Κοσμος

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο Κίεβο - Τι ζήτησε από τον Ζελένσκι πριν από το ταξίδι

Μία ημέρα μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν συναντιέται με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι © ΕΡΑ/OLIVIER HOSLET

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο Κίεβο - Τι ζήτησε από τον Ζελένσκι πριν από το ταξίδι

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Bίκτορ Όρμπαν επισκέπτεται το Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Όρμπαν και Ζελένσκι θα συζητήσουν για τις ευκαιρίες ειρήνευσης στον πόλεμο με τη Ρωσία και τρέχοντα θέματα των διμερών σχέσεων, εξήγησε ο Μπερταλάν Χαβάσι επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2ec7hteq3pt)

Βίκτορ Όρμπαν: Η Ουγγαρία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ

Ο Βίκτορ Όρμπαν ένας από τους πιο φιλορώσους ηγέτες της Ευρώπης, επισκέπτεται τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία ημέρα μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ. Είναι το πρώτο ταξίδι του στη γειτονική Ουκρανία από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Πηγές στη Βουδαπέστη είπαν ότι τα σχέδια για το ταξίδι πήραν σάρκα και οστά μετά από μακρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των δικαιωμάτων της ουγγρόφωνης μειονότητας της Ουκρανίας, η οποία ζει στα δυτικά της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

«Ήταν προϋπόθεση για τη συνάντηση να λυθεί το ζήτημα των δικαιωμάτων της εθνικότητας. Τις τελευταίες εβδομάδες επετεύχθη συμφωνία. Θα μπορέσουν να το ανακοινώσουν ως επιτυχία», είπε μια πηγή στη Βουδαπέστη που γνωρίζει την εξέλιξη της επίσκεψης.

O Όρμπαν κατηγορείται για τις φιλορωσικές του θέσεις

Ενώ το ζήτημα ήταν ένα από τα παράπονα της Βουδαπέστης από την Ουκρανία, οι επικριτές του Όρμπαν τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε το θέμα ως προπέτασμα καπνού για να διευκολύνει την προώθηση των ρωσικών σημείων συζήτησης για τη σύγκρουση.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη, η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την ανάγκη να υποστηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία και αντ' αυτού έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Αφού κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές το 2022, ο Όρμπαν συμπεριέλαβε τον Ζελένσκι σε μια λίστα «αντιπάλων» που υποτίθεται ότι είχαν συνωμοτήσει εναντίον του και υποστήριξαν την αντιπολίτευση.

Εν τω μεταξύ, η Βουδαπέστη έχει κρατήσει ανοιχτά τα κανάλια με τη Μόσχα και ο υπουργός Εξωτερικών του Όρμπαν, Πέτερ Σζιτζάρτο, έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον πέντε ταξίδια στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, πιο πρόσφατα για να παραστεί σε ένα οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο μήνα.

Τη Δευτέρα, η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, προς απογοήτευση πολλών άλλων ευρωπαίων πολιτικών, δεδομένων των συχνών συγκρούσεων της χώρας με τις Βρυξέλλες για εσωτερικά ζητήματα κράτους δικαίου και εξωτερικής πολιτικής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.