Κοσμος

Σαν σήμερα 2 Ιουλίου υπογράφεται ο νόμος - ορόσημο περί Πολιτικών Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ

Τα 75 στυλό για την υπογραφή του νομοσχεδίου και η απευθείας μετάδοση από τον Λευκό Οίκο

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 2 Ιουλίου ο νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ
Σαν σήμερα 2 Ιουλίου ο νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ © PhotoQuest / Getty Images

Σαν σήμερα 2 Ιουλίου υπογράφεται ο νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ -  Τα 75 στυλό για την υπογραφή του νομοσχεδίου και η απευθείας μετάδοση από τον Λευκό Οίκο

Ήταν 2 Ιουλίου 1964, όταν ο Λύντον Τζόνσον, ο άνθρωπος που ανέλαβε την Προεδρεία των ΗΠΑ μετά την δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι υπέγραφε τον ιστορικό νόμο περί Πολιτικών Δικαιωμάτων. Η τελετή μεταδιδόταν από την εθνική τηλεόραση στον Λευκό Οίκο και αυτή η ημέρα αποτέλεσε αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη επιτυχία του.

Ο νόμος περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964 είναι ένα ορόσημο για τα πολιτικά δικαιώματα και το εργατικό δίκαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου και εθνικής καταγωγής. Απαγορεύει την άνιση εφαρμογή των απαιτήσεων εγγραφής εκλογέων, τον φυλετικό διαχωρισμό στα σχολεία και τα δημόσια καταλύματα και τις διακρίσεις στην απασχόληση. Η πράξη «παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετικά επιτεύγματα στην αμερικανική ιστορία».

The 1964 Civil Rights Bill Explained in 8 Minutes

Οι αγώνες για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ

Το 1954 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτείων αναγνώρισε ως αντισυνταγματικό το νόμο που προέβλεπε διαχωρισμούς με βάση το χρώμα στην εκπαίδευση και που επέβαλλε στους μαύρους να φοιτούν σε ξεχωριστά σχολεία στις πολιτείες του Νότου. Τον Δεκέμβρη του 1956 το ίδιο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που επέβαλε διαχωρισμό βάση του χρώματος για τους επιβάτες των λεωφορείων, σε μια σειρά από πολιτείες του αμερικανικού Νότου. Οι δύο αυτές δικαστικές αποφάσεις αποτέλεσαν την πρώτη ανατροπή για τους ρατσιστικούς νόμους που είχαν ψηφιστεί στις ΗΠΑ από το 1896 σε όλες τις νότιες πολιτείες. 

Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν σημειώθηκαν μεγάλα βήματα για το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, καθώς οι μη βίαιες διαδηλώσεις κέρδισαν χιλιάδες υποστηρικτές για τον σκοπό αυτό.

Αξιομνημόνευτα ορόσημα του αγώνα ήταν το μποϊκοτάζ των λεωφορείων του Μοντγκόμερι το 1955 -που προκλήθηκε από την άρνηση της Ρόζα Παρκς, κατοίκου της Αλαμπάμα, να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό επιβάτη- και η ομιλία «Έχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε μια συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων στην Ουάσινγκτον το 1963.

The Civil Rights Act Of 1964 Explained | This Day Forward | msnbc

Ο νόμος για τα πολιτικά δικαιώματα που άλλαξε την πραγματικότητα των μαύρων

Καθώς η δύναμη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα αυξανόταν, ο Τζον Φ. Κένεντι κατέστησε την ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου για τα πολιτικά δικαιώματα ένα από τα προγράμματα της επιτυχημένης προεδρικής του εκστρατείας το 1960. Ως αντιπρόεδρος του Κένεντι, ο Τζόνσον διετέλεσε πρόεδρος της Προεδρικής Επιτροπής για τις «Ίσες Ευκαιρίες Απασχόλησης». Μετά τη δολοφονία του Κένεντι τον Νοέμβριο του 1963, ο Τζόνσον υποσχέθηκε να υλοποιήσει τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο νόμος για τα πολιτικά δικαιώματα αντιμετώπισε σκληρή αντιπολίτευση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια μακρά, έντονη συζήτηση στη Γερουσία προτού εγκριθεί τον Ιούλιο του 1964. Για την υπογραφή της ιστορικής νομοθεσίας, ο Τζόνσον προσκάλεσε εκατοντάδες καλεσμένους σε μια τελετή που μεταδόθηκε από την τηλεόραση στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου.

President Johnson's Remarks on the Signing of the Civil Rights Bill, 7/2/64

Αφού χρησιμοποίησε περισσότερα από 75 στυλό για να υπογράψει το νομοσχέδιο, τα μοίρασε ως αναμνηστικά της ιστορικής περίστασης, σύμφωνα με την παράδοση. Ένα από τα πρώτα στυλό πήγε στον Κινγκ, ηγέτη της Διάσκεψης Χριστιανικής Ηγεσίας του Νότου (SCLC), ο οποίος το αποκάλεσε ένα από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά του. Ο Τζόνσον έδωσε άλλα δύο στους γερουσιαστές Hubert Humphrey και Everett McKinley Dirksen, τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς διαχειριστές του νομοσχεδίου στη Γερουσία.

Η πιο σαρωτική νομοθεσία για τα πολιτικά δικαιώματα που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο από την εποχή της ανασυγκρότησης μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, ο νόμος για τα πολιτικά δικαιώματα απαγόρευε τις φυλετικές διακρίσεις στην απασχόληση και την εκπαίδευση και έθετε εκτός νόμου τον φυλετικό διαχωρισμό σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, λεωφορεία, πάρκα και πισίνες.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο έθεσε σημαντικές βάσεις για μια σειρά άλλων νομοθετημάτων -συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί δικαιωμάτων ψήφου του 1965, ο οποίος έθεσε αυστηρούς κανόνες για την προστασία του δικαιώματος ψήφου των Αφροαμερικανών- που έκτοτε χρησιμοποιήθηκαν για την επιβολή ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες, καθώς και για όλες τις μειονότητες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Με πληροφορίες από History

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;
Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;

Όπως έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι συνταρακτικές αλλαγές πολιτικής θα αρχίσουν ήδη με δεκάδες προεδρικά διατάγματα που είναι έτοιμα για υπογραφή από την πρώτη κιόλας μέρα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.