- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η ευθανασία ήταν η μόνη λύση για ένα ζευγάρι από την Ολλανδία: η ιστορία τους
Ενα ζευγάρι από την Ολλανδία αποφάσισε να προχωρήσει σε ευθανασία, όταν το να μείνουν μαζί ήταν και για τους δύο μονόδρομος – ήδη από την πρώτη ημέρα της γνωριμίας τους. Ο Jan Faber, 70 ετών, και η σύζυγός του Els van Leeningen, 71 ετών, - από το Friesland – πρωτογνωρίστηκαν στο σχολείο που εργάζονταν, εκείνος ως προπονητής και εκείνη ως δασκάλα του δημοτικού.
Παντρεύτηκαν σχεδόν αμέσως και έζησαν ευτυχισμένοι μαζί πάνω από 5 δεκαετίες. Όμως, ο Jan υπέφερε χρόνια από αφόρητους πόνους στην πλάτη και ακόμα και μετά από μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση το 2003, δεν είδε καμία βελτίωση. Ο χρόνιος πόνος του τελικά τον κατέστησε ανίκανο να εργαστεί και συχνά μιλούσε για ευθανασία, λέγοντας στην οικογένειά του ότι δεν ήθελε να ζήσει με τους σωματικούς του περιορισμούς.
Τον Νοέμβριο του 2022, η Els διαγνώστηκε με άνοια. Τότε είχε δηλώσει στο ΒΒC, δείχνοντας το σώμα της: «Αυτό είναι σε καλή κατάσταση» και συνέχισε δείχνοντας το κεφάλι της: «Αυτό όμως που συμβαίνει εδώ είναι τρομερό».
Οι δύο ηλικιωμένοι, μέρα με τη μέρα έβλεπαν την κατάστασή τους να επιδεινώνεται και η συζήτηση περί ευθανασίας ερχόταν όλο και πιο συχνά στις καθημερινές τους κουβέντες, τόσο μεταξύ τους όσο και με την οικογένειά τους. Μέχρι που η κουβέντα έγινε απόφαση και το ζευγάρι των ηλικιωμένων αποφάσισε διπλή ευθανασία, κάτι που είναι νόμιμο στις Κάτω Χώρες.
Η σκληρή απόφαση για διπλή ευθανασία
(Συγκεκριμένα, η διαδικασία νομιμοποιήθηκε, όταν όταν ο νόμος για τον τερματισμό της ζωής κατόπιν αιτήματος για υποβοηθούμενη αυτοκτονία (διαδικασίες αναθεώρησης) ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2001 και τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2002. Με την ψήφισή του, οι Κάτω Χώρες έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατέστησε νόμιμη την ευθανασία. Ο επίσημος κυβερνητικός ιστότοπος της χώρας αναφέρει ότι η διαδικασία πραγματοποιείται από γιατρό ο οποίος χορηγεί «μια θανατηφόρα δόση κατάλληλου φαρμάκου στον ασθενή κατόπιν εκπεφρασμένου αιτήματός του». Μάλιστα, από τους πρώτους που είχαν κάνει χρήση του συγκεκριμένου νόμου ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντρις Φαν Αχτ, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Εζενί είχαν αποφασίσει να φύγουν μαζί).
Η μόνη προϋπόθεση για να προχωρήσει κάποιος σε ευθανασία στις Κάτω Χώρες είναι το αίτημά του να γίνεται εφ’ όσον έχει σώας τα φρένας και μπορεί να αποφασίζει ο ίδιος για τον εαυτό του. Το ζευγάρι πήρε την απόφαση πριν η άνοια της Els επιδεινωθεί, οπότε και δεν θα ήταν πλέον σε θέση να πάρει μόνη της την απόφαση.
«Αν παίρνεις τόσα φάρμακα όσα εμείς, ζει σαν ζόμπι. Έτσι, με τους πόνους από τους οποίους υποφέρω και με την ασθένεια της Els, αποφασίσαμε ότι έπρεπε να σταματήσει αυτό», είχε πει σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ο 71χρονος και συνέχισε: «Έχω ζήσει τη ζωή μου, δεν θέλω πια πόνο. Δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς. Γεράσαμε και δεν θέλουμε να ζούμε υποφέροντας».
Ο γιος τους, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο BBC ότι ήταν μια «περίεργη μέρα» εκείνη η μέρα κατά την οποία έχασε και τους δύο γονείς του.
«Θυμάμαι ότι δειπνούσαμε το βράδυ και μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια βλέποντάς μας όλους να έχουμε αυτό το τελευταίο δείπνο μαζί. Η τελευταία μισή ώρα ήταν δύσκολη. Οι γιατροί έφτασαν και όλα έγιναν γρήγορα - ακολουθούν τη ρουτίνα τους και μετά είναι θέμα λεπτών», είπε ο νεαρός.
Με στοιχεία από BBC.com, People.com