντά στο αυτί του και ένα τραύμα στο πηγούνι που ίσως προκλήθηκε από την ίδια σφαίρα που χτύπησε το στήθος του. Όλες οι σφαίρες είχαν διαπεράσει μόνο μαλακούς ιστούς. Αλλά ο πυροβολισμός στο στήθος, ο οποίος χτύπησε τον αριστερό του πνεύμονα, ήταν θανατηφόρος.

Κατέθεσαν επίσης εμπειρογνώμονες του Κέντρου Εγκληματολογικών Επιστημών. Αίμα του Πρατ είχε βρεθεί στο καπό του Audi με το οποίο έφτασαν στο σημείο η Λι και ο Καράφα και στο Range Rover της Τζόρντιν Ρομάνο και του Πρατ. Αίμα του Πρατ βρέθηκε επίσης στο γκρι παντελόνι του Καράφα. DNA, τόσο της Ρομάνο όσο και του Πρατ, βρέθηκε σε μάσκες μέσα σε μια σακούλα σκουπιδιών με αποδεικτικά στοιχεία που πετάχτηκαν σε κάδο ανακύκλωσης. Η αστυνομία βρήκε επίσης τη Mercedes της Λι που είχε εγκαταλειφθεί. Τόσο το Audi όσο και το Range Rover βρέθηκαν επίσης εγκαταλειμμένα και κατεστραμμένα. Η ανάλυση της μεταφοράς χρωμάτων σε αυτά τα οχήματα εξετάστηκε επίσης στο δικαστήριο. Οι σφαίρες που βρέθηκαν στο σημείο διαπιστώθηκε ότι είχαν προέλθη από ένα πιστόλι Luger 9 χιλιοστών, αλλά δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί εάν χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο.

Στις 22 Μαϊου 2024 το δικαστήριο έκρινε ένοχους τον Όλιβερ Καράφα και τη Λούσι Λι για δολοφονία εκ προμελέτης του Τάιλερ Πρατ (ποινή που επισύρει ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης με όρους για 25 χρόνια) και απόπειρα δολοφονίας της συντρόφου του, Τζόρντιν Ρομάνο, το 2021.

Ο δικαστής περιέγραψε τις ενέργειες των Όλιβερ Καράφα και Λούσι Λι ως «τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα βίας», σημειώνοντας ότι ο Πρατ και η Τζόρντιν Ρομάνο ήταν άοπλα, ανυποψίαστα θύματα.

Η υπόθεση δολοφονίας του Τάιλερ Πρατ και η διεθνής αναζήτηση των ενόχων καλύφθηκε από πολλές δημοσιογραφικές εκπομπές και εφημερίδες (Global News, The Hamilton Spectator), δελτία ειδήσεων, ντοκιμαντέρ αληθινού εγκλήματος «The Wannabe Model Who Chose Murder Instead» και podcast.

Ακούστε τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.