Κοσμος

Γενιά Jones: Μια γενιά στριμωγμένη ανάμεσα στους Boomers και τους Χ

Οι Jonesers κληρονόμησαν μια αισιόδοξη προοπτική ως παιδιά στη δεκαετία του 1960, αλλά στη συνέχεια ήρθαν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γενιά Jones: Μια γενιά στριμωγμένη ανάμεσα στους Boomers και τους Χ
© generationjones.com

Γενιά Jones: Οι έφηβοι της δεκαετίας του '70 - Γιατί διαχωρίζονται από τους Boomers και τι καθόρισε τη γενιά τους

Αν Boomers είναι όσοι γεννήθηκαν μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου —από το 1945 μέχρι το 1965— η κοινωνική ομάδα του δεύτερου μισού της γενιάς των Boomers που φτάνει μέχρι το πρώτο έτος της Generation X διεκδικούν δική τους ταυτότητα. Ο όρος Generation Jones τον οποίον επινόησε ο Αμερικανός πολιτιστικός σχολιαστή Jonathan Pontell, την προσδιορίζει ως εκείνη τη «γενιά» που ήρθε στον κόσμο (στις ΗΠΑ) από το 1954 μέχρι το 1965. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν παιδιά κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κυβερνητικής κρίσης εξαιτίας του Watergate, της πετρελαϊκής κρίσης (1973) και του στασιμοπληθωρισμού. Σε αντίθεση με τους Leading-Edge Boomers, οι περισσότεροι από τους Generation Jones δεν μεγάλωσαν με πατέρες βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: καθώς έφθασαν στην ενηλικίωση, δεν υπήρχε πια υποχρεωτική στρατιωτική θητεία· οι Jones μεγάλωσαν με την έγχρωμη τηλεόραση και τα αεροπορικά ταξίδια «για όλους». Κυρίως, τη γενιά Jones σημάδεψε η σεξουαλική επανάσταση των δεκαετιών του 1960 και του 1970 την οποία βρήκαν έτοιμη: ωστόσο, τραυματική υπήρξε η επιδημία του HIV/AIDS στη δεκαετία του 1980 —η οποία κατά τα άλλα εξέθρεψε την απληστία, το εύκολο κέρδος και τον υπερκαταναλωτισμό.

Γενιά Jones: Μια γενιά στριμωγμένη ανάμεσα στους Boomers και τους Χ
© generationjones.com

Ποιοι ανήκουν στη Γενιά Jones

Η πλειονότητα των Generation Jones έφτασε στην ωριμότητα από το 1972 έως το 1979, ενώ τα νεότερα μέλη ενηλικιώθηκαν από το 1980 έως το 1983. Το όνομα «Γενιά Τζόουνς» έχει πολλές έννοιες: μπορεί να σημαίνει «ανωνυμία» —Jones είναι ένα υπερβολικά συνηθισμένο επίθετο— όπως μπορεί να σημαίνει «ανταγωνισμό ως προς την υλική ευημερία» («Keeping up with the  Joneses») ή να αναφέρεται στο jonesing που σημαίνει λαχτάρα ή εθισμό. Ο Pontell λέει ότι οι Jonesers κληρονόμησαν μια αισιόδοξη προοπτική ως παιδιά στη δεκαετία του 1960, αλλά στη συνέχεια ήρθαν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα καθώς εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της Reaganomics και της μετατόπισης από την παραγωγή αγαθών σε μια οικονομία υπηρεσιών, η οποία εγκαινίασε τη μακρά περίοδο της ανεργίας. Στις ΗΠΑ, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σε περίπου 12% στα μέσα της δεκαετίας του 1980, καθιστώντας αδύνατη την αγορά ενός σπιτιού με ένα μόνο εισόδημα. Η αποβιομηχάνιση έφτασε σε πλήρη ισχύ από το τέλος της δεκαετίας του 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Οι μισθοί έμειναν στάσιμοι επί δεκαετίες, ενώ παρατηρήθηκε έλλειψη πόρων και προνομίων που ήταν φαινομενικά άφθονα για τους παλαιότερους Boomers.

Keeping up with the Joneses
© generationjones.com

Διάσημοι Jonesers

Jonesers είναι ο Μπαράκ Ομπάμα (γενν. 1961), η Σάρα Πέιλιν (γενν. 1964), η Καμάλα Χάρις (γεννήθηκε το 1964), ο Μάικ Πενς (γενν. 1959), η Mαντόνα, ο Mάτζικ Τζόνσον, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Στιβ Τζομπς, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, άνθρωποι που έπαιξαν κεντρικό ρόλο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Όταν χαρισματικοί ηγέτες όπως ο Tζον Κένεντι και ο Mάρτιν Λούθερ Κινγκ ενέπνεαν εκατομμύρια μεγαλύτερους Boomers να εργαστούν και να γίνουν μάρτυρες θετικών κοινωνικών αλλαγών, οι νεότεροι Boomers ήταν ακόμα στην προσχολική ηλικία ή δεν είχαν καν γεννηθεί. Η Generation Jones έχασαν την εποχή των χίπις και της θεσπέσιας μουσικής της: καθώς ενηλικιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μοιράστηκαν την ποπ κουλτούρα και το MTV με τους Gen Xers. Από πολιτική άποψη, η Generation Jones έχει αναδειχθεί ως κρίσιμο τμήμα ψηφοφόρων στις εκλογές των ΗΠΑ και της Βρετανίας: τα βασικά τους χαρακτηριστικά θεωρούνται η απαισιοδοξία, η δυσπιστία προς την κυβέρνηση και ο γενικός κυνισμός. Αν και ένα μέρος τους ψηφίζουν αριστερά, οι Jonesers θεωρούνται, εν πολλοίς, υπεύθυνοι για το Brexit.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.